Perceptia obisnuita asupra unei constructii din beton este ca aceasta pare a fi complet rigida.
In realitate si pe termen lung orice constructie este afectata de miscarile imperceptibile ale solului, ale vantului si de efectul contractiilor produse de schimbarile cumulate si asociate ale temperaturii, presiunii si umezelei.
Prin urmare nici betonul nu ramane neafectat de acesti factori si se manifesta prin miscari suficiente incat sa provoace neajunsuri atunci cand nu sunt luate masurile specifice pentru prevenirea lor.
Continut articol
Ce este un rost de dilatare?
Sectionarea unei suprafete din beton la o anumita cota folosind anumite materiale sau doar implicand taierea, in termeni specifici, este cunoscuta drept rost de dilatare. Lipsa rosturilor de dilatare, sau montarea lor imprecisa, va conduce in scurta vreme la deteriorarea suprafetelor din beton turnat.
In mod special, cand suprafetele turnate depasesc circa 20 m2, sunt posibile si se vor indentifica deteriorari evidente ce apar de regula chiar in zona centrala a sapelor sau dalelor din beton turnat continuu.
Rosturile de dilatatie pentru beton vor preveni acest tip de situatie si isi vor aduce contributia la mentinerea formei si starii initiale a oricarui tip de beton turnat pentru sape sau dale.

La ce ajuta rosturile de dilatare?
Scopul acestor rosturi de dilatare este de a permite unor segmente relativ mici ale sapelor sau dalelor din beton turnat sa se deplaseze odata cu solul.
Aceste deplasari sunt de ordinul milimetrilor si variaza in functie de conditiile specifice zonei, dar si a masei proprii de beton turnat.
In acest mod se suprima efectul de compresie in suprafata turnata care in mod regulat conduce la aparitia fisurilor si chiar spargerea betonului.
Constructorul este cel care decide la ce distanta se va crea cate un rost de dilatare in asa fel incat suprafata sa fie acoperita in mod egal pe toata lungimea sa.
Tipuri de rosturi pentru beton
De la caz la caz se vor monta, sau se vor realiza dupa turnarea si intarirea sapelor, diferite tipuri de rost dilatare beton.
Decizia in acest sens are mai multe componente. In primul rand se urmareste efectul tehnic pe care un rost de dilatare trebuie sa-l propage asupra produsului din beton.
In plan secundar, insa cu aport estetic asupra lucrarii finalizate, se poate lua decizia montarii inaintea turnarii betonului a unor rosturi de dilatatie din PVC sau a unora create din pavele prefabricate.
Pentru oricare dintre aceste variante scopul urmarit trebuie sa ramane intact. Desi acest pas de lucru pare ca sporeste costurile produsului final, in realitate se conserva pentru o durata foarte mare de timp integritatea structurala pentru o sapa din beton turnat continuu.
Rost din PVC
Un rost de dilatare din PVC reprezinta solutia care aduce pachetul complet de beneficii referitoare la protejarea sapelor sau dalelor din beton turnat in varianta mecanizata continua.
Este important ca pachetul cu numarul necesar de rost dilatatie beton din PVC sa fie disponibil odata cu inceperea lucrarilor pentru construirea cofrajului in care se va face turnarea mecanizata a betonului.
Montarea acestor rosturi din PVC se face direct pe suprafata delimitata din cofraj. Stabilizarea lor pana la turnarea betonului si pe toata durata manevrei, se face prin aplicarea unor mamaligi din mortar, la distanta egala si pe toata lungimea unui rost de dilatare din PVC.
Astfel, suprafata turnata va avea separarea perfecta pe tronsoane, asa cum a fost calculata de catre constructor, iar rosturile din PVC isi vor face datoria tehnica si estetica simultan.

Rost din pavele
Crearea unui rost de dilatare din pavele reprezinta o alta metoda cu care asigurati buna utilizare pentru un numar mare de ani a sapelor din beton.
Este o varianta care poate fi aplicata si in cazul in care nu este necesara construirea unei armaturi in cofraj. De regula pavelele prefabricate au contact suficient de mare la sol incat sa isi mentina pozitia dar oricum este recomandat fixarea acestora cu mortar. In cazul turnarii de sape in panta si pavelele se vor asigura cu mamaligi din mortar pana la turnarea sapei.
Efectul tehnic este asemanator cu cel primit la folosirea unui rost dilatare beton din profile PVC. In plus cand utilizati rost de dilatare din pavele aveti la dispozitie definirea unor suprafete turnate cu forme asimetrice, lucru dificil de realizat in cazul unui rost din profile PVC.

Rost rezultat din taierea betonului
Varianta tehnica de baza pentru crearea unui rost de dilatare se pune in practica prin taierea mecanizata a betonului turnat si intarit definitiv. Spre deosebire de primele doua variante prezentate, aceasta este o solutie primara care se realizeaza atunci cand nu exista posibilitatea folosirii uneia din primele variante.
Procedura se realizeaza imediat ce betonul turnat este considerat complet intarit pentru ca se actioneaza mecanizat cu un disc diamantat montat pe o masina specializata.
Din nefericire zgomotul si praful care se produce va afecta zona adiacenta constructiei. Pentru acest motiv trebuiesc luate masuri de protectie si atentionare a vecinatatii, daca exista. Dupa terminarea procedurii suprafata prelucrata pentru obtinerea rosturilor de dilatatie se curata prin spalare cu jet de apa.
Acesta solutie de rost dilatatie beton va ramane exact asa cum rezulta dupa prelucrare.
Sunt create insa conditii ca in spatiul creat prin taierea rostului sa se acumuleze in timp resturi vegetale sau de alt tip care prin solidificare ar putea diminua efectul rostului.
Se recomanda curatarea periodica a rosturilor de dilatare taiate in beton cu jet de aer si/sau apa sub presiune.

Cum se monteaza?
Etapa de montaj pentru definirea unui rost de dilatare in cazul utilizarii profilului din PVC sau a pavelelor prefabricate trebuie sa urmareasca cativa pasi importanti:
- Stabilirea prin masuratori exacte a distantelor la care se va monta una dintre variantele de material pentru crearea unui rost dilatare beton.
- Calcularea precisa a necesarului de profile PVC sau a numarului de pavele prefabricate.
- Stabilizarea in pozitie verticala si paralela cu linia de turnare a betonului a profilului PVC sau a pavelelor.
- Turnarea continua mecanizata a betonului si finisarea manuala in dreptul liniei rostului creat de unul dintre cele doua materiale.

Care este suprafata de acoperire?
Asa cum am amintit, dimensiunea suprafetei sapei sau dalei din beton turnat continuu este cea care indica daca este, sau nu, necesar sa fie montate ori taiate mecanizat rosturi de dilatare pentru beton.
Pe langa acest criteriu este important sa fie luat in considerare si locul amplasarii sapei, conditiile climatice preponderente ale locatiei, dar si tipul de trafic la care va fi solicitat produsul.
Este evident ca la un teren aflat in panta, spre exemplu o sapa ce este utilizata drept drum de acces spre un garaj sau depozit de materiale, este de inteles ca definirea si montarea de rost de dilatare se va realiza fara exceptie.
Altfel, daca suprafata sapei este mai mica de circa 20 m2, terenul pe care este utilizata este plan, iar traficul este pietonal, nu este neaparat necesar sa fie creat chiar si un singur rost de dilatare.
Pentru a fi siguri ca aveti sau nu nevoie de rost dilatatie beton, fie si atunci cand realizati o lucrare individuala, intrebati specialistii in prepararea si turnarea betoanelor.