Cum turnam corect o placa din beton? 5 etape esentiale.

turnare placa din beton

Placa din beton reprezinta un produs care se obtine prin turnare si vibrare mecanizata a betonului preparat de centrala pentru betoane.

Fiind parte componenta esentiala a unei constructii, etapa de turnare placa beton trebuie realizata in mod profesional prin respectarea criteriilor de siguranta si a normelor din proiect.

O placa din beton poate avea grosimi diferite, insa armarea este obligatorie si se face exact asa cum prevede proiectul.

Cofrajul in care se monteaza armatura si se toarna betonul va fi construit cu atentie din elemente metalice sau cherestea, pentru evitarea scurgerilor de lapte de beton.

1. Ce beton sa folosesti la placa?

Un proiect sigur este acela care arata clar ce tip de beton se va folosi pentru fiecare componenta in parte. Dirigintele de santier comanda direct la centrala pentru betoane tipul si cantitatea de beton pe masura ce lucrarile inainteaza.

Pentru turnarea unei placi din beton, fie cea pentru fundatie, fie pentru placa separatoare din beton pentru etaj / etaje, tipul de beton poate fi diferit.

Insasi incarcare finala care se exercita in fundatia cladirii va indica tipul de beton cerut in centrala pentru placa de fundatie, dar si pentru placile separatoare de etaj.

Prin urmare variantele de compozitie ale betonului turnat pentru o placa din beton armat ar putea fi de tip B200 pentru o lucrare de mica anvergura, B250 pentru un proiect cu un etaj, sau B300 pentru constructiile cu mai multe etaje.

compozitie beton

2. Cum se armeaza cu fier o placa?

Armatura montata sau construita direct in cofraj joaca un rol vital pentru a obtine o placa din beton rezistenta si capabila sa suporte incarcarea la care a fost proiectata.

Insasi proiectul va arata cu ce tip de armatura se va incarca cofrajul. Cele mai multe dintre proiectele obisnuite prevad montarea de plase sudate din fier al carui diametru poate sa varieze intre 4 si 10 mm.

Montarea acestor plase pentru armatura placa beton se face rapid, insa trebuie respectata indicatia de a forma ochiuri patrate cu latura de circa 10 cm.

Aceste plase de armare trebuie obligatoriu legate grinzi sau centuri cu ajutorul unor calareti pentru a ramane in pozitia corecta cand incepe secventa de turnare a betonului.

Acelasi lucru se va face si cand sunt utilizate bare din otel cu grosimi mai mari care sunt taiate si prelucrate la dimensiune pentru realizarea unei amaturi placa beton direct in cofraj.

Aceste bare de otel cu diametru mare sunt folosite de regula la constructii cu mai mult de 2 etaje si pentru placi de dimesiuni mari.

Armarea corecta este obligatorie pentru ca reactia care va avea loc intre pasta din beton turnata si armatura sa confere placii din beton duritate si elasticitate la incarcarea exercitata de cladire si la eventuale unde seismice.

armare cu fier placa etaj

3. Care este grosimea de beton recomandata?

Grosimea pentru o placa din beton armat reprezinta inca un element de siguranta in constructii.

Daca armatura are rol bine determinat prin grosimea barelor din fier sau otel, grosimea stratului de beton turnat mecanizat trebuie sa inglobeze corect armatura.

Va rezulta astfel o grosime placa beton pentru fundatia unei case, spre exemplu, care sa suporte o constructie fara etaj. Daca proiectul este realizat pentru o constructie cu etaj va fi necesara o noua turnare a unei placi de beton pentru separarea etajului sau etajelor.

Si pentru aceasta placa proiectul arata care este norma de grosime placa beton etaj ce trebuie atinsa dupa turnare.

Fiecare dintre aceste grosimi joaca un rol important pentru ca fortele de incarcare pe sectiunile cladirii sunt diferite.

In functie de rolul pe care il joaca in ansamblul unei cladiri placa din beton armat poate avea grosmi cuprinse intre 12 si 20 cm.

Verificarea inaltimii cofrajului inainte de turnarea betonului si a grosimii rezultate dupa turnare, sunt etape esentiale pentru continuarea lucrarilor si siguranta ulterioara a cladirii.

grosime beton recomandata pentru placa

4. De ce sa vibrezi betonul?

Atat timp cat lucrarile preliminare pentru turnare placa beton sunt configurate corect si verificarea lor este realizata, turnarea in sine se poate face rapid.

Comanda pentru reteta de beton la centrala pentru betoane va fi facuta la timp pentru ca lucrarile sa nu stagneze.

Livrarea mecanizata si turnarea directa din utilajul cu care se aduce betonul in santier este cea mai sigura metoda.

In timpul turnarii se va executa o operatiune obligatorie cand vine vorba despre turnare de elemente de structura. Este vorba despre vibrarea pastei din beton pe masura ce aceasta umple cofrajul cu armatura.

Pentru vibrare placa beton se utilizeaza tot o procedura mecanizata ce are rol de a aseza pasta din beton compact pe toate spatiile libere din interioriul cofrajului.

Se elimina astfel golurile de aer ce se pot forma, dar se obtine si o dirijare si omogenizare a turnarii pe toate suprafata deliminata de cofraj.

Intervalul optim pentru vibrare placa beton este de pana la circa 2 ore, asta insemnand pana la momentul in care betonul face priza.

Timpul de vibrare este cuprins intre 5 si 30 de secunde, sau in orice caz pana cand se observa ca suprafata devine perfect orizontala si lucioasa in zona adiacenta locului vibrarii.

vibrarea betonului

5. Cum evitam aparitia fisurilor?

Pentru evitarea fisurilor pe suprafata betonului turnat in plan orizontal, acolo unde este posibil, se va executa mecanizat operatiunea de vibrare.

Pasta din beton trebuie sa ocupe fiecare spatiu liber ce este delimitat de cofraj. Orice gol de aer ramas conduce direct la „surparea” betonului prin propria sa greutate si la aparitia fisurilor.

Prin urmare, procedura de vibrare dupa turnarea placii de beton ajuta direct la prevenirea aparitiei fisurilor in timpul scurs pana la intarirea betonului si, mai ales, atunci cand suprafata turnata este tinta directa a radiatiei solare.

In plus exista specificatia ca betonul sa fie udat pana la intarirea sa pentru o perioada ce variaza in functie de grosimea placii si de temperatura la care a fost realizata.

turnarea mecanizata folosind o rigla vibranta

Udarea betonului proaspat turnat se face cu apa, insa exista o solutie speciala de protectie care se pulverizeaza mecanizat pentru un interval cuprins de regula intre 3 si 7 zile.

Concluzie

La o constructie care utilizeaza ca element de structura betonul armat, siguranta structurala este prioritara. Nu porniti niciodata o astfel de constructie fara un proiect avizat si fara a lucra cu un partener sigur, profesionist, in prepararea si livrarea mecanizata de beton.

Daca in santier lucrarile decurg in buna forma si echipa de constructori executa dupa proiect cofrajele si armarea lor, etapa de turnare placa beton, sau stalpi, centuri ori fundatie, va fi sigura atat timp cat este realizata cu materiale si proceduri profesionale.