Beton semiumed. Definitie. Utilizari. Avantaje.

beton semiumed

Conditiile specifice lucrarilor in constructii implica aplicarea unor straturi succesive de materiale inaintea realizarii etapei de finisare.

Acest tip de pregatire a suportului se va intalni si la etapa de placare a pardoselilor, prin urmare stratul suport trebuie sa fie de calitate.

Turnarea de beton semiumed este una dintre solutii si va fi pusa in opera cu precadere atunci cand proiectul specifica acoperirea pardoselilor cu materiale cum sunt parchetul laminat sau natural, gresia, marmura, piatra naturala, sau alte asemenea variante de finisare.

Pentru fiecare dintre aceste materiale suportul oferit de o sapa semiumeda este excelent, singura diferenta fata de oricare alta varianta de reteta pentru prepararea sapelor fiind eliminarea cimentului si a unei cantitati importante de apa.

Definitie

Motivul este de inteles deoarece se doreste ca uscarea betonului semiumed sa se faca mai rapid si sa nu existe posibilitatea transmiterii umezelei catre materialul cu care se executa finisajul pardoselilor.

Se va avea in vedere ca o astfel de reteta pentru beton semiumed trebuie sa fie respectata cu mare acuratete. In principiu reteta contine un anumit sort de agregat de tip nisip spalat, dar si o cantitate corect masurata de apa.

Cimentul este si el prezent in reteta, insa atunci cand exista solicitari specifice unei anumite situatii de turnare, reteta poate contine un liant hidraulic care va exclude cimentul din reteta.

Prin toate aceste procedee de stabilire a cantitatilor si tipurilor de materiale pentru reteta unui beton semiumed, statia pentru betoane va livra un produs care odata turnat si nivelat este capabil sa scurteze semnificativ termenul de punere in opera a stratului de uzura al pardoselilor.

Acest lucru se datoreaza in principal timpului de asteptare pana la uscare completa pentru o sapa semiumeda turnata in santier.

Daca sunteti interesati sa pregatiti direct in santier cantitatea de beton semiumed necesara este obligatoriu sa respectati reteta si sa aveti la dispozitie utilaje mecanizate pentru malaxare.

Ramane insa recomandarea ca pentru acest tip de sape semiumede sa trimiteti o comanda spre statia pentru betoane.

turnare beton semiumed

Utilizari beton semiumed

Pentru a intelege exact care este rolul acestui produs vom arata ca in economia unei constructii sapa care rezulta din turnarea mecanizata si continua a unui beton semiumed nu reprezinta un element de rezistenta structurala.

Ca atare este de inteles ca aceasta sapa va ajuta strict la obtinerea unui strat de egalizare peste placa din beton armat.

Astfel este pregatit terenul pentru aplicarea solutiei proiectantului legat de montarea stratului de finisare finala a pardoselilor.

Se va tine insa cont de nivelul traficului ce va tranzita zona deoarece in functie de acest aspect se pot solicita sape semiumede cu anumite proprietati pentru preluarea eficienta a efectului continuu de uzura a zonei respective.

Vorbim aici despre necesitatea includerii unui anumit tip de liant in reteta de preparare.

Acesta va conferi sapei un grad de elasticitate superior si o mai buna rezistenta la presiunea ce se exercita la suprafata pardoselei in cazul unui trafic accentuat.

O parte dintre spatiile in care se utilizeaza sapa semiumeda, le veti regasi in continuare:

 • La pardoseli acoperite cu gresie si piatra naturala, la interior sau exterior.
 • La pardoseli interioare rezidentiale placate cu scanduri din lemn, parchet laminat ori natural.
 • La pardoseli de interior comerciale acoperite cu parchet laminat pentru trafic greu.

Turnare sapa semiumeda

Daca proiectul pe care il aveti in executie indica utilizarea sapelor semiumede, in mod cert acest lucru trebuie respectat.

Faptul ca punerea in opera este usor si rapid de realizat, iar durata de intarire a sapei este cu mult mai redusa in comparatie cu una obisnuita, se intelege ca aceasta variata este preferabila.

Sapele semiumede nu vor necesita dupa turnare atentie in privinta pulverizarii de apa peste suprafata turnata in scop de prevenire a aparitiei fisurilor. Nivelarea se face usor, ca atare timpul total de finalizare este redus.

Pentru secventa de turnare sunt de respectat reguli in cea mai mare parte clasice. Retineti totusi ca va fi economic si sigur ca punerea in opera sa fie mecanizata si continua, astfel:

 • Trimitere solicitare spre statia de betoane pentru cantitatea necesara.
 • Primirea produsului si pomparea mecanizata in santier.
 • Nivelare si asiguare spatiu pana la uscarea sapelor turnate.

In asamblu este evident de ce este atat de usor sa turnam sape semiumede si in special cum contribuie acestea la economisirea de timp si costuri pentru finalizarea unei constructii.

preparare beton semiuscat

Avantaje si dezavantaje in utilizare

In functie de varianta de preparare, tehnologia de punere in opera si caracteristicile de temperatura la momentul turnarii sapelor in general, reactia ulterioara a acestora va aduce avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le aveti in vedere.

Cu siguranta ca si acest tip de beton semiumed va reactiona la factorii descrisi, insa diminuarea efectelor nedorite dupa punerea lui in opera poate fi usor de obtinut.

Prin cumul de lucrari de pregatire a suprafetei, dar si ulterioare turnarii, produsul va aduce toate beneficiile pentru care a fost ales sa fie utilizat.

Drept avantaje le aratam pe urmatoarele:

 • Statia de betoane prepara, livreaza si pompeaza rapid reteta solicitata.
 • Retea este disponibila si cu includerea de liant hidraulic.
 • Adevcata pentru trafic care genereaza compresie la nivelul pardoselei.
 • Ofera un suport elastic pentru solicitari zilnic repetate.
 • Uscarea rapida reduce mult timpul pana la finisarea pardoselei.

In lista cu dezavantaje veti tine cont de:

 • Nu este potrivita ca suport pentru trafic greu.
 • Implica sortarea si spalarea agregatelor ce intra in compozitia retetei.
 • Se impune nivelare minutioasa cand devine suport pentru finisarea cu placi ceramice.

Preparare reteta beton semiumed

Efortul legat de prepararea unei retete pentru beton semiumed poate fi important atunci cand aveti in proiect suprafete mari de acoperit.

In functie de acest criteriu, dar si de dotarile pe care le aveti in santier, preapararea poate sa fie realizata la fata locului, sau puteti trimite o comanda la statia pentru betoane.

Ce ramane de mare interes este legat de modalitatea si timpul de punere in opera. Regula arata ca o sapa care a inceput sa fie turnata trebuie sa fie finalizata pana la ultimul colt care o delimiteaza.

Intreruperea turnarii chiar si pentru cateva ore conduce la receptia unui produs cu deficiente in omogenizarea dintre suprafetele turnate.

Ca atare, cand preparati si turnati in santier un beton semiuscat asigurati-va ca aveti utilaje functionale din gama betonierelor, ca acestea au capacitatea potrivita si ca ati facut un stoc suficient de materiale pe care le veti pune la amestecat.

In mod deosebit tineti cont ca aceasta reteta va include alaturi de ciment si apa si agregate spalate al caror sort trebuie sa fie de cel putin 4 mm, dar nu mai mult de 8 mm. Nu uitati ca liantul hidraulic va inlocui cimentul in cantitate egala, iar agregatele vor ramane la aceeasi calitate aratata.

Verificati ca inaltimea sapei sa nu fie mai mare de 5 cm in cazul in care ati inclus in reteta liant. Doar in acest mod eficienta liantul isi va face simtita prezenta prin uscarea rapida a sapei.

Verificati ca materialele utilizate ca adezivi la placarea pardoselilor, sa fie compatibile cu liantul din sapa turnata. De regula adezivii vor fi achizitionati de la producatorul care a furnizat liantul hidraulic.

Concluzie. De ce sa alegem betonul semiuscat?

Trecand in revista informatiile prezentate este simplu de concluzionat ca turnarea de beton semiuscat reprezinta cea mai confortabila solutie premergatoare finisarii unei pardoseli.

Este evidenta diminuarea timpului de asteptare ocazionat de uscarea unei sape din beton clasic, rezultatele finale care se obtin fiind excelente.

In lucru, dupa turnarea unei sape din beton semiumed echipa de constructori poate incepe placarea pardoselilor cu gresie in circa 24 de ore. In alte conditii aceasta operatiune ar necesita o asteptare de cel putin 5 zile pana la uscarea sapei.

Cu atat mai mult daca proiectul prevede finisarea cu parchet de orice tip, asteptarea in cazul sapelor clasice ajunge la 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *