Metode de reparatii beton pentru suprafete deteriorate.

reparatii beton deteriorat

Utilizarea de alei sau dale din beton in curte ridica substantial conforul oferit de spatiul proprietatii. Problema care se pune se refera la calitatea acestor produse, cu referire la durabilitatea lor in timp.

Sunt suficiente situatii in care o sapa din beton turnat pentru intrarea in garaj incepe sa se deterioreze si cu fiecare an care trece crapaturile si macinarea betonului la extremitati sunt tot mai evidente.

Este foarte posibil ca o astfel de situatie sa aiba drept cauze modalitatea in care s-a realizata turnarea si finisarea betonului.

Reparatii beton in curte

Daca doriti sa realizati reparatii beton sunt necesare cateva explicatii de care trebuie sa tineti cont.

Este de inteles ca o constatare vizuala completa defineste stadiul deteriorarii. Daca este vorba despre fisuri de mica dimensiune sau colturi ale sapei desprinse, atunci lucrarile pentru reparatiile betonului se pot realiza relativ simplu.

In cazul in care sparturile laturilor sapei sunt intinse pe o suprafara mare si observati zone in care betonul s-a macinat in pietricele fine si praf de beton, este foarte posibil ca incercarea de reparare sa coste mai mult decat o turnare noua, de calitate.

De regula multe dintre deteriorari sunt provocate de:

 • Impactul ciclurilor de inghet/dezghet din timpul iernii, prin intermediul fisurilor nereparate la timp.
 • Vibrarea insuficienta a sapei in momentul turnarii, sau lipsa procedurii in sine.
 • Cauze accidentale – aplicare de greutate exagerata sau caderi de corpuri grele pe sapa sau dale.

Vom prezenta in continuare ce variante aveti pentru reparatii beton in curte si in special care sunt pasii pe care trebuie sa-i respectati pentru ca lucrarea de remediere sa fie un succes.

Tineti cont ca puteti lucra individual pentru reparatii de mica anvergura, insa pentru lucrari care implica decopertarea completa a suprafetei turnate si inlocuirea ei cu una noua este nevoie de mai mult.

Aceast tip de lucrare se realizeaza doar prin colaborare cu echipa din centrala pentru preparat si turnat betoane pentru reparatii beton exterior.

reparatii beton curte

Cum se fac corect reparatiile la betonul exterior?

Ca la oricare lucrare in constructii si pentru reparatii beton sunt de bifat o serie de pasi, dar si alegerea corecta a materialelor cu care se realizeaza reparatia unei sapei deteriorate.

Presupunand ca lucrarea se poate executa in regim individual, urmariti in continuare etapele pe care trebuie sa le punctati pana la terminarea lucrarii:

 • Se identifica volumul partilor deteriorate si se face aprovizionare suficienta cu mortare de ciment, sau mortare de ciment pe baza de rasina. Ambele se prepara la fata locului prin adaugare de apa si amestecare, conform instructiunilor.
 • Se curata cu atentie, prin indepartare / desprindere zonele deja afectate si se verifica daca exista si alte zone slabite ale suprafetei.
 • Partea de sapa sau dala ramasa se curata temeinic de praf si se inaspreste pentru a crea un pat bun de priza pentru mortarul aplicat.
 • Toata zona cu care va intra in contact mortarul se uda, insa fara surplus de tip apa ce balteste.
 • Se monteaza, cand este necesar, un panou din lemn (cofraj) pentru pastrarea mortarului in linia sapei.
 • Se aplica treptat mortarul adecvat, fara a crea surplus.
 • Se niveleaza cu o rigla speciala.
 • Se umezeste suprafata timp ce cateva ore pentru a nu se usca prea repede.

Este foarte important ca oricare procedura ce implica reparatii beton sa se bazeze pe respectarea indicatiilor de punere in opera ale materialului utilizat.

Fiecare varianta de produs pentru reparatii beton exterior vine cu o reteta proprie de preparare, tehnica de aplicare si conditii de lucru.

Aceste amanunte va sunt de ajutor pentru ca stricatiunile unei dale sau sape din beton turnat pot fi minore, de tipul fisurilor, sau majore de tipul desprinderilor de blocuri de beton din placile turnate.

aplicare pasta ciment peste betonul deteriorat

Metode de a repara betonul deteriorat

Metodele pentru a repara o suprafata de beton deteriorata sunt definite astfel:

 • Reparatii minore – Sunt recomandate pentru deteriorari superficiale, de tipul fisurilor fine. Pe acestea este bine sa le astupati imediat ce ati constatat aparitia lor, pentru a preveni extinderea si chiar desprinderea de bucati mari din sapa.
 • Reparatii medii – Sunt de luat in considerare cand totalul zonelor afectate nu depaseste un procent de cel mult 30% din suprafata sapelor sau dalelor din beton. Cu putina indemanare si timp la dispozitie puteti realiza o lucrare de reparatii beton de foarte buna calitate, respectand pasii de mai sus.
 • Reparatii capitale – Se va considera inoportuna incercarea de reparatii beton curte atunci cand suprafata afectata este in procent de peste 30% din suprafata totala. In aceasta situatie toata suprafata va fi decopertata si se va turna o noua sapa.

Pentru ultima dintre metodele aratate, este important ca noua lucrare sa fie realizata de profesionisti. O sapa corect realizata va avea:

 • Un sport solid peste care se face turnarea betonului.
 • O panta corecta care nu permite stagnarea apei pluviale.
 • O reteta de beton adecvata in functie de tipul de trafic exercitat asupra sa.
indepartare beton deteriorat

Cum putem repara fisurile din beton?

Cand aveti de facut reparatii beton pentru fisuri aparute in dale sau sape turnate in curte, tineti cont de urmatoarele aspecte:

 • Inspectati cat de mare este fisura, atat ca deschidere in sapa, cat si ca lungime pe suprafata acesteia.
 • Identificati daca fisura este produsa la marginea sapei, sau este in zona sa centrala.
 • Controlati daca fisura se prelungeste pe latura verticala a sapei, pana spre sol.

In functie de cele trei aspecte puteti sti suficient de clar daca este vorba despre o fisura superficiala, sau una care a penetrat stratul turnat al sapei.

Daca fisura nu trece dincolo de laturile plane ale dalei, ori se afla in centrul acesteia si are o deschidere de cel mult 5 mm, atunci folositi pentru acest tip de reparatii beton o pasta din ciment speciala pentru microfisuri.

Sunt disponibile materiale specializate de tip adeziv pentru fisuri in ciment pe care il puteti aplica cu multa usurinta.

Aceasta actiune va preveni extinderea microfisurilor si ajungerea la costuri suplimentare pentru reparatii beton.

Cum se repara crapaturile din beton?

Cand sunteti in situatia de a indentifica crapaturi in betonul sapei sau a unei dale turnate, atunci lucrarile se vor realiza in cu totul alte conditii fata de reparatii beton pentru microfisuri.

reparatie crapatura beton

Aceste crapaturi sunt rezultat al infiltrarii apei in microfisurile nereparate la timp, drept urmare grosimea lor este cu siguranta mai mare de 10 mm si a ajuns, sau va ajunge curand sub actiunea traficului la care sunt expuse, pana la sol.

Desprinderea unei bucati din sapa este doar o chestiune de timp si trebuie intervenit cat mai curand.

Pasii de lucru sunt simplu de realizat si presupun de regula urmatoarele etape:

 • Se scot cu atentie resturile de beton afectat.
 • Se curata prin periere sau chiar aspirare suprafata expusa dupa indepartarea resturilor.
 • Daca exista capete de armatura expusa acestea se vor acoperi in prealabil cu un mortar specializat pentru a stopa fenomenul de corodare.
 • Se construieste un cofraj daca sunt de facut reparatii beton curte la marginea sapelor.
 • Se umezeste bine suprafata, cu apa curata, incluziv zona de contact in plan vertical.
 • Se toarna si se aduce la nivel cu restul suprafetei. Se va folosi un mortar care include liant pe paza de latex sau un liant polimer.
 • Se umezeste constant suprafata pentru ca timpul de intarire al betonului sa nu fie prea rapid.

Este decisiv sa evaluati corect amploarea acestor crapaturi in beton pentru a nu consuma timp si fonduri cu reparatii inutile si poate chiar inestetice. Mai curand recurgeti la inlocuirea sapelor sau a dalelor deteriorate cu unele nou turnate in conditii si cu materiale profesionale.