Ce este betonul armat?

dale din beton armat

Notiunea de beton armat defineste un produs dur si rigid care este utilizat in constructii. Acest produs rezulta prin turnarea pastei din beton preparat la o statie de betoane peste o armatura din otel.

Structura plasei de armatura este realizata din bare de otel ce sunt prinse intre ele cu sarma din otel pentru mentinerea formei necesare in cofraj.

In functie de destinatia utilizarii unui beton armat se vor folosi bare din otel si pasta de beton conforme cu gradul de incarcare si rezistenta cerute de proiectant.

Tipuri beton armat

Orice lucrare de constructie care include utilizarea de beton armat va avea precizari clare in proiect in privinta acestui material compozit.

Proiectantul stabileste valori precise despre tipul de beton si implicit despre armatura ce se construieste in cofraj.

Dirigintele de santier este cel care verifica si se asigura ca plasa de armatura este la niveul cerintelor pentru turnarea pastei din beton cu specificatiile din proiect. Astfel se pot pune in opera mai multe variante de beton armat.

placa beton armat

Armare cu fibre

Armarea pastei din beton preparata in statia de betoane si livrata mecanizat in santier se poate realiza cu ajutorul unor fibre speciale.

Aceasta masura are drept scop extinderea calitatilor de rezistenta la fisurare a produsului finit. In plus exista cerinte deosebite in constructii care impun folosirea fibrelor din polimeri.

Este o cerinta obligatorie pentru eliminarea efectului magnetic produs de plasa de armatura din fier in combinatie cu betonul turnat.

fibra in beton

Armare cu plase de fier

Pentru lucrari care nu implica o rezistenta structurala speciala, armarea betonului turnat se poate realiza cu plase din fier cu diferite grosimi.

Varianta de armare cu fier pentru placi din beton armat este mai economica deoarece plasa de armatura este deja confectionata si nu implica manopera de realizare in santier.

Si pentru aceasta se vor respecta indicatiile din proiect in privinta materialelor utilizate la armatura, dar si a betonului pasta livrat de statia de preparare betoane.

armare fier placa

Armatura otel

Cele mai multe dintre lucrarile din constructii se bazeaza pe turnarea betonului in cofraje cu armatura din otel.

Fie ca este vorba despre fundatii si centuri, stalp in beton armat sau pardoseala in beton armat, sau este necesara o armare placa beton, toate au un numitor comun – beton armat.

Cerinta obligatoriu de respectat este legata respectarea in practica a definitiilor structurale ce tin de densitate beton armat si cantitatea si dimensiunile fizice ale armaturii.

Unde se foloseste?

Produsul beton armat, prin rezultatele pe care le ofera, reprezinta suportul de baza pentru constructii civile rezidentiale sau comerciale.

Utilizat conform si pus in opera cu exactitate poate sustine sarcini foarte mari extinzand astfel abilitatea arhitectilor si proiectantilor de a construi trainic.

Cele mai comune rezultate obtinute din beton armat sunt intalnite zi de zi, la orice pas – cladiri, magazine, sali de sport, parcuri.

La stalpi

Obtinerea unui stalp in beton armat este o operatiune comuna ce se intalneste in orice santier. Etapa premergatoare se constituie in realizarea cofrajului de stalp si umplerea sa cu elemente de armatura din otel. Turnarea continua de beton sosit din statia de betone si vibrarea sa, asigura conditii optime pentru un rezultat solid.

La fundatii

Fundatia unei constructii defineste punctul de plecare pentru ridicarea acesteia. Pregatirea terenului, realizarea cofrajelor, instalarea armaturii prin armare placa beton pentru fundatie, sunt cele mai  importante etape. Turnarea se poate face fara probleme atat timp cat aceste pregatiri sunt finalizate. Trebuie insa respectat intocmai indicatorul pentru densitate beton armat care este livrat din statia de betoane.

La placi (placa unei case / etaj)

Placa din beton armat devine in cadrul unei constructii, fie poardosea in beton armat, fie plafon separator intre etaje. Ambele situatii necesita acelasi nivel de siguranta in executie. Armarea in aceasta situatie va tine cont de tipul de legatura intre placa din beton armat si centura turnata sau stalpi.

Dale din beton continuu

Utilizarea comuna de dala din beton armat este suficient de importanta incat sa fie considerat oportuna o astfel de abordare. Turnarea continua in cofraj orizontal (la fata locului) ce are deja armatura montata, conduce la obtinerea unor dale din beton armat extrem de solide. Avantajul constra in flexibilitatea formei si mai ales a finisajului care se poate aplica dupa turnare beton sosit din statia de preparare.

Dala din beton amprentat

Scopul realizarii de dala din beton amprentat, a carei structura include armatura, este de a conferi spatiului utilizat durabilitate si estetica ambientala.

Amprentarea unei dale turnate in cofraj cu armatura din fier este simpla. Se poate alege dintr-o varietate mare de modele si nuante coloristice de finisare.

Este cea mai rentabila solutie constructiva ce imbina duritatea unui beton armat ce este tunat mecanizat cu elementul de design.

beton amprentat

Dala din beton dezactivat

Caracteristica aparte a finisajului unui beton deactivat asociata cu tunarea lui mecanizata  peste armatura, ofera utilizatorului durabilitatate si aderenta dorita.

Aceste tip de dala este foarte potrivit pentru zone in panta sau usor inclinate, unde este necesara proprietatea betonului dezactivat de a oferi un anumit grad de rugozitate.

In functie de necesitate se solicita in statiei de betoane o anumita dimensiune a agregatelor incluse in pasta de beton, dimensiune care va da in final gradul de aderenta.

beton dezactivat

Avantaje beton armat

Avantajele produsului beton armat care provine dintr-o statie de preparat betoane si care se toarna mecanizat, confera rezultate finale optime cu scopul propus in constructii.

In comparatie cu betonul turnat in cofraje fara armatura este cert ca betonul armat castiga detasat.

O grinda din beton nearmat ce a fost turnat la sol, este foarte posibil sa se rupa atunci cand este ridicata de capete pentru a fi montata.

Cele mai importante avantaje pentru beton armat sunt:

  • Durabilitate
  • Rezistenta la compresiune
  • Rezistenta la foc
  • Rezistenta la factori de mediu
  • Accesibilitate legata de materiale incluse
  • Intretinere usoara si redusa
  • Asigura o rezerva convenabila pentru rezistenta
turnare beton peste armatura din fier

Pret

Betonul armat nu are un pret prestabilit. Tariful pentru acesta depinde de rezistenta betonului (compozitia), de destinatie, de tipul de fibra inclus in compozitie, de tipul de armatura folosit.

De ce sa alegi betonul armat?

Sunt suficiente motive pentru a cosidera rapida, economica si de durata in utilizare optiunea de turnare beton armat comandat de la statia de betoane.

In special pentru zonele private de curte, garaj, spatiu de relaxare, turnarea de dale din beton armat este optiunea corecta. La fel de usor de obtinut este o pardoseala in beton armat pentru garaj, sau pentru locul in care este in proiect constructia unui foisor.

Versatilitatea formelor de turnare beton armat, posibilitatea finisarii unor dale din beton amprentat, sunt din nou beneficii care in prezent iti sunt la indemana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *