Care este timpul de intarire al betonului?

timp intarire beton

Pasii de punere in opera pentru betonul sosit din centrala de preparare includ si etapa pasiva legata de timpul de intarire al betonului.

O planificare corecta a lucrarilor trebuie sa includa si aceasta variabila, stiind exact in cat timp se intareste betonul?

Fiind implicati mai multi factori, vom arata in continuare care sunt factorii care grabesc sau incetinesc acest proces.

Timpul de uscare al betonului

Reactia chimica dintre componentele betonului duce la intarirea acestuia.

Ca atare trebuie stiut clar cat timp lucreaza betonul pentru a putea realiza fara consecinte procedurile de turnare, vibrare si eventual prelucrare a supraferei acestuia.

Operatiunile realizate mecanizat de centrala pentru betoane, de la preparare la turnare, vor exclude aparitia unor neplaceri si vor oferi lucrari de calitate.

Stiind cat mai exact in cat timp se usuca betonul, se poate planifica corect urmatoarea etapa de turnare in special cand lucrarile se executa prin continuarea cu un nivel superior al unei cladiri.

Trebuie tinut cont ca betonul se intareste dupa circa 2 ore. Aceasta intarire nu este una definitiva, insa devine critica si compromite lucrarile de turnare si vibrare indiferent de suprafata turnata sau grosimea acesteia.

Uscarea betonului in functie de grosimea sapei

Uscarea betonului in functie de grosimea sapei

Intre factorii care concura la timpul de intarire al betonului turnat in sapa continua se numara si grosimea suprafetei turnate.

Este simplu de apreciat ca o sapa de 8 cm pentru traficul pietonal va avea un timp mai redus de intarire in comparatie cu o sapa de 15 cm pentru trafic auto.

In ambele situatii cu cat expunerea la temperatura pozitiva mai ridicata este mai mare, cu atat acest timp de intarire beton va fi mai redus.

Deoarece reactia chimica la intarirea betonului este una exoterma, trebuie tinut cont ca temperaturile exterioare extreme pot aduce o supraincalzire a procesului.

Ca atare nu realizati turnari de beton dincolo 50 de grade temperatura a aerului.

Pentru sapa cu grosime mare, accelererea procesului de intarire se face prin introducerea unor tevi care permit o aerisire si eliminare a caldurii optime din stratul turnat.

Timpul de intarire in functie de suprafata in m2

Pentru a obtine calitatea betonului in functie de reteta beton comandata la centrala pentru betoane, timpul de uscare beton ramane acelasi indiferent de suprafata turnata.

O suprafata de sapa de 20 m2 se va usca si va deveni utilizabila in acelasi timp cu una de 50 m2 atat timp cat grosimea, reteta de beton si conditiile atmosferice sunt identice.

Cum lucreaza betonul in functie de temperatura?

Asa cum aminteam, vom sti pentru cat timp lucreaza betonul si in functie de temperatura la care este turnat si procesul de uscare incepe. O pasta de beton are nevoie de apa si caldura pentru a se intari.

Reactia termica este oricum prezenta dupa prepararea retetei, prin urmare un plus de tempeatura pozitiva este benefic, insa in limite rezonabile.

Abaterile serioase de temperatura in timpul procesului de intarire al betonului turnat cauzeaza, in sensul incetinirii sau accelerarii solidificarii.

Acest lucru ar putea conduce la intarire incorecta si chiar la craparea sau prabusirea dupa decofrare.

Daca turnarea se realizeaza la temperaturi pozitive si peste noapte este inghet, procesul de intarire este afectat.

Din aceste motive, daca nu exista alternativa, se va solicita centralei pentru betoane o reteta speciala cu aditivi pentru turnarea de beton la temperaturi negative.

priza betonului

Folosirea aditivilor de intarire rapida

Aditivii pentru intarire rapida sunt utilizati in retetele pentru beton ori de cate ori constructorul apreciaza ca sunt necesari.

Acesti aditivi sunt sub forma lichida pentru a se amesteca di dispersa usor in apa, ciment si alte componente din reteta.

Scopul lor este de a genera o actiune fizico-chimica in reactia cu cimentul, reactie care conduce la scurtarea timpului de intarire al betonului.

Aditivii pot oferi betonului o serie de abilitati suplimentare, nu doar pe cea de intarire rapida care se bazeaza pe eliminarea unei catintati de apa din reteta.

Astfel, in plus fata de sarcina lui principala se pot alege aditivi care confera betonului proprietati plastifiante, de stabilizare sau accelerare ori intarziere a prizei.

Necesitatea lor este evidenta in special in situatiile de turnare beton la temperaturi scazute, sau atunci cand sunt necesare lucrari de turnare continue pe suprafete mari si prelucrari ale betonului proaspat turnat.

Dupa cat timp putem pune in utilizare betonul?

Receptia lucrarilor de turnare beton, in orice forma s-ar face aceasta, este strans legata de timp de intarire beton turnat mecanizat.

Daca conditiile tehnice au fost respectate in amanunt, daca conditiile de temperatura sunt decente pentru intarirea betonului turnat, atunci timpul de asteptare va fi minim si trebuie respectat.

Nu se recomanda niciun fel de decalare in minus a acestui timp, asa cum este el specificat in norme.

Degradarea sau chiar distrugerea suprafetelor turnate poate deveni realitate, iar consecintele pot fi economice sau grave.

folosirea betonului

Dupa cat timp putem merge pe betonul proaspat turnat?

In cazul aleilor realizate din beton turnat continuu, utilizarea propriu-zisa se poate face dupa cel putin una pana la doua zile.

Si in aceasta situatie grosimea stratului turnat si temperatura la care se face turnarea si ulterior uscarea sunt criterii care pot extinde timpul de dare in utilizare sigura pentru acces pietonal.

Daca nu exista motive imediate pentru utilizarea aleilor sau zonelor de acces pe care s-a turnat beton, este cu atat mai bine ca accesul sa fie intarziat cu inca o zi sau doua.

Cel mai bun sfat in aceasta privinta il veti primi din partea centralei pentru betoane care a ales o reteta de beton corespunzatoare cu cerintele si situatia concreta din teren.

folosirea sapei din beton
Betonul amprentat

Dupa cat timp putem parca automobilul pe dala proaspat turnata?

Pentru aceasta categorie de turnare beton pentru sapa acces auto, fie spre garaj, fie in garaj, timpul optim de utilizare in siguranta este cuprins intre una si doua saptamani dupa turnare si finisare.

Este de inteles ca o astfel de dala turnata continu in regim mecanizat este mai groasa fata de una pentru alei, insa puteti solicita o reteta care contine aditivi pentru intarire rapida, indiferent de anotimp.

Daca sunt respectate indicatiile producatorului de beton in legatura cu timp de intarire beton, greutatea automobilului nu va provoca nicio dauna pentru o dala proaspat turnata.

Concluzie

Notiunea de timp de intarire beton trebuie considerata esentiala si respectata intocmai pentru a beneficia de o lucrare trainica.

Nu faceti niciun fel de exceptie indiferent de produsul care urmeaza sa-l utilizati dupa procedura de turnare beton continuu sosit din centrala de betoane.

Atat timp cat reteta de beton este aleasa corect cu destinatia utilizarii produsului obtinut, rezultatele vor fi proportional pozitive pentru ca acum stiti exact in cat timp se intareste betonul turnat mecanizat.

Publicat pe Categorii Beton