Sape mecanizate din beton. Utilizari. Caracteristici.

sape mecanizate autonivelante

Una dintre cele mai comune operatiuni care se desfasoara intr-un santier este cea de turnare de sape mecanizate.

Produsul finalizat va juca un rol important in continuarea lucrarilor de finisare, prin urmare de calitatea sa vor depinde atat usurinta placarilor de pardoseala, dar si evolutia pretului total al constructiei.

Definitie

Sapa mecanizata este la fel de utila si atunci cand este turnata la exterior pentru ca devine suport de lucru pentru amenajarile ce sporesc confortul si usureaza accesul in proprietatile private sau comerciale.

Cu siguranta ca sunteti interesati ca durabilitatea acestor sape mecanizate sa fi foarte buna. Varianta optima pentru ca aceasta solicitare sa devina realitate este conlucrarea cu o firma profesionista care se ocupa de prepararea si turnarea mecanizata si continua a retetelor de beton pentru sape.

Utilizari

Turnarea sapelor mecanizate este un fapt curent care se regaseste in mai toate santierele de constructii pentru diferite obiective rezidentiale sau comerciale. Scopul este evident definit si se refera la crearea un strat intermediar intre placa de beton armat turnata ca suport si solutia pentru care s-a optat la finisarea pardoselilor.

Exista si alte utilizari ale sapelor mecanizate, insa aveti in continuare pe cele mai des solicitate de beneficiari:

 • Strat intermediar peste placa de beton armat la edificii rezidentiale sau comerciale.
 • Strat pentru crearea de suprafete betonate direct pe sol pentru alei, terase, etc.
 • Strat de protectie pentru sisteme de incalzire in pardoseala.
 • Strat de protejare in lucrari de infrastrutura si aductiuni diverse (apa, canal, conductori electrici, etc.)
sapa mecanizata elicopterizata

Caracteristici

Calitatile oferite de oricare tip de sape mecanizate sunt potrivite atat timp cat pregatirea lucrarii de turnare este realizata corect.

Este evident ca o lucrare profesionala depinde de acest aspect, prin urmare veti primi drept bonus cheltuieli reduse asociate cu toate caracteristicile pe care le prezentam aici:

 • Timp redus de finalizare cand sunt puse in opera mecanizat si continuu.
 • Nivelarea sapelor mecanizate se face cu efort minim, iar cele autonivelante cresc productivitatea.
 • Se pot turna pe orice tip de suprafata, fie plana, fie in panta.
 • Ideale pentru mascarea si protectia sistemelor de incalzire in pardoseala.
 • Pot include lianti de rezistenta sau flexibilitate suplimentara, dar si armare clasica in cofraj.
 • Pot fi prelucrate prin tehnologia de elicopterizare pentru a deveni sape decorative.

Care este rolul unei sape turnata mecanizat?

Scopul principal pentru care turnarea de sape mecanizate reprezinta o norma in constructii este acela de a oferi un suport perfect plan la nivel de pardoseala.

Oricum veti decide finisarea pardoselei, proprietatile sapei mecanizate sunt suficiente pentru a primi fie placari cu diferite materiale, fie una dintre tehnologiile moderne de finisare mecanizata.

Pe termen lung, o sapa mecanizata turnata corect va asigura stabilitatea matarialelor cu care este acoperita si simultan va proteja suportul oferit de placa din beton armat.

Per total intreaga constructie va fi in siguranta deoarece nu vor aparea probleme legate de fisurarea placilor din beton, ruginirea armaturii acestora, sau alte deteriorari care pun in pericol integritatea constructiei.

Lucrand in parteneriat cu profesionistii care toarna sape mecanizate, aveti certitudinea ca produsul va fi perfect functional si isi va indepli rolul pentru care a fost solicitat.

turnare sapa semiumeda interior

Etape executie

Veti retine ca etapele de turnare pentru oricare tip de sapa mecanizata se vor respecta individual pentru ca in ansamblu produsul sa fie predat conform cu normele din proiect si cele constructive.

Urmariti in continuare etapele de executie:

 • Planificare necesar materiale si transport – Conform cu datele din proiect se face o lista cu materiale, scule, utilaje si miloace de transport.
 • Verificare planeitate suport – Suprafata suport este adusa la nivel corespunzator cu ajutorul unor dispozitive specifice electronice sau nivele clasice. Se fac reparatii prin adaugare sau indepartare de material pe / de pe suprafata suport.
 • Montare elemente de distantare – Sunt folosite materiale speciale pentru crearea unui spatiu optim intre sapa care se va turna si restul elementelor de structura. Aceasta etapa ofera ulterior suficient loc pentru procesul de dilatatie intre sapa si structura si elimina riscul transmiterii umezelei sapei spre structura deja construita.
 • Pregatirea suportului prin amorsare – Amorsa pe baza de apa este pulverizata sau aplicata manual pe suprafata suport pentru o aderenta perfecta cu sapa care se va turna.
 • Preparare material pentru turnarea sapei mecanizate – Se estimeaza cat mai apropiat catitatea de material necesara. Mixarea materialului se face mecanizat. Se incepe turnarea mecanizata.
 • Nivelarea sapei turnate – Nivelarea se executa treptat prin manevrarea cu atentie a unui dreptar. In functie de dimensiunea sapei pot fi necesare doua persoane in aceasta etapa.
 • Finisaje – Finisajele se pot executa cu tehnologie mecanizata, de regula prin elicopterizare cu un aparat specializat.
 • Definire rosturi – Dimensiunile si modul in care vor fi utilizate sapele turnate sunt criterii in functie de care se decide, sau nu, crearea rosturilor de dilatatie. Aceste rosturi au rol de prevenire a riscului de fisurare a sapelor.

Tipuri de sapa mecanizata

Flexibilitatea sapelor mecanizate este pretuita de proiectanti si implicit de constructori care pot pune in opera produse de calitate in special in domeniul pardoselilor.

Ca atare, stiind cum va fi finisata sapa, sau ce material va primi drept strat de uzura se vor putea alege una dintre versiunile de sape care se toarna mecanizat:

 • Sape simple cu ciment si nisip, destinate egalizarii placii de beton.
 • Sape speciale care contin diferiti lianti pe langa ciment, utilizate la proiecte in panta.
 • Sapa pentru incalzirea in pardoseala, ce pot avea sau nu aditivi.
 • Sape obisnuite care se toarna peste armatura din cofraj, cu destinatie pentru alei sau terase.
 • Sape rezistente la temperaturi mari sau scazute, utilizate in proiecte speciale.
 • Aditivate cu lianti dedicati care ajuta la uscare in timp scurt.
 • Sape aditivate cu lianti obisnuiti care permit uscare lenta la 15 zile, ideale pentru cladiri noi, sau constructii in renovare.
 • Sape autonivelante.
 • Sapa de egalizare.

De regula majoritatea aditivilor adaugati in reteta de preparare a sapelor mecanizate extind durabilitatea si proprietatile de elasticitate a sapelor in timp.

elicopterizare sapa

Grosimea unei sape

Despre grosimea corecta a sapelor mecanizate se poate afla direct din proiectul constructiei.

La o prima privire se poate aprecia ca sapele care adera direct la suprafata suport vor avea o grosime de 20 mm.

Sapele de tip flotant sunt cele care nu vor avea niciun fel de contact cu suportul peste care sunt turnate. Intre suport si sapa turnata se vor interpune straturi ce poti fi izolatoare termice sau fonice, dar si straturi care izoleaza impotriva umezelei.

Pentru aceste sape proiectantii indica grosimi de 45 mm daca izolatia intercalata atinge 25 mm, sau 50 mm pentru sapa turnata mecanizat daca izolatia inclusa depaseste 25 mm.

Cand sunt de realizat sape la exterior, dupa turnarea lor mecanizata inaltimea poate sa fie mai mare de 80 mm.

Totusi proiectul trebuie sa aiba in vedere eventuale denivelari sau alte necesitati practice in functie de starea terenului care pot mari grosimea sapelor.

Preturi mp pentru o sapa mecanizata.

Inainte de inceperea unui proiect este util sa stiti care este actualmente nivelul de pret sapa mecanizata. Acest pret este diferentiat in coordonare cu tipul de sapa solicitata, dar si cu suprafata pe care trebuie sa fie turnata mecanizat.

In orice caz un pret sapa mecanizata comunicat de statia pentru betoane va avea incluse si tarifele de transport si pompare a retetei de beton pentru sapa necesara.

Va fi util pentru orice beneficiar ca lucrarile ocazionate de turnarea de sape mecanizate sa se realizeze in maniera profesionala.

Altfel, costurile legate de mixarea in regie proprie a materialului pentru sape pot fi cu mult mai ridicate, iar rezultatele obtinute ar putea oferi suprize neplacute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *