Beton amprentat vs pavele: Ce solutie sa alegem?

beton amprentat vs pavele

Vreti sa aveti o curte frumoasa, utila, care sa va faca placere dar sa fie si practica. Stim ca orice amenajare sau modernizare a spatiului exterior reprezinta o cheltuiala importanta si ar trebui sa va multumeasca pe deplin.

Terasele, aleile si parcarea sunt spatii vitale ale proprietatii dumneavoastra, care ii sporesc personalitatea si valoarea. 

Constructorii si specialistii in design exterior recomanda in general 2 solutii pentru acestea: beton amprentat sau pavelele. Asa este, betonul si pavelele sunt variantele cele mai atractive si accesibile pentru amenajarea spatiului exterior.

Haideti sa aflam cum se compara intre ele in ce priveste aspectul, eficienta, costul si efortul de intretinere in timp.

Prezentarea tehnologiilor

Ce este betonul amprentat?

Este amenajarea pe baza turnarii clasice in sapa a betonului, peste care se adauga operatiuni specifice amprentarii si intretinerii. Pavajul final cu beton amprentat poate fi texturat sau in relief si poate sa aiba apect de caramida, marmura, granit, ardezie, lespede de piatra, piatra de rau, gresie, tigla, lemn etc.

Ce sunt pavelele?

Pavelele sunt bucati de piatra, caramida, tigla sau piese de beton, utilizate pentru pavajul la exterior sau pentru trepte. In fabricatie, pavelele de beton sunt realizate prin turnarea unui amestec de beton si a unui colorant special intr-o matrita de o anumita forma.

Beton amprentat

Care sunt utilizarile principale?

Utilizarile sunt asemanatoare dar nu identice, haideti sa vedem cum se utilizeaza betonul amprentat vs pavelele.

Betonul amprentat poate fi folosit atat la interior pentru: holuri, spatiul de la intrare in locuinta, garaje, creand o armonie intre casa si curte, cat si la exterior pentru: trotuare, piete publice, terase, alei publice sau in curte, pardoseala piscinei, terase, parcari, rampe de acces si altele. Mai mult, betonul amprentat poate fi folosit si in plan vertical, pentru  finisarea gardurilor, peretilor, fatadelor. 

Pavelele se utilizeaza deasemenea pentru alei, trotuare, terase, piscine, garduri, fatade dar si pentru decorarea si construirea gratarelor si nu se recomanda la amenajarea parcarilor daca masinile sunt de tonaj mare.

In lini mari utilizarile sunt similare, doar ca pavelele nu se folosesc la interior si nici nu suporta aceeasi greutate de presiune ca betonul, lucru de care tinem cont mai ales in mediul industrial sau public, mai putin in spatiul exterior domestic, unde si pavelele se preteaza foarte bine.

pavele pentru terasa

Caracteristici benton amprentat vs pavele

Caracteristicile betonului amprentat:

 • Performant si durabil. Betonul amprentat va fi utilizat foarte bine multi ani la rand. Acesta nu are riscul de a se va scufunda inegal ca pavelele sau alte tipuri de suprafete și va rezista utilizarii intense. 
 • Executie rapida. Pavajul cu beton amprentat se realizeaza in timp scurt. Este mult mai rapid de instalat decat pavelele si necesita mai putina munca. Asta inseamna ca va veti readuce viata la normal mult mai rapid.
 • Intretinerea usoara. Utilizarea betonului amprentat nu va va suprasolicita pe partea de intretinere, cerinta principala de intretinere este ca acesta sa fie resigilat o data la doi-trei ani. Deasemenea este bine sa-l curatati periodic de resturi și murdarie. 
 • Pret rezonabil. Betonul stantat este mult mai convenabil ca pret decat multe alte optiuni de suprafata exterioara. Nu necesita atat de multa manopera ca pavelele, astfel costul final este mai mic. Materialul in sine este, de asemenea, mai putin scump decat multe alte materiale de suprafata. 
 • Se poate personaliza. Betonul poate primi colorizare pentru a se armoniza cu exteriorul casei, cu piscina, gardurile etc. In acest fel, suprafata din beton amprentat va arata de parca ar fi facut parte dintotdeauna din arhitectura curtii. De asemenea, betonul poate fi stantat in diferite modele, la alegerea dumneavoastra.
 • Prietenos cu mediul. Este mai putin consumator de resurse esentiale comparativ cu lemnul, piatra, caramida, astfel ca impactul asupra mediului este redus. Deasemenea, faptul ca nu necesita intretinere complicata sau frecventa, ajuta la salvarea de resurse naturale.

  Caracteristicile pavelelor:

 • Rezistente. Pavelele sunt foarte rezistente la abraziune, datorita proceselor de calire industriala si a aplicarii controlului de calitate ca faza finala de productie. 
 • Flexibiliate. Se pot schimba cu usurinta pavelele patate sau ciobite, asemanator unor piese de puzzle, astfel se reface rapid aspectul initial. Pe de alta parte, betonul se remediaza prin proceduri mai complicate si mai costisitoare.
 • Culoarea se mentine. Deoarece sunt colorate in procesul de fabricare, pavelele isi pastreaza culoarea in timp, fara a fi afectate de actiunea razelor UV sau a uzurii. Colorarea de suprafata a betonului amprentat este mai sensibila si necesita resigilare periodica.
 • Proprietati anti-alunecare. Pavelele ofera o rezistenta sporita la hidro-actiune si au proprietatea de anti-alunecare. Daca aveti in proiect amenajarea spatiului aferent piscinei, pavelele sunt de preferat betonului.
 • Versatilitate. Ganditi-va la un puzzle din mai multe culori pe care il creati chiar dumneavoastra. Asa pot fi folosite pavelele. Puteti alege diverse variante de design, de la unele simple in doua culori, pana la o alee vesela, in 5-6 culori aranjate in diverse forme. Veti obtine aspectul estetic dorit alegand pavelele ca solutie de amenajare exterioara.
pavaj beton pentru terasa

Posibile dezavantaje

Sigur, ambele solutii de pavaj sunt de top dar asta nu inseamna ca sunt perfecte. Exista o serie de puncte mai putin forte pentru fiecare in parte. Le prezentam in continuare, astfel ca sa puteti alege mai usor intre beton amprentat vs pavele.

 • Rezistenta: Betonul turnat are o rezistenta la presiune de 3000-4000 PSI, in timp ce pavelele au rezistenta de peste 8000 PSI. Ar insemna ca pavelele sunt de preferat, nu? Da si nu. Daca betonul amprentat are o solutie de montaj cu rezultat compact, pavelele sunt ansamblate prin imbinare. Astfel, pavelele sunt mai sensibile la calitatile solului pe care sunt montate si la calitatea montajului. In conditii de sol ideale pavelele castiga vs betonul amprentat, dar conditii ideale nu prea exista.
 • Intretinerea in timp: Betonul amprentat necesita resigilare la 2-3 ani si operatiile obisnuite de curatare. Pavelele in schimb au nevoie de o intretinere mai frecventa, curatare profesionala la 4-5 saptamani, eliminarea ierbii, muschilor dintre pavele si resigilare recomandata la 2 ani. 
 • Refacerea la deteriorare: In general, schimbarea unor bucati de pavele cu altele noi rezolva problema pentru acest tip de suprafata. In schimb, refacerea betonului crapat necesita o operatiune scumpa si cu rezultate estetice nu intotdeauna perfecte. 
 • Design: In privinta formelor, betonul amprentat vine cu o multitudine de matrite dar pentru multi-colorit vei alege intotdeauna pavelele. Aspectul a fost intotdeauna o chestiune subiectiva, de gust, astfel ca vei decide singur ce suprafata ti se pare mai aspectuoasa. Nu putem stabili nicio preferinta pavele vs beton amprentat la acest punct.
 • Comportamentul la apa: Betonul retine apa dar cand ajunge la refuz creaza o pelicula de apa sau chiar balti. Adesea suprafetele umede de beton pot fi alunecoase. Pavelele in schimb lasa apa sa se scurga inapoi in pamant si au efect anti-alunecare.
 • Pret: Betonul amprentat vs pavele la nivel de pret. Sigur, pretul depinde de calitatea materialelor, de dificultatea solului, de suprafata finala de lucru, dar atat betonul amprentat cat si pavelele sunt in aceeasi categorie de pret, diferentele nu sunt semnificative.

Care este metoda potrivita proiectului meu?

Nu putem vorbi de un castigator detasat in comparatia pavele vs beton amprentat. Recomandarea noastra este sa tineti seama de sfatul arhitectului si constructorului si sa alegeti materiale de o calitate superioara. Materialele bune si executia corecta asigura reusita proiectului dumneavoastra de amenajare exterioara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *