Ce este sapa de egalizare? Utilizari. Caracteristici.

turnare sapa egalizare

Punerea in opera a unei constructii se bazeaza inainte de orice pe proiect care defineste in parametri clari produsele din beton turnat ce trebuiesc realizate. Intre aceste produse sapa de egalizare va avea un rol important la nivelul fiecarui nivel al constructiei.

Definitie

Rolul oricarei sape este de a pregati la propriu terenul pentru etapa de placare a pardoselei cu materialul de constructie stabilit de proiect.

In functie de preferintele beneficiarului proiectul arata ca sapele de egalizare trebuie sa aiba in compozitie o anumita reteta de beton pe care constructorul o comanda la statia pentru betoane.

Acest lucru este necesar pentru ca sapele nu vor oferi doar o suprafata plana cu o anumita grosime. Ele contribuie decisiv la preluarea tipului de trafic prin care va fi utilizata ulterior acea suprafata, dar si pentru felul in care interactioneaza cu suportul si materialul cu care sunt acoperite.

executie sapa de egalizare

Utilizari

In practica o sapa de egalizare se va realiza relativ usor insa sunt necesare cateva precautii si etape ce trebuiesc respectate. Atat timp cat turnarea este continua si mecanizata prin implicarea echipei de la statia pentru betoane, sapele pentru egalizare se obtin rapid.

In functie de specificatiile din proiect poate fi necesara inserarea unui strat special ce asigura o termoizolare eficienta. In ansamblu efectul turnarii sapelor pentru egalizare ofera urmatoarele beneficii:

  • Atigerea cotei de inaltime la nivelul pardoselei.
  • Suporta si trimit spre placa din beton armat efectul traficului la nivelul pardoselei.
  • Protejeaza placa de beton armat impotriva uzurii.

Cu aceste beneficii recunoscute sapa de egalizare este de fiecare data prezenta in constructii de tip:

  • Apartamente, case individuale, birouri, magazine, centre de sanatate, spatii de productie.
  • Institutii publice: spital, scoala, gradinita, cabinete medicale, administratie locala.
  • Mall-uri, terenuri de sport, muzee, centre culturale.
  • Zone de relaxare, spatii pentru parcari, depozite exteriore sau interioare.

Caracteristici

Cum este de asteptat sunteti interesati despre caracteristicile pe care o sapa de egalizare le transfera in mod deosebit spre materialul sau tehnologia de finisare cu care va fi acoperita.

Este important sa se tina cont de anumite afinitati intre materialul de acoperire si tipul sapei de egalizare pentru ca rezultatele sa fie foarte bune.

In lista care urmeaza aveti cele mai pregnante calitati ale acestor sape:

  • Permit o varietate mare de alegere a tehnologiei sau materialului de finisare.
  • Timpul de turnare este scurt, fie si cand sunt de acoperit zone mari.
  • Timpul de maturare este foarte bun, uneori extrem de rapid gratie retetei adecvate.
  • Adaptabilitate excelenta a retetelor de beton in functie de tipul finisarii.
  • Rezista foarte bine la variatii de temperatura.
  • La nevoie pot fi elastice datorita aditivilor din reteta de beton solicitata.
  • Efort economic decent si adaptat solicitarii.
sapa pentru indreptarea sol sau pardoseala

Care este rolul sapei de egalizare?

Pentru finalizarea lucrarilor interioare la nivelul pardoselilor va fi necesara utilizarea unor materiale adecvate. In prezent exista doua variante generale de finisare la nivelul sapelor de egalizare.

Fie se aplica o tehnologie de tratare a sapelor in scop decorativ prin folosirea unor proceduri complexe, fie se va utiliza varianta clasica de finisare cu materiale de tipul marmurei, gresiei, parchetului laminat ori natural, piatra naturala, linoleum, etc.

Este evident ca trebuie stiut anterior turnarii unei sape cum urmeaza sa fie prelucrata suprafata, sau cu ce material va fi acoperita. Acest lucru este obligatoriu pentru a se crea compatibilitate intre materialul din care este constituita sapa si tehnologia sau materialul de finisare.

Tipuri

Veti primi exact reteta de beton dedicata pentru sapa de egalizare daca o comandati la statia pentru betoane pentru a realiza una dintre urmatoarele tipuri:

Sapa umeda

De regula acest tip de sape sunt des utilizate pentru ca betonul cu care se lucreaza este unul clasic si accepta placari cu materiale diverse.

Timpul de asteptare pentru uscare poate sa varieze de la 24 de ore pana la cateva zile, insa este conditionat de temparatura si grosimea sapei turnate.

Sapa semiumeda

Este varianta de sapa ce va fi preferata cand se lucreaza in conditii aspre de temperatura, mai precis vreme rece si foarte rece.

O parte din apa din reteta este inlocuita cu un liant hidraulic special care asigura o maturare si intarire mai rapida.

Rolul liantului se extinde inclusiv la potentarea sapei pentru a deveni rezistenta mecanic si pentru o stabilitate foarte buna la trafic ridicat.

Sape autonivelante

Acesta varietate de sape au proprietatea de a putea fi amestecate si turnate chiar in locul unde sunt necesare. Se va adauga doar apa conform cu instructiunile de pe ambalajul ce contine pulberea pentru sapa. In plus, atat timp cat prepararea este conforma, dupa turnare sunt suficient de solide si vor oferi posibilitatea de a le placa cu o varietate mare de materiale.

Sape autoaderente

Daca nu exista specificatia aplicarii unui strat special intre sapa si suport, atunci aceste sape sunt cele indicate. Nivelul de aderenta cu placa din beton armat va fi impecabil, iar aducerea la nivel este extrem de simpla.

Sape flotante

Asa cum arata denumirea, aceste sape sunt practic „suspendate” fata de suportul baza prin intermediul unui strat special de izolatie.

In functie de specificatiile din proiect stratul izolator poate fi unul termic, fonic ori pentru hidroizolare. Fiecare strat are rol de crestere a confortului si protejare a cladirii.

determinare compozitie si tipuri de sapa

Etape de executie (turnare)

Regula de aur in constructii este legata de respectarea etapelor de lucru. Fie ca veti turna sape de egalizare cu ajutor mecanizat, fie ca le veti turna in regie proprie, normele prevad urmatoarea succesiune de etape:

  • Verificare suport – Se inspecteaza starea suportului, de regula stare in care se afla placa din beton armat. Se comanda reteta de beton potrivita, sau ceea care este specificata de proiect.
  • Pregatirea suportului – Suportul trebuie sa fie curat. Daca este necesar se utilizeaza aparatura electrica specializata pentru aspirare si spalare pentru eliminarea prafului si petelor. Orice depunere ar putea avea efect negativ la priza dintre betonul sapei si suport.
  • Aplicare amorsa sau strat de izolare – Amorsarea suuportului este obligatorie. Nu se face amorsare atunci cand se monteaza un strat de izolare (la sapele flotante). Amorsarea ajuta la cresterea prizei si stabilitatea sapei turnate. Pentru amorsare se utilizeaza un aparat de pulverizare electric sau se face manual cu un trafalet ori o bidinea. Se va astepta minim 60 de minute pana la turnarea stratului de sapa de egalizare.
  • Preparare material sapa – Asa cum este cazul, se poate face local sau se lanseaza o comanda la statia pentru betoane. Dozati cu atentie apa in cazul prepararii materialului in santier.
  • Intinderea sapei – Turnarea mecanizata este de preferat pentru rapiditate si eficientizarea lucrarilor ulterioare. In acest caz se vor folosi dispozitive si materiale profesionale.
  • Receptia lucrarii – Dupa turnarea de sape de egalizare receptia lucrarii se poate face dupa cel putin 24 de ore atunci cand sapa nu depaseste 3 mm in grosime. Altfel, spre exemplu, pentru o grosime de sapa de egalizare de 10 mm, trebuie asteptat cel putin 6 zile pana la receptie.

Cum se prepara sapa de egalizare?

Pentru situatia in care sapa pentru egalizare este preparata la fata locului respectati cat mai bine informatiile producatorului de la care cumparati sacii cu pulberea pentru sapa. Aveti in continuare cativa pasi de urmarit pentru ca rezultatul sa fie perfect:

  • Tipul de pulbere pentru sapa achizitionat, trebuie sa fie conform cu proiectul.
  • Amestecarea se face progresiv prin adaugare de apa.
  • Corelati capacitatea malaxorului cu cantitatea de pulbere si apa pusa la amestecat.
  • Folositi un malaxor potrivit cu cantitatea necesara de material pentru sapa.
  • La fiecare transa de malaxare este necesara o pauza de 10 minute pentru linistirea materialului, dupa care se reia amestecarea.
  • Amestecati mecanizat atat timp cat indica producatorul.
  • Acoperiti in aceeasi zi suprafata inceputa si faceti imediat nivelarea.
  • Respectati timpul de intarire inaintea altor operatiuni.

Sfaturi

Verificare strat suport

Inainte de a incepe turnarea de sape, faceti cateva verificri simple ale suprafetei suport si anume:

  • Sa fie uniform si compact.
  • Sa nu prezinte urme de segregare sau sa aiba semne de friabilitate.
  • Sa nu aiba fisuri sau desprinderi de masa evidente.

Daca una dintre aceste nereguli este depistata, reparatiile se fac obligatoriu inainte de a turna sapa.

Optiuni de lucru

Preferati sa lucrati in regim mecanizat si continuu pentru a primi beneficiile unei lucrari profesionale. Timpul scurt de dare in folosire se transpune in costuri totale mai mici de executie.

Preturi de punere in opera

Dimensiunea sapelor turnate in regim profesional este principalul criteriu care va stabili pretul pentru fiecare metru patrat finalizat. Acest pret poate sa fie mai mic cand suprafata este foarte mare, insa pretul cel mai des utilizat este de 9 lei / metru patrat.