Sapa semiumeda. Definitie. Utilizari. Caracteristici.

ce este sapa semiumeda

Solutia de punere in opera a sapelor in conditii speciale se bazeaza pe sapa semiumeda pe care statia de betoane o livreaza la cerere.

Este evident ca reteta de preparare a acestui tip de sapa este diferita fata de restul variantelor, insa denumirea sa arata acest lucru.

Definitie

Ce trebuie sa stim despre aceasta sapa? In primul rand faptul ca apa pe care o are inglobata este mult mai putina ca de obicei, insa diferenta pana la completarea retetei este  luata de un produs special.

Este vorba despre liantul hidraulic. In plus reteta nu contine ciment, rolul sau fiind preluat tot de acest liant.

Aceasta modificare aduce cu sine o serie de beneficii pentru constructori si implicit pentru beneficiari, care vor avea un timp mai mic de asteptare pana la definitivarea lucrarilor.

Mai mult, sapele semiumede sunt apreciate si pentru faptul ca ofera pardoselilor un suport mult mai flexibil in compoaratie cu sapele clasice, prin urmare aria de utilizare dupa finisare va fi mult mai mare.

Utilizari

O turnare de sapa semiumeda trebuie sa fie decisa chiar de proiectant pentru ca efectul pe care il va transmite lucrarii sa fie justificat.

Chiar daca aceasta compozitie sapa semiumeda este atat de speciala, in practica utilizarea produsului finisat, ce o are drept suport de baza, nu este fundamental diferita de sapele obisnuite.

Se urmareste in fapt reducerea drastica a timpului de asteptare pana la uscarea definitiva pentru ca lucrarile de placare sau finisare mecanizata sa fie realizate mai curand si costurile totale sa fie mai reduse.

Pentru comparatie aratam ca vor fi necesare cel putin 24 de ore de asteptare dupa turnarea unei sape clasice pana cand suprafata ei va permite placarea cu materialul de finisare dorit de client.

Cu atat mai mult, daca se doreste montarea unui parchet din lemn masiv atunci se va astepta cel putin 5 zile pentru ca lemnul sa nu preia umezeala din sapa.

Uneori sunt situatii in care maturarea completa a sapelor turnate atinge chiar si o luna de zile.

Prin urmare o compozitie sapa semiumeda poate fi turnata pentru lucrari executate la:

 • Cladiri rezidentiale individuale sau comune, la exterior sau la interior.
 • Cladiri destinate productiei sau birourilor.
 • Zone de agrement, spatii pentru servicii, etc.
sapa semiumeda din beton

Caracteristici

Practica punerii in opera pentru o sapa semiumeda a demostrat caracteristici care pot acoperi multe dintre cerintele proiectelor in constructii.

In fapt cele mai multe dintre tipurile de materiale de finisare pentru pardoseli se vor comporta perfect in contact cu sapele semiumede.

Drept consecinta, productivittatea pe acest segment va fi foarte buna, termenele de executie vor putea fi respectate chiar in conditii de temperatura dificile in privinta uscarii sapelor.

Cele mai importante caracteristici obtinute dupa turnare sapa semiumeda le regasiti in continuare:

 • Compozitie testata, produsa rapid de statia de betoane.
 • Timp rezonabil de obtinere chiar si in santier.
 • Turnare facila in regim mecanizat, dar si manual.
 • Efort minim pentru o nivelare perfecta.
 • Timp foarte bun de maturare si uscare completa.
 • Durabilitate si elasticitate transmisa stratului de uzura al pardoselei.
 • Rezista foarte bine la greutate mare sau incovoiere.
 • Extind semnifictiv utilizarea pardoselilor.
 • Pret convenabil comparativ cu alte tipuri de sape.

Care este rolul unei sape semiumede?

Sapa este definita ca fiind elementul de legatura intre suport si stratul de finisare al unui spatiu orizontal. Rolul sau principal este de a oferi un suport perfect orizontal peste care sa se poate monta diferite materiale de acoperire pentru crearea unei pardoseli confortabile, estetice si sigure pentru utilizare.

In particular, aceasta sapa semiumeda va oferi aceleasi beneficii ca oricare alta sapa, insa este capabila in plus sa fie mult mai rapid utilizabila. In plus va oferi si alte beneficii care sunt solicitate si apreciate pentru anumite caracteristici de trafic la nivelul pardoselilor.

turnare sapa

Etape de executie (turnare)

Pentru ca materialul ce a fost produs de statia pentru betoane sa isi arate cu adevarat proprietatile, este necesar ca procedurile de punere in opera sa fie realizate in maniera profesionala.

Ar fi insuficient sa primiti o compozitie de sapa semiumeda perfect dozata si amestecata si sa nu bifati pe rand si corect fiecare dintre urmatoarele etape de executie ce reprezinta in fapt o turnare mecanizata continua.

 • Estimare corecta a volumului de material – Intotdeauna datele corecte pentru necesarul de materiale in constructii se regasesc in proiect. Verificati si comandati, sau produceti direct in santier, cantitatea necesara pentru suprafata de acoperit cu sapa semiumeda.
 • Prelucrare si curatare suport pentru turnarea sapei – Fie utilizati dispozitive optice cu laser, fie dipozitive tip nivela pentru a verifica planeitatea suportului. Completati cu beton simplu golurile evidente, sau indepartati zonele proeminente. Curatati toata suprafata prin aspirare / suflare mecanizata, sau maturati temeinic.
 • Incadrare sapa – Este o procedura necesara pentru ca suprafata sapei dupa turnare sa nu intre in contact nemijlocit cu restul structurii. Scopul este crearea unui spatiu suficient de dilatatie.
 • Aplicare strat de amorsa – Se realizeaza prin pulverizare mecanizata, sau aplicare manuala, pentru a obtine o aderenta cat mai buna intre suport si sapa ce urmeaza sa fi turnata.
 • Turnare sapa – Pe cat posibil se realizeaza mecanizat si continuu pana la acoperirea completa a unei suprafete delimitate.
 • Aducere la nivel – Manevrele de aducere la nivelul dorit se realizeaza in timp optim, pana la maturarea sapei.
 • Finisaj si creare rost – Daca proiectul nu indica placarea sapei cu alte materiale, atunci dupa finisarea mecanizata se vor executa rosturile de dilatatie in functie de dimensiunile sapei.

Instructiuni suplimentare la turnare

Nu trebuie crezut ca aceasta sapa semiumeda este un material care implica precautii speciale.

Cu toate acestea, profesionistii arata ca este ideal ca materialul pregatit sa fie pus in opera cu un utilaj mecanizat si in timpul potrivit de la definitivarea prepararii sale.

Mai mult, este elementar ca suprafata intrata in lucru pentru turnarea de sapa, sa fie acoperita pana in ultimul colt.

Cum se prepara sapa semiumeda? Costuri.

Pentru prepararea unei sape semiumede va puteti baza inainte de toate pe profesionalismul echipei de la statia pentru betoane.

Altfel, exista posibilitatea de a realiza mixul dorit chiar in santier, insa este necesara precizie maxima si utilaje pe masura, mai ales cand este necesara o cantitate mare.

Cu siguranta ca va exista o diferenta de pret sapa semiumeda pe care il veti inregistra in functie de modul de achizitie / preparare.

Pentru cei care doresc sa pregateasca materialul necesar punerii in opera de sape semiumede verificati inainte de orice daca aveti disponibile urmatoarele materiale:

 • Agregat de tip nisip spalat cu granulatie de la 0 la 8 mm.
 • Liant special – hidraulic.
 • Apa proaspata.

Dupa cum observati aceasta reteta nu contine ciment, prin urmare tineti cont de acest aspect. Liantul hidraulic este cel care ajuta la omogenizarea si intarirea sapei.

Daca nu doriti sa realizati singuri reteta aratata, ati putea comanda sau cumpara direct materialul gata amestecat sub forma de pulbere.

Sacii pe care producatorii ii pun la vanzare contin cantitati precise de ingrediente, urmand doar sa adaugati apa curata si sa malaxati, conform cu instructiunile de pe ambalaj.

In final, avand aceste informatii, puteti decide care este cea mai buna varianta de achizitie pentru necesarul de material la turnarea de sape semiumede.

Cu siguranta ca pentru precizia lucrarii merita sa va intrebati care este nivelul de pret sapa semiumeda pe care statia de betoane vi-l propune in acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *