Reteta beton pentru alei durabile. Ce clasa de beton sa aleg?

Cum stabilesc reteta de beton pentru alei?

Aleile reprezinta pentru accesul pe oricare tip de proprietate cea mai convenabila si sigura forma ce poate fi construita. Este important sa aveti o viziune clara a formei si modalitatii de utilizare a viitoarelor alei din beton ce vor fi turnate conform unui proiect.

Prima intrebare ca se va pune este legata de cea mai potrivita reteta beton pentru alei pentru scopul propus. Aici intervine, inainte de oricare alta varianta de finisare sau forma, modalitatea in care vor fi utilizate aleile.

Cele mai multe dintre alei sunt destinate uzului pietonal, insa pot coexista cu acestea pe aceeasi proprietate si alei utilizate de autovehicule.

Retete beton recomandate la alei

Iata ca am definit primul criteriu pentru a afla ce reteta beton pentru alei trebuie comandata la statia pentru betoane, atat pentru alei pietonale, cat si pentru alei auto.

In continuare aveti prezentate cele doua variante si recomandarea profesionistilor in privinta retetelor de beton corespunzatoare.

Minim B150 pentru alei pietonale

Pentru alei pietonale trebuie stiut de la bun inceput ca grosimea acestora este mai mica in comparatie cu cele auto. Faptul ca nu vor fi expuse la o compresiune mare, arata ca nu sunt motive pentru o grosime mai mare de 8 cm.

alee pietonala

In privinta retetei de beton pe care o veti comanda la statia pentru betoane sau, dupa caz, o veti prepara in regie proprie, este indicat sa folositi minim un beton tip B150, dar in niciun caz o reteta inferioara acesteia.

Este demonstrat ca acest tip de beton si cu atat mai mult unul din clasa de rezistenta imediat superioara, va face fata pe termen lung fara niciun fel de problema traficului pietonal.

In particular, in functie de lungimea aleii si de inclinarea terenului, este util sa includeti in cofraj si o armatura din plasa de sarma cu ochiuri. Din punct de vedere al finisarii puteti opta pentru cel putin trei variante pe care le regasiti prezentate in acest articol.

Minim B200 pentru alei auto

Aleile auto trebuie sa fie diferite ca structura de constructie fata de cele pietoanele. Motivul este evident si se refera in special la greutatea pe care trebuie sa o suporte sapa turnata.

reteta beton pentru alei autovehicule

Principalul efect al acestei cerinte este grosimea aleii, care pentru acest tip de lucrare trebuie sa fie de cel putin 10 cm. In recomandarile proiectantilor este posibil sa regasiti indicata grosimea de 12 cm, lucru care merita de luat in seama in special pentru autovehicule cu tonaj diferit de cele standard.

Cu siguranta ca reteta beton pentru alei auto va fi aleasa dintr-o gama superioara celei folosita la aleile pietonale. Se porneste de la o reteta beton B200, acesta fiind minimul clasei de beton recomandat, insa se poate accesa pentru mai multa siguranta si urmatoarea clasa de beton.

Fara exceptie cofrajul pentru aleile auto va fi incarcat cu armatura realizata din bare de otel potrivite ca grosime, iar turnarea este de preferat sa fie facuta mecanizat si continuu.

Cereti oferta pret, gratuit!

Ce tehnologie de beton sa aleg?

Daca partea de structura este pusa la punct si se asteapta doar sosirea cifei cu betonul pentru turnare, fiti deja pregatiti sa alegeti una dintre cele mai apreciate tehnologii de finisare pentru alei pietonale sau pentru alei auto.

Fiecare dintre aceste variante aduce cu sine caracteristici particulare, insa inainte de orice definiti exact care dintre ele este cea mai utila pentru confortul utilizarii.

Beton amprentat

Noutatea adusa de betonul amprentat este impartita in mod egal in doua caracteristici: estetic si durabil.

Partea estetica este oferita de o varitate foarte buna de imitatii de materiale clasice de constructie (lemn, piatra naturala, granit, marmura, grasie, etc.) care se pun in opera prin amprentarea suprafetei de beton proaspat turnata.

Durabilitatea este punctul forte pentru ca tehnologia aplicarii de colorant intaritor si lac de sigilare a suprafetei confera produsului calitati excelente pentru utilizare indelungata in spatii rezidentiale sau comerciale.

alee beton amprentat

Beton dezactivat

O varianta excelenta de prelucrare a sapei turnata proaspat este tehnolgia betonului dezactivat. O astfel de finisare este extrem de dorita pentru aleile pietonale si cele auto care se afla pe un teren in panta.

Aderenta care se obtine dupa terminarea lucrarilor de finisare este atat de buna incat chiar pe timp nefavorabil parcurgerea acestor alei va fi facuta in deplina siguranta.

Lucrarile trebuie executate cu atentie pentru ca reteta de beton pentru alei pe care o alegeti sa contina exact sortul de agregate potrivit cu nivelul de aderenta dorit.

alee din beton dezactivat

Beton simplu

Turnarea si finisarea unui beton simplu pare sa fie cea mai rapida si eficienta tehnologie de punere in opera pentru alei de orice fel. Se are in vedere insa specificul locatiei in sensul climatologic.

Acest lucru inseamna ca pentru zonele expuse mai multe luni pe an la o clima friguroasa, cu sesiuni de inghet si dezghet repetate, reteta betonului va fi aditivata cu ingrediente care ii vor conferi elasticitate.

Ce reteta de beton sa aleg pentru trotuar?

Completarea si securizarea aleilor auto rezidentiale, dar in special a celor comerciale, se bazeaza pe construirea unui trotuar. Acest element de siguranta este foarte util pentru pietoni, care vor accesa locatia fara pericol de a se intersecta cu traficul auto.

Construirea unui trotuar se axeaza in principiu pe o reteta beton pentru trotuar care poate fi aleasa din acelasi ecart de clase de rezistenta ca si cele folosite pentru alei.

In functie de inaltimea trotuarului comadati la statia pentru betoane cel putin o reteta beton B150, iar cand doriti o inaltime mai mare cu siguranta va veti indrepta spre o reteta beton B250.

In ambele situatii, turnarea mecanizata si continua a betonului pentru trotuar se va face in cofraj cu armatura pentru a maximiza durabilitatea lucrarii.

Beton preparat manual sau comandat de la centrala?

Scopul principal al constructiilor este asociat cu utilitatea si confortul pe care il ofera beneficiarilor. Prin urmare calitatea trebuie sa fie perfecta, iar acest lucru se poate realiza doar daca materialele puse in opera si manopera sunt la nivel profesional.

Este limpede ca veti prefera betonul preparat la statia pentru betoane pentru un motiv corect – respectarea riguroasa a retetei de preparare, fie ca este o reteta beton pentru alei, fie ca aveti nevoie de o reteta beton pentru trotuar. In plus livrarea si pomparea in cofraj se fac mecanizat, prin urmare timpul de lucru va fi redus.

Remarcam totusi ca prepararea betonului in rerie proprie se poate face cu betoniere mici, si poate fi utilizat pentru alei pietonale in curte. Conditia esentiala este ca reteta beton aleasa sa fie 100% respectata si modul de preparare si turnare sa dureze conform normativelor.

Concluzie

Acum, in baza informatiile pe care le-ati primit, va fi mult mai simplu sa decideti ce tip de reteta beton pentru alei, sau reteta beton pentru troruar veti alege.

Distinctia este evidenta si se refera la modul in care veti utiliza aleile dorite. Legat de varianta de finisare, veti retine esentialul – partea practica este cea care trebuie sa primeze, iar daca ramane loc si pentru un design deosebit aveti libertatea sa-l alegeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *