Reteta beton B100 (C6/7). Compozitie. Pret mc.

reteta beton b100

O suma importanta de lucrari in constructii utilizeaza o reteta beton B100 ce poate fi comandata si primita direct de la statia pentru betoane. Cele mai multe dintre proiectele actuale au renuntat in a mai utiliza denumirea veche a betonului B100 si lasa in caseta tehnica noua codificare C6/7.

Denumire

Este vorba despre o notare a betoanelor dupa clasa lor de rezistenta, iar aceasta denumire noua nu aduce niciun fel de schimbare in reteta betonului pe care il comandati.

Proportiile ingredientelor vor ramane neschimbate, astfel ca cimentul, agregatele si cantitatea de apa curata se vor mixa dupa aceleasi reguli pentru a se obtine o reteta beton C6/7.

Pe santier, o compozitie beton din clasa C06/7 se foloseste in lucrari care nu implica o rezistenta structurala, prin urmare sunt situatii in care nu va fi nevoie de armare in cofraje.

Se vor pune in opera proceduri de egalizare a sapelor deja turnate, sau de turnare a unui suport initial pentru alte lucrari ce necesita turnare mecanizata.

De regula, daca in proiect exista indicatii clare ca se poate utiliza o reteta beton B100, atunci se intelege ca proiectantul a apreciat ca este totusi necesar un beton superior celui care rezulta din reteta betonului B75, adica clasa de rezistenta C04/5.

Calcul compozitie

Necesitatea utilizarii acestui tip de reteta beton B100 este recunoscuta de constructori, in ciuda faptului ca el nu va intra compozitia vreunei structuri de rezistenta.

Ca atare, comandat la statia pentru betoane, prepararea sa este extrem de rapida si sigura din punct de vedere al respectarii ingredientelor. Statia de betoane utilizeaza un program computerizat de cantarire a materialelor ce intra in reteta beton C06/7, in prealabil acestea trecand printr-un sistem de sortare riguros.

Drept rezultat, aceasta compozitie beton va fi descarcata direct din cifa in santier si va contribui la realizarea unor lucrari ce sustin etapele de punere in opera a constructiei.

O astfel de reteta beton B100 foloseste un ciment clasificat la rezistenta de 42,5R, iar restul sorturilor de agregate inglobate sunt conforme cu reteta de mai jos:

 • pulbere de ciment – 203 kg
 • nisip sort 0-4 mm – 192 kg
 • alte agregate sort divers – 2040 kg
 • apa curata – 165 litri
preparare beton manual

Pret mc (metru cub) beton B100?

Bugetarea unei investitii in constructii este esentiala inainte de inceperea proiectarii si cu atat mai mult a lucrarilor in sine. Iata un motiv important pentru care va trebui sa stiti exact care vor fi costurile legate de proiectare, materiale, mana de lucru, amenajare santier, etc.

Avand in vedere ca o pondere importanta in balanta materialelor utilizate o are betonul, informatia cu privire la pret mc pentru toate tipurile de beton utilizare este extrem de importanta. In particular, avand in vedere o reteta beton B100, statia pentru betoane poate livra si descarca direct in santier cantitatea solicitata.

1m3 rezultat dupa prepararea retetei tip C06/7 va costa 210 lei. Acest pret mc este valabil in anumite conditii pe care statia pentru betoane vi le comunica. In primul rand pentru o livrare care se limiteaza la o arie de aproximativ 15 km in jurul statiei, pretul unui metru cub va ramane neschimbat.

Cand aceasta distanta este depasita, statia anunta beneficiarul despre o majorare de pret aplicata pe fiecare kilometru parcurs in plus. Mai mult, daca conditiile geografice sunt de natura sa nu poata fi executat in siguranta transportul cu cifa, atunci statia pentru betoane va refuza comanda.

Trebuie sa luati in considerare ca drumul de acces spre santier trebuie sa fie practicabil deoarece utilajele de transport si greutatea betonului nu permit accesari in conditii de drum precar.

compozitie beton clasa c06/7

Utilizari

In orice moment va fi necesar puteti folosi betonul malaxat dupa reteta beton B100 atat timp cat drept rezultat nu urmariti solicitari deosebite asupra sa dupa turnare.

Cu alte cuvinte acest beton nu este recomandat pentru expuneri la oboseala, intindere, compresiune sau uzura mare provenita din mediul exterior.

Daca veti respecta indicatiile din proiect cu siguranta ca veti folosi acest beton acolo unde este sigur de lucrat cu el, iar rezultatele vor fi foarte bune.

Iata in continuare o lista cu lucrari realizabile cu acest beton din clasa de rezistenta C06/7. Rezultatul oricarei puneri in opera nu poate depasi inaltimea de 1,5 metri, pentru:

 • Fundatii ori sape de egalizare ce nu sunt afectate de sarcini mari.
 • Elevatii cu scop determinat.
 • Pardoseli obisnuite ce sunt armante sau nearmate.
 • Alei si trotuare pietonale, armate sau nu.
 • Socluri pentru realizarea de imprejmuiri.
 • Incinte de camine de vizitare in lucrari de aductiune apa / canal.

Caracteristici beton C06/7

Cu betonul provenit din reteta beton C06/7 se stie ca productivitatea lucrarilor este foarte buna. Motivul consta in faptul ca nivelul sau de fluiditate este excelent, lucru care ajuta direct la punerea sa in opera si in special la realizarea prelucrarilor manuale necesare, fara prea mult efort fizic.

Sortul de agregate ce este inclus in reteta betonului B100 este responsabil de aceasta caracteristica. O lista completa despre caracteristicile betonului C06/7 este prezentata aici:

 • Masa mica in raport cu volumul.
 • Usurinta si flexibilitate la prelucare manuala.
 • Suficient de rezistent cand este folosit corect.
 • Timp de intarire convenabil pentru prelucrare.
 • Timp redus pentru maturare completa.

Concluzie

Pentru lucrari de constructii rezistente folositi de fiecare data betonul potrivit. Este o regula simpla care arata clar ca nu toate clasele de beton sunt utilizabile pentru orice produs din beton turnat.

Pe cale de consecinta, daca informatia arata ca este necesar un beton B100, atunci folositi-l exact pentru scopul indicat.

Pentru a fi in totalitate siguri ca utilizati reteta beton corespunzatoare, atunci comandati-o fara ezitare la statie pentru betoane.

Aproximarile si eventula folosire a unor ingrediente nepotrivite ca sort atunci cand incercati sa mixati beton in regie proprie, vor conduce cert la rezultate slabe, daca nu chiar periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *