Proiectele durabile in constructii, indiferent de finisajele ce vor completa lucrarea, se bazeaza pe folosirea betonului turnat in cofraje. Proiectanti ofera impreuna cu seturile de documentatie si necesarul de materiale ce vor fi puse in opera.
Prin urmare seful santierului va comanda direct la statia de betoane necesarul cantitativ al tipului de beton ce trebuie livrat cu cifa, pe parcursul lucrarilor.
Avantajul acestei practici este primirea unui beton conform cu specificatia proiectului in functie de tipul de turnare (pentru fundatie, pentru stalpi, pentru centura, pentru planseu, pentru pardoseala, etc).
In plus, livrarea continua asigura definitivarea corespuzatoare a partii ce se afla in constructie.
Fiind vorba despre unul dintre materialele cu mare pondere in proiect, orice beneficiar este interesat sa stie la ce nivel se ridica pretul betonului pentru a putea calcula costurile in aceasta etapa de constructie.
Continut articol
Preturi m3 beton (estimativ)
Important! Preturile prezentate sunt estimative. Pretul unui m3 de beton poate sa difere in functie de zona dumneavoastra si de tipul materialelor folosite la crearea compozitiei acestuia. Astfel, avem urmatoarele tarife/m3:
- B150 (C8/10) : medie 320 RON;
- B200 (C12/25): medie 325 RON;
- B250 (C16/20): medie 330 RON;
- B300 (C18/20): medie 340 RON;
- B350 (C20/25): medie 350 RON;
- B400 (C25.30): medie 360 RON;
Noi, ALFA BETON, sunt aplicatori de beton, nu oferim si nu vindem beton la cifa. Totusi, ne puteti contacta daca vreti sa turnati beton amprentat, beton dezactivat, beton elicopterizat sau alte pardoseli din beton.
Cum calculam Pret cifa?
Se subintelege ca aducerea pastei din beton in santier se face cu ajutorul unei instalatii speciale ce este atasata pe un autovehicul de mare tonaj (pompa). Este vorba despre cifa pentru transport beton si de regula se vorbeste despre pret cifa beton cand vine vorba de costuri.
Acest pret este variabil pentru ca include nu doar costul propriu-zis al betonului care va fi turant in cofraje, ci si costurile colaterale care fac acest lucru posibil.
Prezentam in continuare care sunt componentele pentru pret beton pentru a intelege clar cum puteti calcula cat mai real acest cost:
- Cost pasta din beton in functie de reteta.
- Pret transport beton, mecanizat, in functie de distanta.
- Cost turnare si vibrare mecanizate.
Pentru detalii legate despre costurile finale ale unei cife cu beton adusa in santier, turnarea si vibrarea mecanizate, este suficient ca dirigintele de santier sa ia legatura cu cea mai apropiata centrala pentru preparat betoane.
Care este pretul unui metru cub de beton?
De la cea mai mica lucrare si pana la cea in care se ridica o cladire, betonul turnat reprezinta o solutie cu durabilitate foarte mare in timp.
Este unul dintre cele mai des incluse materiale de constructie ce sunt specificate in proiectele edilitare, dar si pentru realizarea de utilitati practice pe domniile private sau comerciale.
Pentru toate aceste motive, cand comandati un proiect edilitar de constructie trebuie sa va informati asupra costurilor tuturor materialelor ce vor fi puse in opera.
Manopera lucrarilor difera de la un material la altul, prin urmare la un pret beton brut, daca se poate spune asa, se va adauga si manopera aducerii sale in santier, dar si punerea in opera in functie de prevederile proiectului.
Solicitati direct la centrala pentru prepararea de betoane, anterior startarii lucrarilor, care este pret m3 beton in functie de reteta (retetele) necesara(e) pentru lucrare.
Veti observa ca pretul unui m3 de beton este diferit pentru betonul care se va turna in cofrage pentru fundatia sau stalpii casei, fata de un beton care se va turna pentru realizarea unei alei in gradina.
Cost in functie de distanta
O alta diferenta in costurile pentru un m3 de beton se face resimtita in functie de distanta ce trebuie parcursa de cifa cu beton pana la santier.
Sunt situatii in care santierul este in afara unei localitati ce ar putea avea disponibila o statie pentru betoane.
Prin urmare acest aspect trebuie evaluat corespunzator si ales livratorul cel mai apropiat de locul in care se face turnarea mecanizata.
Orientativ, pentru lucrari de mica anvergura, unde este necesar un beton fara pretentii la incarcare structurala, pret m3 beton poate sa porneasca de la circa 30 Euro, insa pentru lucrari structurale importante pretul unui m3 de beton poate atinge 120 Euro.
Retineti ca la pret cifa beton se va adauga si pret transport beton, valoarea pe care o vom detalia in sectiunea urmatoare.
Pret livrare beton de la statie pana la santier
Livrarea betonului la locul de turnare difera in functie de aspectele prezentate deja. Totusi, vrem sa aflam care este pret transport beton pentru a defini cat mai exact la ce trebuie sa va asteptati.
De la bun inceput proiectul arata clar necesarul si tipul de beton pentru care s-a calculat rezistenta structurala.
Este clar ca arhitectul stie aceste cifre, le comunica constructorului, iar acest conlucreaza direct cu statia pentru preparat si livrat beton. Aceasta practica este parte integranta din logistica pe care se bazeaza santierul.
Calitatea betonului, a livrarii si turnarii lui sunt atribute pe care o centrala pentru betoane le poate sustine impecabil.
Cei mai multi producatori de betoane adauga la pretul unui m3 de beton si valoarea transportului pana la o limita de circa 10 km fata de statie.
Dincolo de aceasta distanta este foarte posibil sa fiti informati despre un cost suplimentar cuprins intre 5 si 10 lei pentru fiecare kilometru parcurs in plus.
Nu sunt de neglijat aspecte precum, calitatea drumului pana la santier, sau starea drumului intr-un anumit moment in functie de capriciile vremii.
Deoarece utilajele de transport sunt in sine ectrem de masive si la acest tonaj se adauga incarcatura ce poate avea uneori si peste 10 tone, este de inteles ca pot exista refuzuri sau intarzieri cand drumul nu este practicabil.
Iata de ce planificarea este esentiala cand sunteti in etapa de turnare mecanizata de beton livrat direct din statia de betoane.
Care este capacitatea medie a unei cife? (in m3)
Costurile de livrare sunt direct legate de numarul de transporturi care se realizeaza mecanizat.
Se intelege ca atunci cand o incarcatura nu este suficienta, aceste costuri se dubleaza sau tripleaza, daca nu chiar mai mult de atat in functie de necesar.
Cu siguranta ca vreti sa stiti cate astfel de transporturi se vor realiza in functie de capacitatea medie a unei cife ce aduce betonul in santier.
Valorile sunt si de aceasta data variabile pentru ca in practica elementele ce intra in calcul sunt la randul lor diferite.
Se porneste de la capacitatea in m3 pe care rezervorul autobetonierei il poate primi. Sunt in medie circa 10 m3 in total disponibili, adica cand rezervorul este plin.
De cele mai multe ori aceasta capacitate nu poate fi incarcata la maxim pentru ca unele betoane sunt extrem de grele ca masa.
Sunt situatii in care 1 m3 atinge pana la 4 tone datorita ingredientelor pe care le contine reteta unor betoane foarte tari. In aceste situatii cifa nu se incarca la capacitate pentru ca, in total, masa autovehiculului si a incarcaturii nu pot depasi 40 de tone.
Prin urmare densitatea betonului solicitat in santier este cea care ofera raspunsul legat de numarul de transporturi necesare.
Puteti solicita oricand din partea producatorului de betoane fisa produsului de care aveti nevoie (tip de beton conform proiect) si veti afla exact greutatea / metru cub.
Cat costa betonul turnat direct din cifa?
Ultima etapa de lucru prin care betonul este pus in opera este turnarea si vibrarea sa. Este etapa de finalizare a intregului proces, de la preparare retea beton, la transport si iata punerea sa in opera.
Este ultimul cost de care trebuie sa tineti cont cand calculati pret beton. In functie de dimensiunea santierului se va opta fie pentru turnarea direct din cifa, fie pentru turnarea cu pompa. Ultima varianta este mai scumpa, asta insemnand un cost de circa 100 de Euro pentru fiecare ora de lucru. In schimb turnarea direct din cifa reduce costul la jumatate, adica in jurul valorilor de 40 pana la 50 de Euro ora de lucru.
Cu acest ultim cost legat de turnarea mecanizata de betoane livrate direct din statie, aveti o vedre panoramica despre pret beton si care este impactul sau in costurile unei constructii.
De ce sa alegi betonul preparat la centrala?
Avantajele sunt incontestabile pentru ca aduc continuitate in punerea in opera si siguranta ca reteta de beton solicitata este conforma.
Chiar si pentru lucrari de anvergura mica, utilitatea acestei solutii de preparare, livrare si turnare mecanizata de catre o echipa profesionista, este de preferat.
Se vor reduce mult timpii de executie si costurile cu manopera in santier. Veti primi maximum de siguranta in plan structural pentru orice tip de constructie veti ridica.
In final veti constata ca nivelul de pret beton turnat mecanizat este de preferat oricarei alte variante.