Reteta beton fundatie. Pret. Tipuri. Executie.

reteta beton fundatie

Fundatia in constructii este definita ca fiind elementul central prin care structura cladirii isi descarca greutatea cu care este proiectata.

Fundatia este in fapt o structura solida si stabila care rezulta din turnarea betonului intr-un cofraj peste o armatura din bare de otel.

Constructia unei fundatii va respecta intocmai informatiile din proiect, atat din punct de vedere al dimensiunilor realizate prin sapare in plan orizontal si vertical, cat si a caracteristicilor armarii cofrajului.

Cand nu sunt luate in cosiderare aceste reguli de punere in opera, chiar si atunci cand se lucreaza cu un beton fundatie de cea mai buna calitate, rezultatele finale pot fi extrem de periculoase.

Pericolul poatea aparea in timpul lucrarilor de executie fundatie, dar in special dupa finalizarea lor.

Definitie

Fudatiile gresite nu se repara. O astfel de incercare nu isi are rostul pentru ca nivelul costurilor este cel putin nepotrivit.

Privind orice tip de proiect se poate observa ca fundatia este adaptata la suprastructura care se va ridica de la sol peste aceasta.

Avand in vedere aceasta coordonare ea va fi extinsa si spre clasa betonului care va fi turnaat drept beton fundatie.

Proiectantii lucreaza cu valori precise in aceasta privinta si le adapteaza in functie de incarcarea structurala, particularitatea geologica a solului, dar si nivelul de adancime la care poate patrunde inghetul in timpul iernii.

Iata de ce sunt atat de importante toate detaliile cand se lucreaza o fundatie, incat reteta beton fundatie sa fie una corespunzatoare.

cofraj pentru fundatie beton

Reteta beton fundatie. Ce sa aleg?

Dorim sa aratam aici importanta alegerii retetei de beton pentru fundatie in corelare cu tipul de proiect care va fi pus in executie. Este de presupus ca inainte de inceperea lucrarilor proiectul a fost realizat si aprobat conform legii, iar terenul unde se executa constructia este liber.

Legislatia arata clar ca pentru orice constructie noua, sau modificari prin adaugare la constructii existente, sunt necesare aprobarile de urbanism, prin urmare nimic nu intra in lucru fara aceste detalii.

Prin respectarea proiectului aprobat aveti deja o buna certitudine ca rezultatul va fi conform si sigur pentru utilizare.

Cu atat mai mult nu veti accepta niciodata aproximari sau solutii de mijloc cand vine vorba despre o reteta beton fundatie, fie ca va fi vorba despre un beton fundatie casa, sau aveti nevoie de un beton fundatie gard.

Pentru ca am amintit despre cele doua variante de reteta beton fundatie pentru casa sau gard, le vom detalia in continuare.

Minim B200 pentru fundatie gard.

Gardul unei proprietati reprezinta elementul de delimitare intre suprafata ce o aveti drept proprietate si restul zonei ce o margineste.

In plus gardul poate si trebuie sa devina un obstacol important impotriva patrunderii fara voie a persoanelor straine.

Din punct de vedere estetic lucrarea se va incadra in conceptul urbanistic local si al constructiei ce o imprejmuieste.

Pentru aceste motive gardul se va construi cu materiale potrivite si solide, iar acest lucru se poate obtine si prin realizarea unei fundatii adecvate.

Un gard solid implica un suport cel putin la fel de solid si rezistent in timp. De aceea este necesar sa fie utilizat un beton fundatie gard a carui reteta comandata la statia pentru betoane sa fie adecvata cu incarcarea de materiale a gardului.

Dimensiunea fundatiei si reteta beton fundatie vor fi regasite in proiect pentru ca tot acolo se arata varianta de material utilizata pentru construirea efectiva a imprejmuirii.

Astfel proiectantul va calcula rezistenta necesara a betonului turnat in fundatie.

De regula se va utiliza cel putin un beton din clasa de rezistenta B200, insa aceasta reteta poate fi una din clasa superioara cand structura gardului are o greutate mai mare.

Drept rezultat se va obtine o fundatie rezistenta in timp care va sustine perfect greutatea pozitionata si va face fata vicisitudinilor naturii indiferent ca temperaturile vor fi foarte coborate sau ridicate. Ca atare nu ezitati sa comandati direct la statia pentru betoane reteta corecta pentru beton fundatie gard.

retete beton

Minim B250 pentru fundatie casa.

Fundatia unei case reprezinta spatiul pe care toate sarcinile incarcate ce definesc structura se vor descarca in siguranta.

Asa cum toate structurile, incepand cu stalpii si grinzile de rezistenta si terminand cu centurile si plafoanele sunt realizate in concordanta cu specificatiile din proiect, cu atat mai mult fundatia trebuie sa fie impecabil pusa in opera.

Pentru a elimina orice risc pentru locatari, reteta de beton fundatie casa va fi preparata cu prioritate la statia pentru betoane.

Nu veti accepta niciun compromis in aceasta privinta, sau vreo inlocuire de agregate ori tip de ciment daca optati pentru preparare in propriul santier.

Pentru casele cu un singur nivel veti alege pentru beton fundatie o reteta de beton din clasa B250.

Aceata reteta are in componenta agregate adecvate ca sort si cimentul este special ales pentru a produce o rezistenta finala similara cu cea calculata de proiectant.

Sub nicio forma nu se accepta o reteta de beton pentru fundatie care are o clasa inferioara. Cu siguranta nu veti intampina nicio problema daca decideti ca folositi un beton cu clasa de rezistenta superioara lui B250.

In acest mod aveti certitudinea ca fundatia pe care o puneti in opera este extrem de solida, si va receptiona perfect descarcarea greutatii structurii, sau va reactiona impecabil in cazul miscarilor seismice.

Cum se executa o fundatie?

Pentru ca acum stiti deja cat de importanta este o fundatie, trebuie sa va asigurati ca punerea in opera si urmarirea lucrarilor sunt sub indrumarea unei persoane competente.

Acest lucru inseamna ca, fie un diriginte de santier, fie o persoana desemnanta, va prelucra informatiile incluse in proiect si le va aplica si urmar in santier.

Pentru a indentifica cu usurinta pasii de lucru si respectarea lor am creat o lista detaliata.

  • Delimitare si pregatire teren – Terenul din jurul viitoarei fundatii, preucm si cel aferent acesteia, va fi curatat de vegetatie si alte obiecte care nu au legatura cu lucrarea. Masuratorile se excuta cu scule profesionale, iar imprejmuirea santierului se realizeaza temeinic pentru a nu lasa loc patrunderii ilegale. In functie de topografia zonei se vor lua masuri de drenare a apei pluviale sau a celei freatice prin saparea de santuri.
  • Incepere sapare fundatie – Varianta mecanizata de sapatura pentru fundatie este intotdeauna de preferat. Se castiga timp si se reduc cheltuielile. La sapaturile mecanizate se tine cont de posibila intersectare cu retele de apa, electricitate, canal, sau gaze. Daca solul este moale, obligatoriu peretii sapaturii se fortifica cu materiale potrivite pentru sustinere.
  • Atentionare pe durata saparii fundatiei – Se verifica continuu ca zona din jurul peretilor de fundatie sa nu fie supraincarcata cu pamantul rezultat din sapatura. Pe timpul sapaturilor nu se executa nicio alta lucrare care ar putea induce vibratii in sol.
  • Construirea cofrajului – Dupa terminarea sapaturii se masoara cu atentie cota de adancime a fundatiei si se verifica daca toate elementele acesteia sunt conform cu proiectul. Pentru cofraj se folosesc materiale specifice cu tipul fundatiei. Acestea nu trebuie sa se deformeze cand se toarna beton fundatie gard si cu atat mai mult beton fundatie casa. Cofrajele se verifica pentru etanseitate pentru a evitarea scurgerii laptelui de beton.
  • Montarea armaturii – In proiect sunt specificate clar dimensiunile barelor din otel si densitatea de armare pentru beton fundatie. Astfel, retea beton fundatie va fuziona perfect cu armatura si rezultatul va fi de foarte buna calitate.
  • Pomparea beteonului – Reteta beton fundatie sosita de la statia pentru betoane se va pompa mecanizat si continuu din cifa. Acest aspect este esential pentru a se obtine o structura de tip beton monolit. Pe masura ce se executa etapa de turnare beton fundatie, straturile se vor vibra mecanizat. Cand preparati beton fundatie casa, sau beton fundatie gard in santier este absolut necesar sa nu intrerupeti fluxul de preparare si turnare.
  • Cum se asigura rezultatul lucrarilor la fundatie – Dupa terminarea etapei anterioare suprafata de beton trebuie sa fie stropita periodic pentru a nu aparea riscul de uscare rapida. Daca temparatura exterioara este foarte scazuta, sau sunt precipitatii abundente, toata suprafata fundatiei se acopera cu materiale impermeabile.
armatura fundatie

Pret beton fundatie

Pentru a avea o informare corecta in legatura cu pret beton fundatie pentru un metru cub, statia pentru betoane este cel mai sigur loc unde il puteti afla.

Exista diferente de pret in functie de reteta beton fundatie, insa nu atat de semnificative incat sa decideti alegerea unei clase de beton inferioare fata de cea arata de proiect.

Recomandarea profesionistilor este sa lucrati fundatii cu betoane preparate, livrate si pompate mecanizat si continuu de catre o statie de betoane.

Spre exemplu, pretul pentru 1 m3 beton fundatie gard din clasa de rezistenta B200 este de 225 de lei. In cazul unui beton fundatie casa din clasa de rezistenta B250, pretul va fi de 230 de lei pentru un metru cub.

Concluzie

Nu ezitati sa luati in considerare toate amanuntele prezentate in aceasta descriere despre beton fundatie.

Subiectul este atat de important deoarece fundatia unei case, sau fundatia unui gard merita toata atentia pentru ca restul structurii sa ramana in siguranta pe toata durata ei de utilizare.

Colaborarea cu statia de betone ofera un pachet cu beneficii pe care merita sa le apreciati nu doar pentru ca reduc timpul de executie, ci mai ales pentru ca ofera siguranta in oricare tip de constructie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *