Ce sunt betoanele usoare? Pricipalele tipuri si caracteristici.

Ce sunt betoanele usoare? Pricipalele tipuri si caracteristici.

Buna practica in constructii arata ca orice lucrare trebuie sa aiba la baza un proiect, iar pentru fiecare parte a lucrarii se vor utiliza materiale conforme, de calitate si dedicate scopului lucarilor preconizate.

Pornind de la aceasta regula, se presupune rezonabil ca rezultatul va fi cel asteptat, adica produsul final va fi unul de calitate si in mod special rezistent pe termen lung atunci cand materialul de baza utilizat in structura este betonul turnat.

Pentru ca vorbim in principal despre betonul care se produce la comanda la centrala pentru betoane, aflati ca intre retetele din portofoliul centralei veti regasi si gama de betoane usoare.

Ele sunt tot mai des specificate in proiecte deoarece tehnologia de producere si rezistenta lor pot sa faca fata fara niciun efort chiar si in structuri de rezistenta pentru anumite produse.

Ce este betonul usor?

Chiar daca denumirea include cuvantul „usor”, acest lucru nu trebuie sa va induca ideea ca ar fi vorba despre un beton de calitate slaba.

Reducerea masei betonului turnat reprezinta un plus de siguranta in constructii pentru ca per total incarcarea structurala va fi mai redusa si cu resurse financiare mai mici se poate construi trainic si sigur pentru beneficiari.

Pentru exemplificare si usurare a intelegerii diferentelor de greutate intre un betonul usor si celelalate tipuri de betoane sunt disponibile urmatoarele date:

 • Beton usor – intre 500 si 1800 kg pe m³
 • Beton clasic – intre 2000 si 2500 kg pe m³

Se intelege ca ecartul intre valorile prezentate este datorat varietatii de agregate care pot fi mixate, acestea avand masa diferita.

Iata ca deja am amintit despre masa agregatelor, lucru extrem de important atunci cand vorbim despre betoane usoare.

Consistenta materialelor care intra in reteta alaturi de apa si ciment drept agregate de umplutura este afectata de porozitatea proprie.

Cele mai des folosite astfel de materiale sunt cele din gama bilelor din spuma, unele tipuri de argila ori perlit, ambele in forma expandata, precum si alte tipuri de materiale care sunt catalogate deseuri de productie in alte activitati industriale.

Practica constructiei arata clar ca materialul potrivit este indicat sa fie utilzat in locul potrivit, ca atare se vor intalni betoane usoare ce au aport in structura de rezistenta, dar se poate turna un betonul usor ce ajuta la cresterea izolarii termice pentru o pardoseala.

Avantajul este ca in functie de reteta comandata la centrala pentru betoane se poate primi betonul usor ce este simultan rezistent si izolator termic.

Dava veti intreba un constructor profesionist despre betoanele usoare cu siguranta acesta le va aprecia pentru proprietatea lor deosebita legata de densitatea mica raportata la volum, precum si pentru capacitatea foarte buna de rezistenta la foc si ca izolator termic.

Nimic nu impiedica ca un betonul usor sa fie armat pentru a obtine un produs cu rezistenta sporita. Totodata durata de punere in opera va fi mai mica gratie timpului mai mic de uscare.

beton usor

Tipuri de betoane usoare

Informarea prealabila in legatura cu materialele disponibile este esentiala. Pentru acest motiv va invitam sa verificati care dintre urmatoarele tipuri de beton usor este cel mai potrivit pentru lucrarile dumneavoastra.

Pentru ca exista mai multe tipuri de betoane usoare si fiecare ofera caracteristici aparte am decis sa le prezetam in detaliu.

Pe oricare dintre veti decide sa le includeti in proiect aveti de primit cert efectul de reducere a presiunii structurii pe fundatie, pastrandu-se intacta siguranta produsului final.

Este util sa stiti ca pot fi utilizate diferite tipuri de betoane usoare in cadrul aceluiasi proiect pentru ca pe rand, sau in acelasi timp, ele vor aduce un plus semnificativ de izolare, izolare si rezistenta, sau numai rezistenta cand este necesar.

Beton usor compact

Agregatele utilizate pentru prepararea acestui beton usor prezinta caracteristici minerale.

Ele pot fi naturale sau artificiale, insa in ambele cazuri sunt poroase ceea ce ajuta semnificativ la reducere masei specifice. Masa totala a betonului va fi si mai mica cu cat dimensiunea acestor agregate va fi mai mare.

Sunt perfect si sigur utilizabile pentru turnarea unor structuri portante, dar si pentru pereti despartitori.

Daca se foloseste si manopera de armare, atunci se pot ridica panouri de delimitare cu dimensiune mare, portiuni de acoperis, sau chiar plansee.

In industrie sunt preferate pentru punerea in opera a cladirillor din zootehnie gratie proprietatilor termoizolante foarte bune.

De remarcat este durata de punere in opera, adica lucrabilitatea in termeni de santier. Aceasta este mai mica fata de alte betoane si ar putea aparea pericolul de segregare beton.

Pentru a evita aceast nedorit incident se evita vibrarea prelungita in timpul turnarii, dar si socurile legate de transport pana in santier.

Motivul tine in principal de greutatea foarte mica a agregatelor care pot migra spre suprafata zonei turnate. Tineti cont ca betonul usor care contine agregate cu suprafata rugoasa va atrage mai multa umiditate ce provine din amestecul de ciment si apa.

De aceea este indicat sa fie adaugata o cantitate suplimentara de pana la 20 – 30% la mixare. Economic necesarul de betoane usoare poate sa ridice usor costul de constructie, insa beneficiile per ansamblu merita sa fie receptionate si chiar recuperate.

Prin reducerea incarcarii structurale se fac economii legate de nivelul si necesarul de armare pentru fundatie.

Beton macroporos (semicompact)

Mixul de agregate din gama celor grele si usoare compacte si cu granulozitate diferita sta la baza producerii acestui beton usor.

Ceea ce este extrem de interesant se refera la modalitatea de legare a acestor agregate cu pasta din beton.

Punctele de legare sunt obtinute doar in zonele de contact ale acestora, prin urmare se va ajunge la o porozitate de circa 35% raportata la volumul mixat. Drept consecinta, dimensiunea porilor aduce un surplus de conductivitate in comparatie cu betoanele de tip compact.

Daca utilizati aceasta varianta a betonului usor pentru pereti la exterior, acestia trebuie acoperiti cu tencuiala de calitate pentru crearea unei bariere impotriva umezelei.

Si la interior acest tip de beton trebuie protejat cu materiale tip bariera contra vaporilor in special cand peretii sunt expusi pe o parte la incinte incalzite si pe cealalta parte la zone reci.

Betonul macroporos se va comporta foarte bine pentru completari de egalizare sau umplere de spatii intre alte componente, sau pentru constructia de blocuri despartitoare de orice dimensiune.

Este des solicitat in proiecte si la turnarea de sape sau panouri despartitoare mari cu proprietati termoizolante.

Beton celular

Proiectele care urmaresc obtinerea unui nivel foarte bun de termoziolare pentru peretii exteriori vor utiliza betonul celular.

Valorile masurate se incadreza intre 0,10 si 0,30 W/m×K, beneficiu care decurge natural gratie structurii in forma de alveola cu pori inchisi si care au o dimensiune sub 1mm.

Mentinerea acestei caracteristici se datoreaza in primul rand tehnologiei de fabricare care aduce acesti pori la o distributie egala in toata suprafata turnata.

In productie aceste betoane usoare sunt catalogate in functie de tehnologie ca fiind de tip spumobetoane sau gazbetoane.

Rezultatul final este sensibil egal si se manifesta prin obtinerea unor caramizi de dimensiuni diferite, cunoscute sub denumirea de BCA (beton celular autoclavizat).

Un aspect interesant este dat de rezistenta acestui beton usor. In orice lucrare va fi folosit se tine cont de directia in care a fost produs, lucru care indica modalitatea de punere in opera.

In plus rezistenta este amplificata si de gradul de umiditate si de densitatea aparenta proprii. Ca principal avantaj in folosire amintim lucrabilitatea foarte buna in sensul prelucrarii in santier.

Aceste blocuri din BCA se pot gauri sau taia foarte usor pentru a fi incadrate in constructie in functie de necesitati.

Ca atare sunt des utilizate in lucrarile de imbinare a diferitelor structuri, pentru etansare, pentru incadrarea tamplariei de orice tip, pentru mascarea traseelor instalatiilor utilitare.

Deoarece suprafata acestor betoane usoare este foarte plana, efortul si consumul de matriale pentru finisarea structurilor construite cu ele este foarte mic.

Le veti putea folosi pentru ridicarea unor pereti de separatie, pentru acoperisuri sau plansee, dar in special pentru produse care joaca rol in izolarea termica a cladirilor.

Blocurile din BCA se pot arma daca se contruiesc invelisuri metalice tip carcasa, sporind astfel rezistenta lor in timp.

beton celular BCA

Beton cu agregate vegetale

Este o combinatie care la prima vedere pare imposibila, dar care poate fi adusa intr-o forma perfect lucrabila si cu rezultate foarte bune.

Aceasta versiune a betonului usor primeste in compozitie mai multe tipuri de agregate vegetale. Se vor utiliza la fel de bine talasul si rumegusul, cojile de orez, dar si resturi din canepa si in.

Trebuie tinut cont ca oricare dintre aceste agregate vor fi trecute printr-un proces de minaralizare inainte de a fi incluse in reteta.

Acest lucru este  necesar pentru a neutraliza posibilitatea de coroziune a pietrei de ciment si pentru a impiedica degradarea la umezeala a agregatelor lemnoase.

Mai mult, se va tine la distanta si actiunea unor microorganisme si se va accentua coeziunea intre pasta din ciment si agregatul utilizat.

Pentru ca sunt betoane usoare cu potential mare in termoizolare sunt frecvent utilizate pentru constructia placilor la acoperisuri sau pereti in interior sau exterior pentru constructii temporare.

Un aspect important este legat si de reducerea substantiala a poluarii fonice in spatiile construite. Pentru finisare operatiunile sunt usurate datorita aderentei foarte bune a oricarui tip de mortat utilizat.

De la caz la caz, producatorul poate sa foloseasca oricare alte variante de agregate provenite din deseuri naturale daca acestea sunt aprobate prin normativ.

Caracteristici beton usor.

Toata gama de betoane usoare este predispusa sa ofere produse garantate la siguranta in utilizare pentru perioade mari de timp.

In functie de zona, cerinte, sau nivel de incarcare a structurii, betonul usor va reactiona potrivit si va reduce atat costurile cat si timpul de punere in opera.

Cele mai pregnante caracteristici sunt cele ce urmeaza:

 • Greutate sensibil mai mica gratie densitatii minime a agregatelor.
 • Simplu, rapid si economic de construit cu oricare varianta de beton usor.
 • Mai putin ciment in reteta, mai putina poluare.
 • Costuri reduse cu fundatiile si armarea datorata greutatii structurale mici.
 • Utilizat corespunzator un beton usor distribuite rezistenta pe termen lung.
turnare dala beton usor

Utilizari.

In functie de tehnologia cu care sunt produse variantele de betoane usoare, folosirea lor in lucrari comerciale sau rezidentiale este posibila si dorita tot mai mult.

Fiind rezistente cel putin la fel cum sunt cele clasice, betoanele usoare se pot include in urmatoarele proiecte:

 • Spatii de resedinta cu unul sau doua niveluri.
 • Spatii pentru depozitare sau pentru productie industriala in industria usoara, sau servicii.
 • Spatii pentru animale in cadrul fermelor.
 • Spatii pentru servicii comunitare, sau locatii temporare de santier.
 • Spatii pentru invatamant rural, centre de socializare regionale, scoli si gradinite, centre pentru servicii medicale locale.

Concluzie.

Cele mai clare si sigure informatii despre betoane usoare le puteti obtine direct la producatorul lor, centrala pentru betoane.

Orice reusita in constructii este previzibila si simplu de obtinut daca toti pasii premergatori si cei din timpul lucrarilor sunt executati in regim profesional.

Oricare varianta de beton usor extinde posibilitatile de lucru si ofera un produs final care raspunde excelent in scop de termoizolare si greutate structurala diminuata substantial.

Publicat pe Categorii Beton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *