Reteta beton B250 (C16/20). Compozitie. Pret metru cub.

reteta beton b250 din clasa c16/20

Cand proiectul unei constructii specifica o reteta beton B250, solutia potrivita este trimiterea unei comenzi ferme catre cea mai apropiata statie de preparare a betoanelor.

Aceasta reteta de beton este una de nivel intermediar ca duritate dupa intarirea betonului, prin urmare are o arie buna de utilizare.

Cea mai mare parte a ingredientelor sunt de granulatie medie, prin urmare turnarea mecanizata si nivelarea se vor realiza rapid si cu rezultate foarte bune.

Denumire

Actualmente denumirea de B250 este tot mai mult inlocuita, atat ca denumire comerciala, cat si ca indicatie scrisa in proiecte, prin codul de clasa al betonului C16/20.

Modul de preparare si in mod special tipul si cantitatea ingredientelor au ramas neschimbate, prin urmare reteta beton C16/20 poate fi utilizata pentru o serie de produse clasice de sustinere sau realizarea de umpluturi.

Cand folositi o reteta beton B250 tineti cont ca structurile puse in opera nu vor avea proprietati spre a fi expuse la factorii de mediu, prin urmare trebuiesc protejate dupa turnare.

Veti folosi un beton C16/20 oricand proiectul impune acest lucru, sau in orice caz atunci cand aveti nevoie de o clasa de beton mai buna decat C12/15.

calcul compozitie beton c16/20

Calcul compozitie

Cand se realizeaza o compozitie beton trebuie sa se tina cont de scopul in care va fi folosit produsul ce rezulta dupa turnarea mecanizata continua.

Prin calcule structurale se obtine necesarul de sustinere pe care betonul intarit trebuie sa-l transfere intregii constructii. In acest mod se va si exact ca o reteta beton B250 ofera un nivel suficient de portanta si duritate in general pentru utilizare indelungata.

Standardul calitatii este usor de obtinut daca reteta beton C16/20 este preparata la statia pentru betoane. Prin turnare continua mecanizata se asigura mentinerea proprietatilor pastei din beton proaspete pana cand cofrajele sunt pline.

Fiecare metru cub din betonul B250 comandat contine o proportie exacta de ingrediente si cel mai important este ca are la baza un beton din clasa de rezistenta 42,5R.

Reteta clasica selectata computerizat va contine urmatoarele materiale:

 • ciment – 280 kg
 • nisip fin 0 – 4 mm – 567 kg
 • nisip margaritar 4 – 8 mm – 252 kg
 • pietris granulatie 8 – 16 mm – 400 kg
 • pietris granulatie 16 – 31,5 mm – 525 kg
 • apa – 161 litri

Pret mc (metru cub) beton B250

In calculul cheltuielilor de constructie pretul platit pentru betonul turnat este important. O estimare pentru pret mc beton din clasa C16/20 o veti primi foarte rapid atunci cand va adresati statiei de betoane din apropierea santierului.

Stiind, conform proiectului, care este cantitatea necesara din reteta beton B250, valorificati aceasta informatie si lansati comanda.

Valoarea de pret mc beton oferita de statie este de 230 de lei, iar acest cost are incluse si serviciile de livrare si turnare mecanizate.

Tinand cont ca statiile pentru betoane isi au de regula sediul in afara oraselor, verificati daca distanta si locatia santierului pot fi accesate de utilajele de transport ale statiei.

Cele mai multe dintre statiile pentru prepararea betonului livreaza fara costuri in plus pe o raza de circa 15 km. Dincolo de aceasta zona, sau atunci cand geografia locatiei santierului este dificila ori impracticabila pentru moment, s-ar putea sa primiti un raspuns negativ in privita posibilitatii livrarii.

livrare beton la santier

Utilizari

Fiind vorba despre o reteta beton B250 si cunoscandu-i deja ingredientele acest tip de beton il veti regasi in multe dintre proiectele de constructii rezidentiale, comerciale, sau amenajari exterioare pentru acestea. Nu veti permite niciodata o inlocuire a retetei ce este precizata in proiect deoarece riscurile sunt mari in raport cu siguranta constructiei.

Fiecare produs la care se utilizeaza betonul B250 va deveni sprjin efectiv in arhitectura cladirii, drept urmare lucrarea va deveni sigura, rezistenta si utilizabila zeci de ani. Cele mai cunoscute lucrari pentru care se va turna mecanizat si continuu reteta beton C16/20 sunt:

 • placa baza fundatie
 • centura rezistenta
 • grinda pentru sustinere stalp
 • stalp de sustinere
 • pardoseala armata
 • placa separare etaj

Daca lucrarile nu sunt bazate pe un proiect ce ar indica date despre turnarea produselor, retineti ca acest tip de beton permite lucrari ce pot depasi inaltimea de 1,5 m, insa cu conditia prezentei armaturii in cofraj. Toate operatiunile de tunare mecanizata pentru betonul B250 trebuie sa fie facute cand temperatura este pozitiva.

turnarea betonului si nivelarea

Caracteristici beton C16/20

Solutiile de preparare compozitie beton C16/20 si modalitatea prin care produsul este livrat si turnat mecanizat, ii confera suficienta flexibilitate chiar daca este un beton de clasa superioara.

Mentinerea fluiditatii produsului pana la punerea sa in opera si imediat dupa aceasta, este chiar cheia beneficiilor caracteristice pe care le prezentam in continuare:

 • va fi usor de turnat si vibrat
 • va fi lucrabil cu usurinta
 • va face priza si se va usuca suficient de rapid
 • va fi indicat pentru cladiri cu un nivel

Concluzie

Specificatiile cunoscute pentru o reteta beton B250 arata clar ca utilizarea sa conforma permite ridicarea de constructii de tip P + 1.

Pentru ca deja detineti informatii importante despre betonul din clasa C16/20, lucrarile pot fi sustinute prin calitate si ritm de livrare a betonului sosit direct din statia pentru betoane.

Prin urmare, nu sunt prea multe motive sa preparati singuri aceasta compozitie beton, doar si pentru faptul ca pret mc pe care il veti calcula ulterior va fi mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *