Ce este segregarea betonului? Principalele cauze.

segregare beton perete

Nevoile dezvoltarii constructiilor moderne impun utilizarea betonului pentru asigurarea unei structuri sigure pe termen lung si care poate suporta incarcari structurale semnificative in functie de proiect.

Pe cat de durabil este betonul turnat corespunzator, pe atat de periculos poate fi betonul care ajunge in starea cunoscuta sub numele de segregare beton.

Pentru a intelege acest fenomen, trebuie sa stiti ca aparitia lui se poate produce chiar inainte de turnare, dar si in timpul turnarii. Cu atat mai mult s-a indentificat segregarea betonului dupa turnare in cofraje.

Drept efect al acestei situatii, atunci cand nu este luata in seama, sau mai curand neidentificata, este reducerea nivelului de rezistenta a betonului conform cu reteta care a fost comandata la centrala pentru betoane.

Ce inseamna segregarea betonului?

Nu v-ati astepta ca acest fenomen sa se produca chiar si atunci cand procedurile de punere in opera sunt respectate intocmai. Ei bine da, deoarece efectul gravitational isi pune amprenta asupra agregatelor care sunt incluse in pasta din beton.

Cu cat acestea sunt mai grele cu atat vor tinde sa ajunga la baza masei din beton, inainte de a fi turnat in cofraj, dar si dupa aceasta operatiune.

Nu doar agregatele sunt predispuse sa ajunga in aceasta situatie, ci si apa. Aceasta situatie este descrisa in termeni de specialitate in constructii drept o pierdere a omogenitatii betonului dupa amestecarea ingredientelor si poate sa apara in orice moment.

In timpul lucrarilor de turnare a betonului fenomenul de segregare se manifesta prin separarea amestecului de apa si ciment, adica mortarul, de toate celelalte agregate incluse.

Acestea se vor ingramadi intr-un anumita parte a masei de beton turnata, prin urmare distributia lor in masa betonului nu mia este echilibrata.

Acest lucru aduce un efect nefast pentru structura care se contruieste pentru ca nu mai poate fi vorba despre un produs din beton monolit.

Atat timp cat va fi metinuta in parametri optimi omogenitatea ingredientelor raportate la pasta din apa si ciment se poate spune ca lucrabilitatea betonului ramane intacta si va conduce la o intarire definitiva in cele mai bune conditii.

Este singura varianta cu care se va evita cert efectul de segragare beton, asta atat timp cat nu apar alte cauze dincolo de nivelul optim de lucrabilitate a betonului.

In legatura cu aceste cauze vom amplifica subiectul in capitolul urmator pentru a arata clar care sunt manoperele executate gresit, sau aplicate nejustificat in mod suplimentar ori insuficient ca timp de lucru.

beton segregat

Principalele cauze ale segregarii

Se poate deduce cu usurinta ca proiectele care includ turnarea de betoane in cofraje sunt catalogate ca importante in legatura cu structura care se executa.

Din acest motiv de la lansarea comenzii pentru o anumita reteta beton la centrala pentru betoane si pana la punerea lui in opera prin pompare directa si continua din cifa, toti pasii trebuie sa fie marcati cu o manopera profesionala.

In cele mai multe dintre situatii un produs al carui beton este segregat va fi observat dupa turnarea si vibrarea lui.

Vibrarea betonului reprezinta un procedeu extrem de sensibil in legatura cu timpul pentru care este pus in practica, de aceea oricand se poate produce segragare beton daca nu se acorda suficienta atentie sau daca manopera nu este profesionala.

In continuare prezentam in detaliu efectele unor proceduri gresite in legatura cu vibrarea si turnarea betonului in anumite conditii.

Vibrare insuficienta

Timpul normat pentru vibrarea betonului turnat in cofraje va fi respectat cu multa acuratete.

Orice omitere a procedurii aduce de cele mai multe ori rezultatul nedorit, adica segregarea betonului, dar si mentinerea golurilor de aer care se acumuleaza la turnare.

Practica arata ca exista produse care sunt mult mai expuse la segregare beton decat altele, asta datorita formei si inaltimii acestora.

Stalpii, peretii si grinzile sunt predispuse la acest fenomen periculos, prin urmarea vibrarea se va face cu multa atentie incepand de la zonele de baza pentru ca pasta din beton sa acopere perfect toate extremitatile cofrajului.

Exista un procedeu simplu prin care se poate depista daca vibrarea s-a facut corect. Prin folosirea unui ciocan se va lovi cofrajul si nu trebuie sa se indentifice sunetul specific de spatiu gol.

Vibrare excesiva

In pricipiu nu exista motive pentru a se ajunge in aceasta situatie, insa rezultatul va fi tot fenomenul legat de segregare beton. Se va tine cont de precizarile legate de timpul de vibrare dar si de timpul de incepere a vibrarii betonului.

Se arata clar ca vibrarea incepe chiar din momentul in care betonul este turnat, prin urmare nu se asteapta finalizarea turnarii unui produs.

Dirigintele de santier va aloca utilaje si personal suplimentar daca exista situatii in care aria turnata este foarte mare. Nu se vor lua in considerare explicatii de genul „Vibram mai mult betonul pentru ca nu am inceput la turnare”.

Efectul acestei practici aduce negresit cu sine segregarea betonului pentru ca se actioneaza suplimentar asupra agregatelor care tind sa se separe de pasta de mortar.

vibrare beton

Turnare beton prin cadere libera

Asa cum am amintit produsele din beton turnat cu pozitionare verticala, respectiv stalpii sau peretii despartitori, sunt predispuse la aparitia efectului de segregare beton.

Pentru acest motiv sunt stipulate prevederi clare in normative legat de modalitatea corecta prin care se realizeaza turnarea acestora.

Prin urmare, atat timp cat un produs cu pozitionare verticala trebuie sa aiba o inaltime mai mare de 1 metru si jumatate, atunci se foloseste obligatoriu un dispozitiv special pentru turnarea betonului.

La momentul turnarii in cofraj vor fi introduse pe rand, atat cat este necesar, tubulaturi de forma tronconica care se imbina prin presare. Spre baza cofrajului se va introduce capul cu diametru mai mic, iar prin partea superioara cu diametru mai mare se va turna betonul.

Acest dispozitiv regleaza debitul de curgere al betonului si mareste astfel timpul de turnare cu efect foarte bun pentru pastrarea omogenitatii betonului.

In mod implicit aceasta procedura de lucru va impiedica aparitia efectului de segregare beton, insa in paralel vibrarea trebuie executata corect.

Segregare in functie de compozitia betonului.

V-ati putea intreba daca exista anumite retete beton, respectiv compozitii ale acestora, care sunt predispuse la segregare beton. Practica indelungata in domeniul producerii si turnarii betonului in cofraje a identificat acest tip de retete care au predilectie spre segregare dupa turnare.

Acest lucru nu inseamna ca aceste tipuri de betoane trebuiesc evitate, insa cu siguranta este necesara atentie atunci cand sunt puse in opera. Atata vreme cat comanda pentru betoane este trimisa unui procesator profesionisit cum este centrala pentru betoane, din acest punct de vedere nu exista niciun fel de pericol.

Procedurile ulterioare pomparii mecanizate sunt cele care induc efectul de segregare beton care apare mai des la betoanele grele. Este natural ca agregatele de dimensiuni mari sa tinda sa se scufunde in pasta din beton, insa livrarea si pomparea profesionala exclud acest risc deoarece produsul este perfect omogen la momentul turnarii.

Secventa de lucru legata de vibrarea betonului este esential sa fie executata cu atentie in cazul betoanelor grele, fiind singura varianta ce va avea drept rezultat produse de cea mai buna calitate.

turnare beton

Cum turnam corect betonul pentru a evita segregarea?

Receptia unor produse calitative din beton turnat este mai curand usor de primit daca veti implica in proiect un partener profesionist.

Centrala pentru betoane vine in orice proiect cu experienta si dotarea mecanizata pe care o detine, lucru care merita considerat important pentru a nu consuma fonduri suplimentare cu refacerea unor lucrari.

Faptul ca betonul este permanent amestecat la o viteza corecta pana la momentul turnarii in cofraje, conduce cert la respectarea unui parametru extrem de important – dispersia echilibrata in masa betonului a oricarui tip de agregat.

Efectul turnarii executata mecanizat si continuu pana la umplerea ultimului colt al cofrajelor suplimenteaza efectul pozitiv si respinge efectul de segregare beton.

Daca cumva exista situatii in care procesul de turnare este intrerupt, insa se va relua in timp util, vibrarea trebuie realizata astfel: se va patrunde cu capul vibrator in masa de beton turnata anterior si apoi se va continua spre masa noului beton turnat.

Doar in aceasta modalitate se evita segregare beton la nivelul de contract dintre cele doua straturi si astfel este garantata omogenizarea acestora.

Publicat pe Categorii Beton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *