Ce este un cofraj beton? Tipuri. Metode si etape de cofrare.

cum se face un cofraj beton

Turnarea mecanizata si continua a betonului se realizeaza simultan cu ajutorul unui cofraj beton. Aceasta structura provizorie este nelipsita atunci cand pasta din beton este turnata.

Scopul este legat de mentinerea intreagii cantitati de beton intr-o forma identica cu dimensiunile produsului necesar pentru constructie.

Aceste cofraje beton se vor realiza cu suficient timp inainte ca livrarea si turnarea betonului sosit de la statia de betoane sa inceapa.

Constructia de cofraje pentru beton se poate face cu materiale uzuale cum este lemnul, insa pentru productivitate se vor utiliza cofraje profesionale de tip panouri, sau alte variante.

Este esential ca betonul turnat intr-un cofraj sa ramana in integralitate in aceasta carcasa provizorie si in special laptele de beton sa nu se scurga.

Constructia cofrajelor pentru beton trebuie sa fie precisa. Cotele de constructie sunt disponibile intotdeauna in proiectul care se pune in opera.

Metode cofraj beton

In functie de tipul si amplitudinea lucrarii, dar si in functie de termenul de livrare, metodele de cofrare beton se vor alege in consecinta.

Trebuie retinut ca in functie de reteta beton utilizata se va alege si variata de cofrare pentru ca nu toate materialele sunt capabile sa mentina in siguranta greutatea betonului turnat.

Indiferent de tipul cofrarii se are in vedere ca nivelul de etanseitate pentru orice tip de cofraj beton sa fie cat mai bun.

Pentru variantele de cofrarea betonului ce pot fi reutilizate asigurati-va ca demontarea si pastrarea se va face conform specificatiilor.

Cele mai des utilizate metode de cofrare le prezentam in continuare.

Cofrarea cu scanduri

Acesta varianta de cofrare este intalnita in multe dintre lucrarile de constructii. Motivul este legat de usurinta cu care se pot alatura scandurile din lemn de brad, de regula.

Construirea cofrajului se face relativ rapid si usor, aceasta esenta de lemn fiind usor prelucrabila si avand o masa mult mai mica in comparatie cu alte materiale.

Este important ca fiecare scandura sa fie dreapta si alaturarea lor sa ofere o carcasa cat mai etansa. Pentru intarirea carcasei de cofraje beton din scanduri se folosesc scanduri transversale si cuie.

cofrarea unei sape cu scanduri

Pentru ce tip de proiecte?

Aceasta solutie pentru cofrare se regaseste in lucrarile de santier pentru case individuale sau alte constructii de dimensiuni reduse.

Cofrajele din scanduri de brad contribuie la ridicarea de stapli de sustinere, turnarea de fundatii sau sape, turnarea de dale in curte, sau turnarea de plansee intre etaje. Pretul scazut al materialului ce poate fi reutilizat contribuie la diminuarea pretului de constructie.

Cofrarea cu panouri

Avantajul cofrarii cu panouri din placaj tego este recunoscut in special pentru cresterea productivitatii muncii. Aceste panouri vor acoperi cu cel putin 100% mai rapid latura unui cofraj, lucru care indica suficient de clar ca etapa de cofrarea betonului se va termina mai rapid.

In plus, fata de cofrajele din scanduri, acestea asigura o mult mai buna etanseitate, iar dupa decofrare betonul ramane neted. Secretul constra in faptul ca panourile din tego sunt lucioase si perfect plate la interior. Folosite corect aceste panouri pot fi reutilizate de cateva zeci de ori, lucru important pentru firmele de constructii.

cofrare cu panouri

Pentru ce tip de proiecte?

Cele mai multe dintre constructiile cu mai mult de 2 etaje se folosesc de metoda de cofrare cu panouri din tego. Punerea lor in opera pentru constructia de cofraje se face simplu si rapid. Astfel, fundatiile, peretii, stalpii sau planseele se pot baza fara probleme pe un cofraj solid si cu potential foarte bun chiar si pentru sustinerea de betoane grele.

Cofrarea cu cofraje metalice

Acesata categorie de cofraje pentru beton este regasita in special in santierele de anvergura. Profesionistii lucreaza cu ele pentru a maximiza productia zilnica de cofrare, iar utilizarea lor necesita si utilizarea de utilaje de ridicat datorita greutatii specifice.

Este adoptata aceasta varianta de cofrare gratie stabilitatii pe care o ofera pentru ca se are in vedere o greutate sporita a masei de beton provenit din retete de clasa superioara.

Se are in vedere ca prin utilizarea lor corecta sunt perfect refolosibile, ciclurile de cofrare-decofrare putand atinge si 200 de utilizari. Gratie acestei performante este clar ca factura platita de beneficiar poate fi mai redusa.

Pentru ce tip de proiecte?

Fiind vorba despre un produs profesional este clar ca si constructia unde sunt folosite este una de dimensiuni mari. Ca atare se vor regasi in santiere in care se ridica blocuri pentru locuinte sau pentru birouri, cladiri de interes national sau strategic, hale de productie.

Turnarea de fundatii, stapli, centuri, pereti sau plansee, sunt cele mai cunoscute produse la care se utilizeaza aceste cofraje metalice.

Cofrarea cu polistiren

Chiar daca polistirenul este un material usor friabil, exista o solutie excelenta de cofrare cu polistiren. Acest tip de cofraj beton se vor integra complet si definitiv in lucrarile care se executa. Pachetul de doua placi din polistiren are in componenta elemente de rigidizare, iar imbinarile dintre segmente se realizeaza printru-un sistem brevetat de producator.

In economia lucrarii costurile in lucrarile de cofrare beton cu polistiren sunt ceva mai mari insa timpul recuperat pentru asteptarea ocazionata de intarirea betonului si decofrare vor fi net in avantajul beneficiarului.

Cofrarea cu polistiren trebuie realizata cu mare atentie si dupa reguli stabilite de producatorul acestora. La pachet se va primi si o izolare foarte buna, constructia primind un indice foarte bun de pasivitate.

Pentru ce tip de proiecte?

Cele mai des intalnite constructii care beneficiaza de aceasta solutie de cofrare a betonului sunt cele rezidentiale sau comerciale, insa de anvergura redusa.

Vor primi foarte bine pasta de beton turnata, insa ramane atentionarea ca reteta beton utilizata sa nu fie una de clasa ridicata, pentru ca greutatea mare a betonului ar putea cauza cofrajului.

Etape de cofrare

Ca oricare alta etapa in realizarea constructiilor si procedura de cofrare-decofrare impune o serie de pasi si reguli de respectat.

Este de la sine inteles ca improvizatiile, alegerea de materiale precare pentru cofrarea betonului, ori utilizarea peste norma a unor cofraje reutilizabile, vor conduce la rezultate slabe, daca nu chair periculoase.

Iata care sunt etapele de cofrare corecte si ce semnifica fiecare dintre ele:

  • Verificare tip cofraj – Se verifica cu proiectul ce tip de beton se va turna si se alege varianta de cofraj potrivit.
  • Aprovizionare cantitativa – Se face un invetar complet pentru necesarul de materiale sau elemente de cofrare necesare pentru intreaga activitate.
  • Constructie la cote – Se construiesc cofraje cu dimensiune interioara finala identica cu a produselor care se vor obtine prin turnarea betonului.
  • Siguranta confrajelor – Orice tip de cofraj se va asigura prin metode specifice pentru mentinere pe pozitie corecta si pentru pastrarea integrala a cantitatii de beton turnat.
  • Asigurare etanseitate – Construirea unui cofraj beton se face cu raspundere si verificare pentru o etansare cat mai buna a incintei.
  • Lucrari de decofrare – Dupa intarirea betonului turnat decofrarea se face cu atentie, iar elementele cofrajului se curata si se pastreaza corespunzator pana la urmatoarea lucrare.
turnare beton in cofraj

Concluzie

Un cofraj beton, indiferent de tehnologia si materialele care-i stau la baza, trebuie sa fie o constructie precisa dimensional si sigura pentru lucrarile din santier. Pentru lucrari executate personal, alegeti materiale de calitate si montati cofraje cu simt de raspundere.

In cazul lucrarilor executate de profesionisti, oricare modalitate de cofrare a betonului va fi verificata si aprobata de dirigintele de santier.

Este evident ca etapele de cofrare-decofrare sunt esentiale si inseparabile cand aveti in lucru o cladire ce are drept structura de rezistenta betonul turnat mecanizat si continuu.

Publicat pe Categorii Beton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *