Vibrare beton. Este necesara? Care sunt avantajele?

Vibrare beton. Este necesara? Care sunt avantajele?

Scopul principal pentru care betonul este preferat in constructii este durabilitatea acestuia. Betonul preparat in statia pentru betoane respecta cu strictete reteta beton care a fost indicata in proiect.

Gratie claselor de duritate ale betonului intarit se pot pune in opera de la cele mai simple produse din beton, pana la structuri care suporta o incarcatura mare, atat in plan vertical, cat si in plan orizontal.

De ce sa vibrezi betonul?

Chiar daca betonul care iese de pe poarta statiei pentru betoane este de cea mai buna calitate, acest lucru ar putea fi insuficient atat timp cat punerea lui in opera nu respecta regulile profesionale din domeniu.

Vorbim aici de doua aspecte. Primul este legat de calitatea cofrajului. Un cofraj trebuie sa fie etans pentru a nu permite scurgeri de lichid din pasta de beton turnata, asa numitul lapte de beton.

Al doilea aspect este legat de procedura de vibrare beton care se va face cu mare atentie pentru a nu compromite cofrajul si in special armatura acestuia.

Iata ca se pune intrebarea legitima, de ce este atat de important sa se realizeze corect vibrarea betonului turnat. Raspunsul este simplu si tine de proprietatea aerului de a se ingloba instantaneu in orice spatiu gol pe care il are la dispozitie.

Da, aerul patrunde in pasta de beton pompata mecanizat din cifa sosita de la statia pentru betoane. Bulele de aer ramase captive in masa de beton turnat vor compromite consistenta betonului din cofraje.

Metoda de vibrare beton este singura in masura sa-l elimine si sa previna tentatia de a adauga apa pentru o asa-zisa „omogenizare” mai buna. Se va retine ca betonul turnat mecanizat si continuu si care primeste corect si la timp procedura de vibrare beton nu necesita aport de apa.

vibrare beton la placa

Cum se face corect vibrarea betonului?

Pentru o vibrare beton ca la carte indicatiile din normativ arata ca trebuiesc respectate cateva conditii.

Prima dintre ele se refera la secventierea procedurii in mai multe etape atunci cand inaltimea produsului ce va rezulta dupa turnarea betonului depaseste circa 50 de centimetri.

Este o conditie justificata pentru ca rezultatul vibrarii betonului sa fie sigur. Oricat de puternica ar fi instalatia de vibrare este de inteles ca peste o anumita masa de beton aceasta nu face fata si aerul prins in pasta de beton nu va fi eliminat.

A doua conditie se refera la etapa turnarii celui de-al doilea strat de beton. Inainte de orice noul strat se va pompa doar dupa ce primul a fost virbat in totalitate. In plus se tine cont ca stratul vibrat sa nu se intareasca pana cand noul strat este turnat.

A treia conditie este cum se face vibrarea urmatorului strat (al 2-lea, al 3-lea, etc.). Capul utilajului de vibrare beton trebuie sa depaseasca stratul nou turnat si sa patrunda circa 10 centimetri in stratul precedent.

Prin aplicarea acestei metode se va asigura o intrepatrundere intre straturi si doar in acest mod se va putea spune ca s-a obtinut o turnare de tip beton monolit.

Nu este admisa vibrarea betonului pe sectiuni de inaltime mai mari decat cei 50 cm despre care s-a amintit. O astfel de incercare este ca si cand nu s-ar fi executat procedura, aerul neputand sa fie eliminat.

Tehnica de manevare ca capului utilajului pentru vibrare beton trebuie sa fie si ea respectata. Acest lucru inseamna ca pozitionarea se va face perfect vertical pe suprafata turnata, iar miscarea va fi exclusiv de sus in jos.

Mai mult, miscarile de manevare nu trebuie sa aduca capul utilajului in contact cu cofrajul si cu atat mai mult in contact cu armatura. Daca armatura nu este deplasata din pozitia initiala, atunci este clar ca betonul va avea parte de o compactare perfecta, iar armatura va ramane in pozitie corecta.

Care sunt avantajele?

Profesinistii din constructii stiu clar ca normele respectate reprezinta singura cale pentru ca munca lor sa fie apreciata. De aceea si aceasta procedura de vibrare beton este privita cu mare atentie.

Nu incape indoiala ca betonul nevibrat, sau cu atat mai mult cel care este vibrat cu vicii de procedura, aduce cu sine riscuri majore cand vine vorba despre structuri de rezistenta.

Sunt foarte putine produse ce pot fi definitivate prin turnarea betonului si care nu necesita vibrare. Cel mai sigur mod de a afla daca este necesar sau nu sa vibrati betonul este citirea proiectului.

Pentru toate celelalte viitoare structuri din beton turnat mecanizat, avantajule vibrarii betonului le puteti regasi in continuare:

  • Eliminarea eficienta si rapida a aerului pentru o compactare perfecta.
  • Obtinerea faptica a clasei de rezistenta conform cu reteta beton turnata.
  • Sustinerea pe pozitie corecta a armaturii, conform proiectului.
  • Acoperire completa cu beton a armaturii si eliminarea posibilitatii de corodare a acesteia.
  • Restrangerea drastica a posibilitatii de aparitie a fisurilor.
vibrare beton fundatie

Tipuri de proiecte

Pentru a fi siguri care sunt produsele din beton turnat continuu care necesita vibrare beton profesionala, prezentam cateva dintre cele mai des utilizate elemente de structura sau produse conexe care au ca material de baza betonul.

Dale

Sunt produse care contribuie direct la ridicarea confortului utilizarii spatiilor exterioare din proprietati private sau comerciale.

Omogenizarea betonului la dale se realizeaza rapid deoarece stratul care se toana in cofraj nu are, de regula, o grosime mai mare de 20 de centimetri.

Pentru acest produs o singura etapa de vibrare beton este cu siguranta suficienta.

Sape

Sapele sunt produse care pot fi puse in opera in orice mediu. Fie la exterior pentru spatii de parcare, locuri de agrement, terase, etc., fie la interior pentru asigurarea unui suport optim pentru placari de pardoseala cu materialul agreat de beneficiar.

Similar cu dalele, sapele nu au grosimi mari, ca atare si aici vibrarea betonului se face intr-o singura secventa.

Grinzi si stalpi

Grinzile si stalpii intra in categoria elementelor de structura in orice tip de constructie. In functie de proiect, ambele produse pot avea dimensiuni variate, atat ca grosime, lungime si inaltime.

Din acest motiv, indicatiile proiectului sunt esentiale in privinta aplicari a una, doua sau mai multe etape de vibrare beton pe masura ce acesta va umple complet cofrajul.

Placa

O placa din beton poate juca diferite roluri, asa cum este prevazuta in detaliile proiectului. Putem vorbi despre o placa de fundatie, sau despre o placa tip plafon intre etaje.

Grosimile si aici variaza, insa prezenta armaturii este certa. Prin urmare se vor aplica proceduri de vibrare a betonului turnat pentru placa, insa cu atentie pentru a nu compromite pozitionarea armaturii, ori deteriorarea cofrajului.

Fundatii

Pentru fundatii trebuiesc respectate aceleasi reguli prezentate in cazul placilor. Nu exista o fundatie fara armatura si cu atat mai mult cofrajul unei fundatii va contine mai multa armatura in comparatie cu alte produse din beton turnat.

Si aici lucrarile de vibrare beton se realizeaza cu maxima atentie, secvential, in functie de straturile succesive care se toarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *