Reteta beton B200 (C12/15). Compozitie. Pret metru cub.

reteta beton b200 c12/15

Marca de beton B200 este una dintre cele mai des solicitate retete care se prepara la statia pentru betoane. Prin ingredientele care sunt incluse este definita in fapt clasa de rezistenta a pastei de beton care rezulta.

Pentru aceasta reteta este alocata denumirea de clasa C12/15 conform cu noua denumire adoptata in spatiul european.

Fie ca veti comanda cantitatea de beton B200 necesara, fie ca veti specifica denumirea sa de clasa C12/15, produsul va fi identic si poate fi inclus in proiecte care il au specificat.

Cele mai multe dintre produsele obtinute cu reteta beton B200 sunt legate de turnarea placilor pentru fundatie, a sapelor de egalizare, a pardoselilor sau planseelor, dar si pentru elemente provizorii de sustinere.

Cand folositi o compozitie beton din clasa C12/15 cofrajul in care se face turnarea poate sa fie armat sau nearmat, dar nu expuneti la actiunea factorilor externi rezultatul obtinut.

Pentru siguranta folositi betonul B200 daca el este specificat in proiect, sau in orice caz atunci cand este necesar un beton cu specificatii superioare fata de cel cu marca B150.

Calcul compozitie

Cum calculezi formula betonului B200?

Formula de calcul pentru o reteta beton B200 este precizata clar in standardul de preparare a betoanelor. Formula in sine nu este un secret, insa statia de betoane este in masura sa prepare, sa livreze si sa execute o turnare continua mecanizata a necesarului de material obtinut cu reteta beton C12/15.

Nivelul profesional al acestui serviciu include sortarea celor mai bune agregate si dozarea lor computerizata pentru obtinerea betonului gata de turnare in santier. Pornind de la clasa de ciment cu rezistenta 42,5R, la sorturile de nisip obisnuit si nisip margaritar si pana la granulatia de pietris necesara si apa, toata cantitatea de beton B200 va fi conforma.

Stabilire reteta beton C12/15

Compozitia pentru un metru cub din reteta beton C12/15 trebuie sa contina urmatoarele ingrediente:

 • ciment – 236 kg
 • nisip fin 0 – 4 mm – 530 kg
 • nisip margaritar 4 – 8 mm – 230 kg
 • pietris granulatie 8 – 16 mm – 370 kg
 • pietris granulatie 16 – 31,5 mm – 494 kg
 • apa – 140 litri
compozitie beton

Pret mc (metru cub) beton B200

Bugetarea unei constructii sau a oricarei alte lucrari care are specificat betonul B200 pentru a fi pus in opera este o etapa importanta. Considerati oportun sa comandati exact reteta beton C12/15 atat timp cat a fost precizata in proiect.

Cantitatea necesara trebuie asigurata in totalitate, iar acest lucru sta in puterea de raspuns faptic a statiei pentru prepararea si livrarea mecanizata a betoanelor.

Acest partener detine capacitatea tehnologica si logistica pentru a trimite in santier necesarul de beton B200, sau oricare alta marca comandata care se afla in portofoliul sau.

Tot aici veti afla ca pret mc pentru compozitie beton C12/15 este de 225 de lei, valoare ce acopera livrarea cu cifa si turnarea mecanizata.

Verificati daca statia de betone poate livra in zona de activitate a santierului dumneavoastra pentru ca de regula livrarile se fac pe o raza de aproximav 15 km.

Dincolo de acest perimetru, daca conditiile de livrare permit, este posibil sa existe o taxa suplimentara si per total pret mc sa fie mai mare.

Tineti cont ca pot exista zone geografice, sau alte particularitati ale drumurilor de acces, in care statia de betoane nu poate garanta sau poate refuza livrarea.

Utilizari

Asigurati-va ca o reteta beton B200 este exact ceea ce aveti nevoie pentru proiectul demarat. Particularizarea retetelor de beton in functie de destinatia produsului care se obtine prin turnare mecanizata continua reprezinta cea mai buna varianta.

Proiectul este singurul inscris care arata ce tip de beton trebuie utilizat. Orice abatare, fie din neglijenta, fie crezand ca se face economie, conduce rapid sau ulterior la folosirea unui produs necorespunzator sau care devine periculos in cazul elementelor de rezistenta.

Recomandarea inginerilor in constructii arata ca betonul din clasa C12/15 este dedicat pentru utilizari ale partilor de constructii sau produse individuale, dupa cum urmeaza:

 • pardoseli
 • sape de egalizare
 • placi pentru fundatie
 • centuri de rezistenta in proiecte mici
 • placi de separatie intre parter si maxim primul etaj
 • stalpi pentru cladiri joase
 • zidarie autoportanta

Se va tine cont ca toate produsele rezultate din turnarea de beton B200 vor avea o inaltime maxima de 150 cm si punerea lor in opera se fac la temperaturi pozitive.

turnare beton din clasa c12/15

Caracteristici beton C12/15

Betonul C12/15 are proprietati foarte bune de flexibilitate atat timp cat este preparat dupa o reteta beton B200 care respecta normativul si urmeaza sa fie pus in opera mecanizat. Agregatele cu dimensiuni mici sunt responsabile de aceasta proprietate si in plus veti beneficia si de:

 • masa rezonabila raportata la un metru cub de produs
 • usor manevrabil la si dupa turnare
 • timp redus de uscare cand este turnat la temperaturi optime
 • permite o incarcare structurala buna

Concluzie

Daca proiectul primit arata ca folosind o compozitie beton C12/15 veti obtine un rezultat sigur, nu ezitati sa comandati cantitatea necesara la statia de betoane. Reteta de beton B200 va fi produsa in parametri corespunzatori si livrata in termenul stabilit cu dumneavoastra.

Este posibil ca in varianta prepararii individuale cu mijloace proprii sa obtineti un raport pret mc / cheltuieli mai mare. In plus nu veti avea siguranta respecatarii cantitatiilor prescrise in reteta beton B200.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *