Totul despre rezistenta betonului. Tipuri si Avantaje.

totul despre rezistenta betonului

Cele mai multe dintre constructiile moderne se bazeaza pe rezistenta betonului. Aceasta caracteristica este exploatata in prezent la cel mai bun nivel si proiectantii se bazeaza pe ea in lucrarile realizate.

De la cea mai mica locuinta personala si pana la constructii de anvergura si chiar de nivel strategic pentru industrie si aparare, toate vor avea la baza structuri de rezistenta din beton.

La o analiza directa este usor de inteles ca rezistenta betonului este cea care ofera posibilitatea de a ridica fundatii si centuri, pereti si stalpi de sustinere pentru plafoane.

Fiecare dintre aceste elemente de constructie contribuie la ridicarea unei cladiri.

Betonul este preferat si pentru turnarea continua si mecanizata de alei pietonale si infrastructuri pentru drumuri cu circulatie auto, sau plaforme industriale pentru activitati cu impact greu asupra pardoselilor.

Definitie

Pentru ca betonul sa fie un material atat de rezistent este necesar ca mixul de ingrediente din care este preparat sa fie corect dozat, dupa reteta, iar punerea in opera sa fie facuta dupa standarde precise. Rezistenta betonului este data si de armatura cu care este pregatit cofrajul.

Etapele de preparare, livrare mecanizata, turnare direct din cifa, vibrare dupa turnare si respectare a timpului firesc de intarire, vor fi fara exceptie respectate ca manopera si timp. Doar astfel rezistenta betonului intarit va fi cea asteptata de proiectanti.

In final, toate produsele rezultate din turnarea betonului sunt capabile sa reziste la compresiune, la oboseala, la intindere, dar si la efectele socurilor si uzurii zilnice.

Avantaje beton preparat corect?

Ar fi totalmente inutil sa investiti intr-un proiect impecabil si sa nu respectati indicatiile cu referire la prepararea, livrarea si turnarea mecanizata si continua a tipului de beton indicat in proiect.

In casetele tehnice ale oricarui proiect sunt prezentate date clare ce fac referire la toate tipurile si caracteristicile materialelor necesare.

In plus, manopera profesionala este parte integrata a lucrarilor, prin urmare nu ezitati sa contractati lucrarile cu o firma specializata in constructii.

Vom puncta in cele ce urmeaza avantajele concrete legate de prepararea corespunzatoare a betonului la statia pentru betoane:

  • Retea indicata de proiect este respectata intocmai.
  • Materialele incluse in amestec sunt de foarte buna calitate.
  • Mixare perfecta si malaxare continua pana la faza de turnare.
  • Proces de livrare continuu, fara intreruperi in turnare.
  • Rezultate prefecte pentru rezistenta betonului ales, asa cum indica proiectul.
clase de beton rezistente. rezistenta in timp?

Tip de rezistenta

Rezistenta betonului joaca un rol complet in legatura cu tot ceea ce tine se structura de rezistenta a unei constructii. Prin urmare, particularitatile proiectului sunt cele care indica utilizarea unei anumite clase a betonului.

Asfel, intregul ansamblu va face fata propriei greutati, dar si solicitarilor de utilizare si a celor datorate actiunii mediului inconjurator.

Iata in cele ce urmeaza pe ce anume se pot baza proiectantii in legatura cu tipurile de rezistenta ale betoanelor produse, livrate si turnate mecanizat si continuu de statia pentru betoane.

Rezistenta la compresiune

Regulile de rezistenta ale betoanelor arata ca un produs din beton turnat este cu atat mai rezistent cu cat forta de compresiune suportata este mai ridicata. Este de inteles ca o astfel de apreciere este testata intr-un laborator specializat care verifica esantioane din beton de forma cub sau cilindru.

Drept rezultat se va atribui o clasa dedicata acelui tip de beton. Proiectantii vor sti exact daca acel beton este sau nu potrivit pentru constructia pe care o proiecteaza.

Astfel rezistenta la compresiune este primul tip de rezistenta a betonului atunci cand sunt in etapa de proiectare cladiri cu mai multe niveluri.

Rezistenta la intindere

Cand ne referim la acest tip de rezistenta pentru betonul turnat stim ca este vorba despre o solicitare opusa celei anterior prezentata. Cand se verifica cat rezista la compresiune piesa din beton s-a constatat ca eventualele microfisuri au tendinta de a se inchide.

Ei bine, la solicitarile de intindere a unor structuri din beton aceleasi microfisuri sunt capabile sa se mareasca producand astfel asa-numita afanare a betonului.

Daca sarcina este continua si nu se intreprind masuri de stopare, atunci efectul de rupere va fi extrem de violent si va genera pagube serioase.

Iata de ce este atat de important sa se stie ce rezistenta la intindere poate suporta o anumita reteta beton pentru ca produsele de tipul grinzilor sau centurilor cu dimensiuni mari sa reziste efortului de intindere si incovoiere care li se aplica.

Rezistenta la oboseala

Cine ar putea sa creada ca un perete din beton, sau un stalp din beton, ar putea obosi?

Aceasta terminologie este specifica nu doar betonului ci si altor materiale si se refera la efectul de imbatranire a materialului ce este supus ani la rand la sarcini repetate.

Se va produce o denaturare a structuri interne si odata acest proces declansat este practic imposibil sa fie stopat.

Incarcarile si descarcarile repetate pe structura produselor din beton aduc o modificare de structura interioara de tipul micro si macro fisurilor. Pana la producerea unei rupturi neasteptate este doar o periada de timp, dificil de estimat fara o inspectare periodica a structurii.

Pentru aceste motive calculul de rezistenta la oboseala este decisiv in special in constructiile expuse repetitivitatii ciclurilor de incarcare si descarcare pe structura.

Rezistenta la soc si uzura

Un efect important aspura betonului si care este luat in considerare la proiectare se refera la impactul socurilor si uzurii aplicate constant.

Acest tip de rezistenta betonului se are in vedere cu precadere in constructiile industriale.

Cele mai afectate structuri vor fi fundatiile si pardoselile care suporta atat greutatea masinilor industriale, dar si efectele caderilor de corpuri cu masa foarte mare.

Cel putin la fel de afectate sunt si drumurile tranzitate de masini si utilaje grele, platformele si pistele din aeroporturi si porturi maritime.

Este clar ca in aceste conditii sunt alese retete de beton cu caracteristici de duritate maxima, dar care pot simultan sa absoarba o parte din socurile care ar genera o uzura rapida.

Asadar elasticitatea este o caracteristica importanta pentru aceste betoane. In plus, metoda de finisare a suprafetleor expuse poate ajuta esential la prevenirea stricaciunilor produse de frecarile si abaraziunile provocate de corpuri dure si aspre.

Cati ani rezista betonul in medie?

Prin norme, structurile clasice din beton sunt prevazute cu o durata medie de utilizare de circa 50 de ani. Exista insa normative care arata ca anumite constructii speciale pot rezista si pana la 100 de ani.

Aceste cifre indica o durata mare de viata pentru un produs in constructii insa, asa cum este de asteptat, exista suficienti factori ce pot diminua aceste durate.

Inainte de orice sunt factorii de mediu sau cei chimici care prin cumulare sau mentinere indelungata pot aduce prejudicii majore unei structuri din beton.

Efectuarea unei analize riguroase inainte de lansarea in lucru a proiectului este determinanta pentru a alege corespunzator cu realitatea folosirii un nivel de rezistenta beton corespunzator.

Publicat pe Categorii Beton