Matrite beton amprentat. Cum sunt folosite? Preturi?

imprimare suprafata cu matrite

Utilizarea de matrite beton amprentat rezolva rapid si cu costuri reduse solicitari pentru estetica oricarei sape din beton turnat pe care nu o doriti anosta. Fie ca turnati o sapa pentru terasa, sapa pentru alee, finisajul devine foarte placut odata cu amprentarea betonului proaspat turnat.

Cum sunt folosite?

Cele mai multe dintre aceste matrite beton amprentat lasa imprimata pe suprafata turnata proaspat modele foarte asemanatoare cu cele mai cunoscute si atat de solicitate materiale de constructie.

Piatra naturala de rau si lemnul natur, granitul sau caramida, sunt printre cele mai des solicitate modele de matrite pentru realizarea de beton amprentat.

Este evident ca nivelul costurilor cu materiale si manopera sunt cu mult mai reduse cand sunt folosite matrite beton amprentat, in comparatie cu punerea in opera a materialelor aratate anterior.

Nu poate fi ingnorat nici aspectul legat de protejarea mediului prin eliminarea din schema de constructie in special a lemnului.

Secretul obtinerii unei lucrari impecabile consta in adoptarea a trei reguli:

 • Cereti sfatul unui arhitect in privinta tipului de amprentare.
 • Comandati profesionistilor betonul adecvat si o turnare continua, mecanizata.
 • Lucrati cu profesionisti pentru amprentare beton.
matrite beton amprentat

Din ce material sunt fabricate?

Cele mai multe dintre aceste matrite beton amprentat sunt realizate din material plastic. Acest material este usor de prelucrat ca forma si poate avea profunzimi diferite.

Matritele pot fi achizitionate ca set de 6 matrite cu forma rigida si o matrita cu forma flexibila.

Sunt deasemenea disponibile matrite beton amprentat care pot fi cumparate la bucata. Acest tip de matrite beton amprentat sunt dedicate in special lucrarilor individuale mici, cum sunt cele de realizare a unor pavaje ce imita piatra de rau.

Materialul din care sunt confectionate este lesne de reciclat, prin urmare dupa ce isi vor epuiza durata de folosire pot fi depuse la un centru specializat.

Cum sunt folosite matritele?

Metoda de utilizare pentru cele mai multe dintre matrite beton amprentat este asemanatoare. Caracteristica lor principala este legata de transpunerea modelului negativ ce se afla imprimat pe dosul acestora.

Aceasta transpunere are drept rezultat aparitia modelului pozitiv si se realizeaza in conditii clar stabilite. Suprafata de lucru este oferita de un beton turnat proaspat si finisat corespunzator.

amprentarea betonului cu matrite

Alegerea modelului

In functie de necesitati si inspiratia lucratorului, modelul pozitiv obtinut poate suferi o serie de ajustari sau intariri ale imaginii lasate initial de matrita. Astfel, se pot presa ulterior o serie de matrite suplimentare, doar in cateva locuri pe toate suprafata aflata in lucru.

Prin acest procedeu se accentueaza si mai mult efectul realistic al formelor, texturii si profunzimii pe care o au materialele imitate de matrite beton amprentat, sau a formelor geometrice complexe pe care le doriti.

Pregatirea suprafetei

Pregatirea corespunzatoare a suprafetei peste care se vor aplica matrite beton ampentat este foarte importanta. Aceasta procedura tine in primul rand de egalizarea suprafetei.

In functie de necesitati este posibil ca nivelarea suprafetei sa se faca in doua etape succesive.

Gasirea celei mai bune solutii pentru a putea acoperi prin amprentare toata suprafata deodata este cea mai buna solutie.

Asta inseamna ca o suprafata proaspat turnata va fi acoperita cu modelul oferit de matrite in aceeasi sesiune de lucrari, inainte ca betonul sa se intareasca.

Rezultatul poate ramane exact asa cum este lasat ca amprenta de fiecare matrita in parte. Pentru un efect excelent se poate include un pigment de culoare pentru imitarea cat mai exacta a unui materialului natural.

mod utilizare matrite

Pigmentarea betonului

Procedura de pigmentare a suprafetei necesita coordonare legata de acoperirea uniforma cu culoare a suprafetei deja amprentate.

Ulterior, dupa uscarea definitiva, este necesara spalarea cu apa sub presiune a intregii lucrari. Asa se vor inlatura eventualele depuneri ce nu au facut priza completa.

Aplicarea lacului de protectie

Ultima etapa este cea care confera stabilitate si durabilitate in timp pentru lucrarea realizata cu matrite in beton amprentat.

Suprafata este sigilata cu ajutorul unui lac polimeric special care imbraca si protejeaza textura amprentata. Pulverizarea se face simplu cu ajutorul unei pompe de mana, pe toata zona amprentata, intr-o singura sesiune.

Deja in acest moment betonul amprentat cu matrite este gata de utilizare.

Caracteristici 

Cele mai importante caracteristici pentru matritele betonului amprentat le aveti evidentiate in continuare. Fiind vorba despre o unealta ce este utilizata in constructii, trebuie tinut cont ca durata sa de utilizare poate fi extinsa daca va fi utilizata si intretinuta corect.

Dupa fiecare folosire spalati cu atentie toate resturile de materiale ce ar putea ramane depuse in amprenta fiecarei matrite. Orice rest solidificat poate denatura rezultatul amprentei la o viitoare utilizare. Uscati natural si depozitati-le in loc ferit de inghet sau temperaturi foarte ridicate.

Intre caracteristici se remarca:

 • Rezistenta foarte buna la uzura
 • Flexibilitate in utilizare
 • Usurinta in manevrare si pozitionare
 • Intretinere facila
 • Varietate mare de modele
 • Costuri reduse vs. beneficii
 • Impact redus asupra mediului, fiind reciclabile
imitatie granit
Granit – Piatra continua

Forme imitate

Scopul declarat al acestor matrite beton amprentat este legat de imitarea unor texturi si forme ale celor mai cunoscute materiale naturale pentru constructii.

Bazandu-se pe caracteristica pastei din beton ce poate lua cu usurinta forma unui cofraj, producatorii au creat matritele de beton amprentat care pot reproduce in detaliu aceste materiale scumpe.

Perfectiunea formelor imintate care rezulta este atat de mare incat cei mai multi dintre privitori sunt siguri ca au de-a face cu pavaje realizate cu materiale naturale.

forme imitate

Preturi

Preturile matritelor pentru betonul amprentat variaza in functie de model si de calitatea materialului din care sunt fabricate. Astfel, pentru modele precum lemnul, piatra de riu sau imitatia de granit putem avea preturi de achizitie diferite.

De remarcat ca setul standard de matrite este compus din 7 forme: 6 rigide + 1 flexibila. Totusi, unele forme, precum imitatia granit pot fi achizitionate si pe bucati (2-3 bucati) datorita dimensiunilor mult mai mari.

Cautati matrite beton amprentat de vanzare? Pentru mai multe detalii despre modul de achizitionare vizitati partenerul nostru oficial Virutex Pavaje.

NOU! Matrite pe PRECOMANDA. Preturi variabile in functie de model (in medie 400 ron/matrita). Detalii la 0732-22-33-73.

Concluzie

Este deja dovedit ca majoritatea beneficiarilor de lucrari in constructii opteaza in prezent pentru acest tip de finisaje. Profitand de proprietatile betonului preparat in antrepriza de betoane si turnat mecanizat, folosirea de matrite pentru beton amprentat extinde semnificativ rezultatele estetice.

Este suficient sa conlucrati cu arhitectul/proiectantul si sa solicitati beton amprentat pentru:

 • Alei si trotuare
 • Sape pentru terase sau zone de relaxare
 • Sape pentru garaje
 • Pardoseli interioare

Pe toate cele aratate, sau oricare altele veti avea nevoie si in care se poate utiliza betonul amprentat le veti obtine rapid si cu costuri mult reduse. Toate vor primi cel putin acelasi aspect estetic cu cel natural, gratie unor lucrarii executate cu matrite beton amprentat.

In plus veti beneficia de durabilitate pe termen indelungat, intretinere extrem de usor de realizat si un desing ce rivalizeaza cu natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *