Care sunt diferentele dintre beton, ciment si mortar?

Care sunt diferentele dintre beton, ciment si mortar?

Disponibilitatea materialelor pentru constructii este acum la indemana in magazinele specializate, sau prin comanda online.

La fel de utila este si varianta de a comanda diferite retete de beton direct la centrala pentru betoane atunci cand aveti un proiect mare.

Daca nu ducem lipsa de idei pentru constructii, atunci nu ramane decat sa alegem corect materialele potrivite si sa stim care sunt diferentele intre acestea, chiar daca in aparenta ele par asemanatoare.

Cel mai des este utilizat betonul pentru ca in raport cu gradul de rezistenta pe care il ofera produsele turnate si proiectul poate fi unul de amploare. Aici intervine de cele mai multe ori confuzia legata de numele acestui material.

Cei mai multi vom afirma ca „Nu exista nicio diferenta beton si ciment” ambele avand in practica aproximativ acelasi rezultat in functie de cum va fi turnat.

Daca sunteti in apropierea santierului, sau daca constructorul solicita o anumita cantitate de mortar, ati putea spune cu usurinta „Bine, dar care este diferenta beton si mortar?” pentru ca tocmai ati vazut ca a venit o cifa cu beton proaspat.

Care este diferenta dintre beton si ciment?

Ne-am propus ca raspunsul la ambele intrebari sa il regasiti in cele ce urmeaza, alaturi de alte precizari importante utilizarea acestor materiale.

In prima parte veti deslusi cu usurinta care este diferenta beton si ciment, lucru extrem de important daca intr-un anumit moment doriti sa lucrati in regie proprie si aveti de ales intre a prepara beton sau mortar.

Cea mai importanta informatie despre beton se refera la faptul ca este de preferat sa fie mixat la centrala pentru betoane.

Este o procedura complexa care necesita inainte de orice precizie si simultan echipamente profesionale pentru mixare, transport si pompare in santier. Ca atare pentru siguranta si pentru a nu consuma timp si fonduri intr-o directie gresita apelati la aceasta solutie.

In mare, despre necesarul de ciment pentru santier si chiar pentru lucrari realizate in gospodaria proprie, se poate spune ca este mult mai simplu de preparat.

In ambele locatii aratate, cimentul este amestecat, cum se spune, „la lopata” si va contine doua ingrediente principale – ciment la sac (pulbere) si apa. Rareori se adauga si nisip fin. Va fi folosit doar pentru lucrari simple, fara nicio pretentie de rezistenta pentru structura.

Este evident ca fata de beton este un material usor de obtinut. Betonul contine in reteta agregate de diferite sorturi, iar cimentul este ales in functie de clasa de rezistenta solicitata de proiect.

Ca urmare, niciodata nu veti incerca sa substituiti un beton de clasa cu un ciment preparat „la lopata”. Explicatiile continua, asadar urmariti si raspunsul la intrebarea „Care poate fi diferenta beton si mortar?”

Care este diferenta intre beton si mortar?

Cele doua retete prin care se obtine betonul si mortarul sunt diferite, chiar daca in aparenta este vorba despre amestecarea unor ingrediente ce pot fi regasite separat in ambele mixuri.

Prin omogenizarea acestora va rezulta o pasta ce poate avea consistenta diferita si care trebuie sa fie utilizata doar daca este indicata in proiect pentru un anumit tip de lucrare.

Tineti cont ca nu puteti folosi mortar in locul betonului, sau invers, deoarece efectul transpus lucrarii va fi nepotrivit, sau chiar periculos pentru ceea ce construiti.

Daca pentru prepararea betonului exista retete reglementate prin normativul de siguranta in constructii, toate fiind catalogate dupa clasa de rezistenta, in schimb pentru mortare retetele pot sa varieze in functie de necesitati, dar si de informatiile pe care producatorul pulberilor le ofera utilizatorului.

Atat pentru mortar cat si pentru beton se utilizeaza ciment ca liant, insa pentru beton cimentul se alege si se dozeaza strict prin cantarire computerizata in procesul de mixare realizat la centrala pentru betoane.

Pentru lucrari care implica necesar de rezistenta cum sunt fundatiile, centurile, stalpii si planseele, utilizati doar beton care se pompeaza mecanizat si continuu in santier.

Prin urmare considerati ca betonul este un material dedicat pentru anumite lucrari si va fi pus in opera asa cum este prevazut in proiect.

In schimb, mortarul poate fi preparat chiar la fata locului si este capabil sa acopere pana la un anumit grad rezistenta de structura daca amestecul este realizat la betoniera, turnat si vibrat in timp util.

Pentru ca dozarea ingredientelor pentru mortar se face in conditii de santier si tine mai mult de gradul de profesionalism al lucratorilor, se poate condidera ca acest aspect reprezinta diferenta beton si mortar principala.

In schimb betonul va fi primit in cea mai buna forma pentru a fi turnat in cofraje si este recomandat sa lucrati in acest mod cand lucrarea este de anvergura.

Care este direfenta intre ciment si mortar?

Cu siguranta ca acum stiind mai multe amanunte despre diferenta beton si ciment si diferenta beton si mortar, ati putea fi interesati si despre elementele care definesc diferenta ciment si mortar.

Prima informatie pe aceasta tema este legata de aria de utilizare pe care cele doua produse o pot avea. Este evident ca mortarul este pe primul loc deoarece prin facilitatea de a-l prepara la betoniera se pot adauga si mixa intr-o maniera rezonabila mai multe agregate in comparatie cu prepararea cimentului.

Va informam ca puteti obtine direct din reteaua de magazine cu materiale pentru constructii saci cu pulbere gata amestecata pentru prepararea mortarului.

Pulberea din saci necesita doar adaugarea de apa, in cantitatea indicata in descrierea produsului cumparat.

Exista insa un avanjat in amestecarea facuta cu betoniera de santier a ingredientelor pentru mortar. Se vor putea include diferite sorturi de agregate in asa fel incat pasta care se obtine sa inteplineasca cerinte care nu se pot obtine la utilizarea pulberei din sacii cumparati.

In cazul cimentului pregatit manual si care are in compozitie doar ciment si apa, gama de utilizari este limitata.

Cu toate acestea daca este pus in opera exact unde trebuie, cimentul este un material de mare ajutor pentru rezolvarea unor necesitati specifice in constructii.

Acum aveti mult mai clar faptul ca diferenta ciment si mortar are la baza aportul mult extins al mortarului in producerea de elemente in constructii, iar cimentul este doar un material de completare care nu trebuie considerat ca decisiv pentru siguranta lucrarilor.

Ce este betonul?

Prin beton ca material dedicat punerii in opera a produselor in constructii se intelege un produs cu aspect pastos ce poate avea in functie de reteta o consistenta diferita.

Retetele dupa care se prepara betonul sunt puse in productie la centrala pentru betoane. In functie de proiect si produsele necesare acestuia se va comanda clasa de beton potrivita ce este reprezentata de o reteta anume.

ce este betonul?

Compozitie

Pe baza retetelor prepararea betonului se axeaza pe alegerea, cantarirea si mixarea in regim computerizat a unor ingrediente.

Cantitatile si sorturile de agregate vor include conform retetei: apa, ciment, nisip sau pietris, precum si o serie de produse de aditivare sau de legare (lianti) care sporesc performantele legate de rezistenta, timp de intarire, durata de viata a produsului obtinut.

Toate aceste proceduri se lucreaza la centrala pentru betoane.

Utilizari

Acest produs este des intalnit intr-o varietate mare de proiecte. De la simpla turnare mecanizata pentru alei si platforme de parcare, la sape pentru cladiri sau garaje, la spatii pentru terase si pana la toate produsele care alcatuiesc structurile de rezistenta ale oricarei cladiri (plansee, centuri, stalpi, fundatii).

Ce este mortarul?

Cele mai multe dintre santiere se bazeaza pe prepararea locala a mortarului. Fiind vorba despre un produs usor de obtinut prin malaxare in betoniera de santier si la de simplu de pus in opera, mortarul este folosit in lucrari diverse.

Ingredientele se vor mixa progresiv, adica cantitatea necesara pentru o sesiune de lucru. Avantajul este cert pentru ca in orice moment se poate obtine mortarul necesar.

ce este mortarul de zidarie?

Compozitie

Diferenta beton si mortar este de luat in considerare deoarece pentru pasta de mortar nu se vor amesteca pietrisuri de sorturi diferite si in general agregate grele. Nici substantele de tip liant nu sunt prezente pentru ca lucrarile alocate nu necesita astfel de completari.

Utilizari

Cel mai des mortarul este folosit pentru tencuirea suprafetelor de beton turnat mecanizat. La fel de util este si la ridicare peretilor despartitori pentru legarea unitara a diferite blocuri de constructie (caramizi clasice sau BCA).

In santier va fi util si pentru sprijinirea temporara a unor dispozitive de separare a sapelor turnate (baghete pentru rosturi de dilatatie), dar si pentru mentinerea pe pozitie a armaturilor pana la turnarea betonului in cofraje.

Ce este cimentul?

Desi cimentul este o pulbere care este parte integrata in oricare reteta de beton, el este acceptat ca fiind un material de constructie care se prepara extrem de rapid, la nevoie.

Oricand pe santier se poate auzi cerinta „Am nevoie de 2 roabe cu ciment mai tare.” Asta inseamna ca un angajat va amesteca rapid cu lopata ingredientele si le va transporta cu roaba in locul indicat.

Cimentul in sine este totusi denumirea clasificata a pulberei care se amesteca cu apa si eventual putin nisip.

ce este cimentul?

Compozitie

Asa cum am amintit, pregatirea cimentului se face usor si in cantitati mici. Este suficienta o lopata, apa curata si pulberea de ciment care se amesteca direct pe sol. Se pot adauga agregate de foarte mica dimensiune, adica nisip cernut, insa niciodata alte completari cum se procedeaza la beton sau mortar.

Utilizari

Chiar daca cimentul pregatit rapid nu poate fi inclus in lucrari de mare rezistenta el este totusi indispensabil pentru sustinerea lor. Se va folosi oricand pentru mentinerea in pozitie corecta a cofrajelor plasate pe teren inlinat, pentru completarea unor zone in care au aparut deficite de umplere la turnarea mecanizata a betonului, ori la sprijinirea armaturilor de mari dimensiuni in cofraje.

Care sunt avantajele utilizarii betonului?

Analizand tot acest pachet cu informatii comparative despre diferenta beton si ciment, diferenta beton si mortar, dar si despre diferenta ciment si mortar, apare drept evident faptul ca betonul este materialul indicat pentru proiecte in care rezistenta structurala este importanta.

Seria de avantaje concrete este prezentata in continuare.

  • Optiuni variate in alegerea clasei de rezistenta a betonului comandat la centrala pentru betoane.
  • Facilitati de pompare mecanizata si continua care sporesc lucrabilitatea in toate fazele de punere in opera.
  • Retete de beton care ofera un plus de rezistenta si elasticitate pentru constructii speciale.
  • Livrare la timp si sustinere in aprovizionare pana la completarea solicitarii venite din santier.

Tipuri de proiecte.

Acum alegerea este mult mai simpla, iar raspunsurile la intrebarile pe care vi le puneati in legatura cu diferentele dintre aceste materiale de constructie au fost date. Vom arata in final tipurile de lucrari care se muleaza perfect pe fiecare dintre aceste materiale.

  • Pentru turnarea de dale – In cazul in care dimensiunea lor este de circa 50 – 60 cm pe fiecare latura, puteti turna in confraje armate sau nu, mortar sau ciment pe care il mixati cu betoniera. Daca dimensiunile sunt mai mari va orientati spre utilizarea betonului cand suprafata totala depaseste 20 metri patrati.
  • Pentru sapa – Daca sapa pentru care ati construit cofrajul va avea o grosime mai mica de 8 cm, se va putea utiliza mortar, cu conditia ca armatura sa fie prezenta.
  • Pentru elemente de rezistenta (fundatie, grinzi, plansee) – Pentru toata gama de produse care sunt incluse in sistemul de rezistenta la constructiei veti folosi doar beton. Acest produs se comanda la centrala pentru betoane, in cantitatea necesara si la clasa de rezistenta precizate de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *