Ce este sapa autonivelanta? Utilizari. Caracteristici.

executie sapa autonivelanta

In ordinea lucrarilor de constructie o sapa autonivelanta este absolut necesar sa fie turnata pentru aducerea la nivel optim de finisare finala a pardoselilor.

Produsul se va interpune fizic intre suportul de baza oferit de regula de placa din beton armat si diferite materiale de finisare.

Definitie

Rolul primordial pe care il are o astfel de sapa autonivelanta este de a oferi constructorilor o suprafata perfect plana care acopera astfel denilelari si  imperfectiuni ale stratului suport.

Acest beneficiu este datorat flexiblitatii excelente pe care o are materialul din care este produsa sapa, prin urmare punerea lui in opera este facila cat timp lucrarile sunt executate profesional.

In pasul urmator turnarii de sape autonivelante, in functie de specificatia din proiect, se vor pune in lucru manopere de placare cu gresie, marmura, piatra naturala sau artificiala, parchet sau orice alt material compatibil cu noul suport creat dupa turnarea continua si mecanizata a sapei.

De calitatea materialului din care este realizata sapa si de metoda de punere in opera vor depinde ulterior nivelul de confort in utilizarea pardoselilor, prin urmare considerati important acest lucru.

preparare sapa autonivelanta

Utilizari sapa autonivelanta

In practica santierelor care executa lucrari de ridicare a caselor individuale, a blocurilor, sediilor pentru companii, cladirilor pentru centre comerciale sau pentru servicii, sapele autonivelante sunt produse necesare de fiecare data.

Eficienta lor este clar dovedita, iar caracteristicile pe care le ofera nu ar putea fi inlocuite cu alta varianta de construire.

Avand in vedere flexibilitatea conceperii de retete specifice pentru sape autonivelante, acestea ofera particularitati speciale in functie de modul in care vor utilizate ulterior pardoselile in care sunt incluse.

In orice caz sapele cu autonivelare se vor folosi cu precadere in constructiile civile, dar sunt regasite si in proiectele care lanseaza lucrarile pentru spatii comerciale si chiar pentru productia de marfuri.

Caracteristici

Versatilitatea este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine acest produs. Aceasta caracteristica nu ar putea fi posibila fara implicarea specialistilor in crearea de materiale de constructie adaptabile cerintelor si nici fara a fi produse de profesionistii de la statia pentru betoane.

Cele mai evidente caracteristici ale sapelor autonivelante sunt regasite in lista urmatoare:

 • Turnare rapida si cu costuri reduse.
 • Uscare rapida care genereaza productivitate.
 • Usor adaptabila conform cu cerintele fiecarui proiect.
 • Rezistente la trafic greu prin duritate si elasticitate dovedita.
 • Rezistente la schimbari de temperatura.
 • Costuri reduse de productie si punere in opera.

Care este rolul unei sape autonivelante?

Rolul unei sape cu autonivelare a fost gandit in asa fel incat stratul de uzura pe care il sustine sa ramana perfect utilizabil si sa-i confere stabilitate si durabilitate in timp.

Din aceste motive sapa cu autonivelare trebuie sa preia perfect efectul traficului de pe suprafata pardoselei si sa il transmita direct la stratul suport, adica la placa din beton armat.

Datorita capacitatii sale de autonivelare sapa reduce la minim posibilitatea deteriorarii stratului de finisare al pardoselei, prin urmare se vor reduce drastic eventuale cheltuieli cu lucrari de reparatii.

Atat timp cat veti alege o sapa autonivelanta sunteti siguri ca stratul cu care s-a facut finisajul va ramane perfect utilizabil ani la rand.

Etape executie

Sapa autonivelanta se va realiza pe orice tip de suport nou sau vechi, insa cu respectarea unor norme de punere in opera.

Fie ca aveti de turnat sape autonivelante la constuctii noi, fie ca lucrarile se desfasoara la reablitarea unor cladiri vechi, este esential sa fie respectate etapele de executie.

Pentru a avea o imagine completa a acestora, consultati lista care urmeaza:

 • Pregatire suport turnare – In functie de tipul suportului se realizeaza operatiuni de indreptare a excrescentelor sau completare a gaurilor, ori se elimina sapa deteriorata.
 • Indepartarea mudariei – Prin metode mecanice sau manuale se va elimina murdaria rezultata din pregatirea suportului si eventuale pete de grasimi sau uleiuri. Pe suprafata nu trebuie sa existe resturi sau pete de niciun tip.
 • Imprastire uniforma amorsa – Acest material este unul lichid si joaca rol de crestere a aderentei intre suport si sapa autonivelanta. Se va folosi acel tip de amorsa care este perfect compatibil cu materialele din care este produsa sapa. Amorsarea se face mecanizat prin pulverizare sau manual cu ustensile adecvate. Lasati cel putin 60 de minute dupa amorsare inainte de a turna sapa.
 • Malaxare material pentru sapa – Statia de preparare a sapelor cu autonivelare produce orice cantitate de material v-ar fi necesara. Mai mult, in functie de specificatiile proiectului, retetele de preparare pot fi adaptate pentru a fi compatibile cu tipul de materiale pentru finisarea pardoselilor. Pentru malaxarea de material direct in santier este util sa detineti utilaje mecanice si posibilitatea de cantarire exacta a ingredientelor. Mai multa apa, sau mai mult agregat puse in reteta ar putea conduce la obtinerea unui rezultat precar.
 • Turnare matarial pentru sapa – Va fi preferata turnarea mecanizata in detrimentul celei manuale. Dupa turnare se utilizeaza un dispozitiv special cu rola pentru a indeparta din masa sapei aerul inglobat la turnare. Efectul este evident prin obtinerea unei suprafete impecabile in plan orizontal.
 • Timp de maturare / uscare – Grosimea sapei turnate este factorul principal care va da timpul de maturare si uscare definitiva, iar temperatura ambientala este cel de-al doileea factor. La o sapa cu grosimea de pana la 3 mm timpul optim de uscare definitiva este de circa 24 de ore. Daca sapa turnata are circa 10 mm grosime, atunci uscarea completa in conditii de temperatura optima va ajunge la 7 zile.
finisare beton

Instructiuni de aplicare

Folositi de fiecare data utilaje si unelte dedicate acesteti operatiuni. Pentru punerea in opera a sapele cu autonivelare se vor respecta reguli elementare de protectie a muncii.

Este de inteles ca profesionistii in domeniu vor duce la indeplinire in cele mai bune conditii aceast tip de operatiune, prin urmare lucrul direct cu acestia va fi benefica.

Cum se prepara sapa autonivelanta?

Asa cum pentru fiecare tip de sapa se foloseste o reteta adecvata si pentru sapa autonivelanta va fi necesara una.

Este evident ca in situatia in care optati pentru a comanda sape autonivelante la statia pentru betoane, acest efort si in special sarcina preciziei prepararii vor fi eliminate.

Daca totusi sunteti dispusi sa faceti acest amestec direct in santier, atunci va fi util sa cunoasteti cateva informatii si succesiunea pasilor pentru prepararea sapelor autonivelante.

 • Alegerea materialului pentru mixare in corelatie cu utilizarea sapei.
 • Amestecare materialului cu o cantitate precisa de apa.
 • Timp de repaus, dupa prima amestecare, 10 minute.
 • Al doilea ciclu de amestecare mecanizata.
 • Folositi un utilaj de malaxare cu puterea adecvata, sau o betoniera.
 • Mentineti malaxarea conform cu specificatiile producatorului de pulbere pentru sape cu autonivelare.
 • Realizati turnarea materialului imediat.
 • Eliminati aerul acumulat in sapa cu unelte dedicate.

Sfaturi

Ce trebuie sa stiti obligatoriu inainte de aplicarea sapei autonivelante?

Retineti ca este foarte important sa stiti cum va fi finisata pardoseala dupa turnarea sapei autonivelante.

De acest aspect depinde ce tip de sapa comandati la statia pentru betoane, sau ce tip de sapa preparati direct in santier.

Pe termen lung calitatea sapei se va transfera in durabilitatea materialului cu care se face finisarea pardoselei.

Care este pretul pe metru patrat?

Criteriul de baza pentru calcularea de pret pentru un metru partrat de sapa autonivelanta este legat de grosimea sapei. In plus cand sunt solicitate sape cu autonivelare ce trebuie sa includa proprietati speciale, adaugarea de lianti va fi receptionata in pret.

Suprafata totala care trebuie acoperita cu sape cu autonivelare se va reflecta si ea in stabilirea pretului total platit la statia pentru betoane.

Cele mai multe dintre sapele turnate mecanizat au un pret de circa 9 lei / metru patrat. De la acest nivel pretul va oscila in functie de criterile aratate, dar va fi cu siguranta mai redus pentru suprafete mari pe care se executa turnarea de sape.

Cine sa aplice o astfel de sapa?

Pentru ca rezultatele sa fie de foarte buna calitate, solicitati prepararea materialului pentru sape direct la statia pentru betoane.

Livrarea si pomparea se executa mecanizat, prin urmare o echipa profesionista este de preferat atunci cand sunteti in faza turnarii unor sape cu proprietati autonivelante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *