Care sunt principalele clase de beton? Utilizari. Caracteristici.

cele mai importante clase de beton

Datorita diversificarii lucrarilor de constructie si necesitatii particularizarii materialelor utilizate, a fost necesara introducerea identificarii prin clase de beton in functie de retetele care sunt preparate la statia pentru betoane.

Rezistenta unei structuri este data de rezistenta cu care betonul turnat in cofraje armate va raspunde solicitarilor de incarcare cu care este solicitat.

Prin urmare proiectantii se bazeaza pe determinarile care se realizeaza in laborator si stiu exact ce clase de beton sunt potrivite cu proiectul.

Din fiecare reteta se vor realiza mostre de beton turnat cu forme stabilite prin normativ si se vor testa la compresiune conform cu procedura de incercare. Drept rezultat se va inregistra clasa beton corespunzatoare impartita in doua marcaje.

Primul marcaj de cifre este atribuit formei cilindrice, iar al doilea marcaj este atribuit formei paralelipipedice. Cu cat aceste marcaje au valoare mai mare cu atat veti lucra cu o clasa de betoane cu rezistenta mai ridicata.

Principalele clase de beton

Siguranta in constructii este o norma care nu poate fi comentata sau echivalata. Ca atare, daca un proiect indica utilizarea unei anumite clase pentru betoane, atunci comanda la statia pentru betoane va fi identica cu indicatia.

Fie ca aveti de turnat o simpla sapa direct pe pamant, sau elemente de fundatie si ulterior stapli si plansee, toate aceste componente ale constructiei se vor sprijini la propriu si individual pe clase beton adecvate.

Pe cele mai des utilizate dintre aceste clase de beton le veti regasi in cele ce urmeaza.

top clase de betoane

Clasa C6/7.5

Cel mai des utilizat beton pentru lucrari in care rezistenta structurala nu este critica este betonul din clasa C6/7,5. Incarcarea pe acest beton este de regula foarte redusa, prin urmare este un beton aflat la baza retetelor pentru betoane. In componenta se vor regasi agregate de mici dimensiuni si ciment in cantitate redusa.

Caracteristici

Usor lucrabil datorita incarcarii reduse cu agregate. De la malaxare, la turnare si egalizare, daca este necesar, se va pune in opera fara efort substantial.

Utilizari

Fara pretentii in privinta rezistentei unei structuri, acest tip de beton este cel mai des utilizat pentru realizarea de reparatii fara importanta strategica pentru constructii sau egalizari de niveluri la anumite turnari in cofraje sau goluri rezultate datorita unor mici accidente survenite pe betonul neintarit.

Clasa C8/10

Cu o pondere mare in proiecte acest beton de clasa C8/10 ajuta constructorii sa ridice structuri de mica amplitudine. Reteta este in asemenea maniera gandita incat cantitatea si dimensiune agregatelor ofera oportunitate turnarii betonului in cofraje cu armatura.

Caracteristici

Este un beton care poate fi considerat suficient de fluid incat sa fie usor de turnat si nivelat chiar si pe zone mai mari. Finisarea lui se face rapid, iar uscarea este accelerata de cantitatea potrivita de ciment inclusa.

Utilizari

Fiind vorba despre prima clasa beton care permite armarea, poate fi utilizat chiar si la fundatii ce vor sustine cladiri cu un singur nivel (parter). Cu atat mai mult este extrem de apreciat pentru lucrari edilitare legate de camine si structuri subterane pentru apa si canal, dar si pentru sape cu sau fara armatura.

Clasa C12/15

Cu aceasta clasa betoane se deschide lista produselor care se afla in zona medie ca rezistenta a produsului rezultat dupa turnare mecanizata si continua. Betonul marcat cu clasa C12/15 poate fi integrat fara ezitare in lucrari care implica ridicarea unei cladiri cu un etaj sau chiar mai mult.

Caracteristici

Se preteaza excelent pentru a fi turnat in cofraje armate ce vor definitiva structuri de rezistenta atat sub nivelul solului cat si peste nivelul acestuia. Cu lucrari de turnare mecanizata continua devine ideal pentru finalizari rapide de proiecte si reduce semnificativ timpul de predare.

Utilizari

Va fi precizat in proiecte pentru turnarea de stalpi de sustinere, centuri pentru fundatii, placi de fundatie, sape de egalizare sau plansee intre etaje. Se retine ca incarcarea structurala este limitata, ca atare proiectul se respecta intocmai.

Clasa C16/20

O statistica pentru clase beton arata ca betonul C16/20 este cel mai des intalnit in proiectele mici spre medii, cu referire la constructii civile si comerciale de medie anvergura.

Este betonul care suporta cel mai bine incarcarile pe verticala si totodata este suficient de lucrabil incat sa nu puna probleme speciale la turnare si vibrare.

Caracteristici

Se comporta impecabil in procedura de turnare chiar si pe timp mai rece. Este obligatoriu sa fie vibrat pentru a-si ceda caracteristicile in tot cofrajul. Este cu siguranta ideal sa fie pus in opera la temperatura pozitiva decenta pentru ca priza si uscarea se vor realiza in timpul prescris in normativ.

Utilizari

Extrem de apreciat pentru rezistenta pe care o are, va fi regasit in cererile proiectantului pentru lucrarile de fundatie, grinzi, centuri si stalpi, pereti, dar si elemente separatoare intre etaje.

Clasa C18/22

Este o clasa beton cu indice de rezistenta superior si va fi des intalnit ca material de baza pentru cladiri cu mai multe niveluri. Lucrarile cu betonul din clasa C18/22 sunt regasite in ansambluri rezidentiale sau cladiri comerciale si il vor avea drept partener in structurile de rezistenta.

Caracteristici

Acest beton se incadreaza perfect in necesitatile de rezistenta peste medie, prin urmare se va lucra usor atat timp cat malaxarea si turnarea se realizeaza mecanizat. Timpul de maturare nu excede peste nivelul preconizat, insa se tine cont de temperatura medului.

Utilizari

Este ideal pentru a realiza lucrari legate de turnarea de fundatii sau orice tip de pardoseala cu armatura, centuri si stalpi armati, precum si plansee care separa etajele cladirii.

Clasa C20/25

Incepand cu aceasta clasa de betoane avem in fata posibilitatea realizarii de produse turnate mecanizat pentru constructii in care rezistenta va fi pusa la incercare. Betonul din clasa C20/25 este conceput pentru a rezista la schimbari drastice de temperatura si la o incarcare importanta pe verticala.

Caracteristici

Dezvolta un nivel superior de rezistenta la incarcare atunci cand este sustinut prin armare realizata cu bare din otel la grosimea si forma potrivite. Dupa vibrare si intarire definitiva este capabil sa suporte ani la rand repetabilitatea schimbarii temperaturii anotimpurilor.

Utilizari

Se va regasi in special in lucrari de infrastructura pentru drumuri parcurse de utilaje de mare tonaj. Este ideal pentru parcari si depozite in care se lucreaza cu material rulant greu. Este des solicitat in lucrarile cu deschidere mare intre punctele de sprijin, dar si pentru fundatii in hale industriale.

Clasa C25/30

Intotdeauna aceasta clasa de beton va fi o clasa superioara pentru ca indicatiile sale de utilizare sunt specifice pentru constructii cu cerinte speciale. Betonul din clasa C25/30 are caracteristici perfecte pentru a prelua sarcini deosebite, iar rezistenta sa este deja confirmata.

Caracteristici

In practica, un astfel de beton este capabil sa reziste impecabil la temperatura foarte ridicata sau foarte scazuta in conditiile in care peste aceasta se suprapun si alte elemente de stres. Vibratiile si greutatea aplicata structurii nu vor infulenta securitatea constructiei.

Utilizari

Este obligatoriu sa fie pus in opera prin proceduri mecanizate si continue pana la finalizarea unei structuri. Grinzile de coronament sau fundatiile bazate pe stalpi piloti sau barete, sunt doar doua dintre utilizarile sale.

Clasa C28/35

In topul constructiile care implica o atentie sporita in proiectare se incadreaza toate cladirile de interes strategic. Pentru acest motiv un beton din clasa C28/35 este dedicat lor pentru ca securitatea sa fie la cel mai inalt nivel.

Caracteristici

Se comporta ideal in caz de calamitati naturale cum sunt seismele, vanturi puternice sau variatii foarte mari de temperatura. Chiar daca este un beton foarte greu, la propriu, statia de betoane are capacitatea de a-l prepara si transporta pentru a asigura o punere in opera ideala.

Este un beton care se intareste greu, insa in combinatie cu armatura devine greu distructibil.

Utilizari

Este folosit in toate lucrarile de anvergura care au drept scop adapostirea unor activitati de importanta nationala. Se vor turna cu el atat fundatii si centuri, dar si barete, plansee si stalpi conform proiectului.

sapa din beton turnata proaspat

Concluzie

Daca un proiect are inregistrat in caseta tehnica una sau mai multe clase de betoane pentru componentele sale, atunci nu aveti niciun motiv sa nu procedati in consecinta.

Calea cea mai buna este sa colaborati cu statia pentru betoane pentru a fi incredintati ca reteta de beton solicitata este conforma cu standardul de clasa de beton corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *